Wie wordt de ‘Taalstaatmeester’ 2018?

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal veertien kandidaten voorgedragen voor de titel ‘Taalstaatmeester van 2018’.

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan zowel in gesproken als in geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten.

Een jury, bestaande uit Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen:

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Paulien Cornelisse is een taalprofessional die in al haar werk en optredens op een authentieke manier de verrassende kanten van de Nederlandse taal belicht. Eigenlijk kunnen we niet om haar heen, vindt Gaby van Meerwijk uit Amsterdam, die Cornelisse voordraagt als Taalstaatmeester. Van Meerwijk prijst haar heldere woordkeuze en haar intonatie en presentatie.

Lilian Marijnissen – we kenden haar al een beetje, als ‘dochter van’, campagneleider bij de FNV en als Kamerlid. Maar sinds ze fractievoorzitter van de SP is, valt het pas echt op hoe goed ze kan spreken. Je kunt zeggen dat ze de taal van de mensen spreekt, maar het is toch vooral haar eigen taal. Ze debatteert met verve, en lijkt daar steeds beter in te worden.

Tot en met 23 december kon er gestemd worden op een van deze drie genomineerden. In De Taalstaat van zaterdag 29 december is de uitslag bekendgemaakt. De Taalstaatmeester van 2018 is geworden: Lilian Marijnissen.

 

(Portretten in openingsfoto: Merlijn Doomernik (Pauline Broekema), Govert de Roos (Lilian Marijnissen) en Chris Bajema (Paulien Cornelisse).)

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Pauline Broekema(444 stemmen, 18%)

Paulien Cornelisse(688 stemmen, 28%)

Lilian Marijnissen(1303 stemmen, 53%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 62 reacties

TFM Koster

Lilian is er echt goed ingekomen. Ze had even ‘n aanloop nodig, maar nu weet ze helder en krachtig te verwoorden waar het om gaat. Heerlijk zo’n nieuw geluid in die Haagse kringen. Inmiddels is zij ook niet meer de dochter van….., maar hij is nu de vader van!

Resi van Venrooij-van Maren

Pauline heeft een sterk gevoel voor bijzonder taalgebruik door ons
Nederlanders. Heerlijk om naar haar te luisteren.

Helma Coolman

Mijn Zeepkistbijdrage in de uitzending van 22 december:
Lieve mensen, graag uw stem voor Pauline Broekema. Haar woordenschat en taalvaardigheid zijn haar gereedschap om mensen te verbinden. A-politiek en altijd raak in het gevoel van de persoon die het betreft. Gele hesjes of minister van Staat, zij leeft zich in iedereen in. En brengt hem of haar ertoe het echte verhaal te vertellen. Daar maakt ze vervolgens prachtige miniatuurtjes van in haar boeken, reportages of op sociale media. Waar velen zich in herkennen alsof het hun eigen beleving ware. En hen begrip, inzicht, hoop of troost bieden. En die mensen in hun waarde laat. Pauline Broekema verdient uw steun. Hebt u al gestemd?

peter van schie

Taal is zeg maar echt haar ding. Zoveel plezier in taal, dat het leerlingen inspireerde om ook zelf een schoolexamen Taalvaardigheid leuk te gaan vinden. Dan ben je een taalmeester

Else

Lillian Marijnissen is én slim én geestig én heel duidelijk in de onderwerpen die zij bespreekt

Coby Pors

Echt cool, echt vet, echt wijs wijf, om met Suzanne Schulting te spreken. En nog keigoed in de Nederlandse taal ook!!!

Erwin van der Ham

Lilian natuurlijk, omdat ze heel erg duidelijk is en vele politici een voorbeeld aan haar kunnen nemen.

Anton Wiegers

Ik ben geen SP stemmer en had bij haar aantreden iets van “ja, ja, de dochter van….” Hoezo nepotisme?  Nu ze een tijdje meedraait kun je niet anders dan haar de volle credits geven.  Eenvoudige, no nonsense taal, zeer gevat, to the point, en voor niemand bang.  Een aanwinst voor het politieke discours. Hulde en natuurlijk heb ik op haar gestemd.

jacqueline damming

Ik probeer mijn stem uit te brengen op Paulien Cornelissen maar ik zie op deze site niet waar ik dat moet doen. In de tekst staat reeds: ’ Bedankt voor uw stem’.
Ik heb gegarandeerd niet eerder mijn stem uitgebracht. Hoe kan dat? Elke stem telt dus ik zou mijn stem graag willen laten horen!
Kunt u mijn stem op Paulien Cornelissen toevoegen?

Groet,

Jacqueline Damming

Aart Rietveld

Ze zegt zeer zinnige dingen
.en geen moeilijke woorden