Wie wordt de ‘Taalstaatmeester’ 2018?

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal veertien kandidaten voorgedragen voor de titel ‘Taalstaatmeester van 2018’.

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan zowel in gesproken als in geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten.

Een jury, bestaande uit Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen:

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Paulien Cornelisse is een taalprofessional die in al haar werk en optredens op een authentieke manier de verrassende kanten van de Nederlandse taal belicht. Eigenlijk kunnen we niet om haar heen, vindt Gaby van Meerwijk uit Amsterdam, die Cornelisse voordraagt als Taalstaatmeester. Van Meerwijk prijst haar heldere woordkeuze en haar intonatie en presentatie.

Lilian Marijnissen – we kenden haar al een beetje, als ‘dochter van’, campagneleider bij de FNV en als Kamerlid. Maar sinds ze fractievoorzitter van de SP is, valt het pas echt op hoe goed ze kan spreken. Je kunt zeggen dat ze de taal van de mensen spreekt, maar het is toch vooral haar eigen taal. Ze debatteert met verve, en lijkt daar steeds beter in te worden.

Tot en met 23 december kon er gestemd worden op een van deze drie genomineerden. In De Taalstaat van zaterdag 29 december is de uitslag bekendgemaakt. De Taalstaatmeester van 2018 is geworden: Lilian Marijnissen.

 

(Portretten in openingsfoto: Merlijn Doomernik (Pauline Broekema), Govert de Roos (Lilian Marijnissen) en Chris Bajema (Paulien Cornelisse).)

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Pauline Broekema(444 stemmen, 18%)

Paulien Cornelisse(688 stemmen, 28%)

Lilian Marijnissen(1303 stemmen, 53%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 62 reacties

Karolus Peter

Lilian.  Haar rede in Rotterdam. Uitstekende formuleringen. Gevat scherp en oprecht. Diepe indruk gemaakt terwijl ik eerstvsceptisch was mbt “eerst zien, het is toch de dochter van en ik vrees dat ze dáárom gekozen is…” Ik stel vastvdat ik er qua die mening helemaal naast zit…

Baukje

Lilian

Bob van der Wal

Geen twijfel Pauline Broekema : is taalstaatmeester en bovendien met dit talent, welsprekenheid en gezag   een virtuoos die als geen ander menselijke situaties beschrijft die staan voor het grote verhaal waar het leven in Nederland over gaat of soms zou moet gaan : Altijd luister en kijk ik extra goed als zij zich meld in de media.

Herma Visser-van Dijk

De Taalstaatmeester van 2018 is PAULIEN BROEKEMA

Prettige stem. Goed verstaanbaar. Bij haar stem zal géén mens ooit in slaap vallen.

Zij is voor mij: DE TAALSTAAT   MEESTERES van 2018

P. Visser

Met overtuiging stem ik op Paulien Broekema.
GOEDE WIJN BEHOEFT GEEN KRANS

Wout.GROENHOUT

Duidelijke , fijne stem, duidelijke uitspraken, geen vermissing mogelijk!! En ook nog eens de MOOISTE vrouw in ons parlement, maar dit terzijde!!!!

John G.M.Leerentveld

Lilian is in heldere bewoordingen altijd met de inhoud bezig. Niet zo’n politicus die in omfloerste bewoordingen en met wollig taalgebruik een lang betoog houden, waarvan je dan denkt: wat bedoelt hij/zij eigenlijk? Waar gaat het over? En van die politici die zich vaag uitdrukken, waarvan je vermoedt of weet dat de persoon iets te verbergen heeft of staat te liegen. Lilian doet dat ook in fatsoenlijke begrijpelijke taal zonder te schelden of straattaal te gebruiken. De kamervoorzitser zal haar niet terecht hoeven te wijzen. Als ik een minister-president hoor zeggen: “doe zelf normaal joh…”, rijzen mij de haren te berge.

Ronald Duk

Pauline luistert op dezelfde manier naar de gekkigheden die andere taalgebruikers uitkramen. Maar ze luistert scherper en hoort dus meer en bovendien reageert ze er veel beter op dan ik, niet door zich te ergeren, maar er voor alle anderen grappig over te vertellen, en daarmee de zotte taalgebruikers fijntjes hun plaats te wijzen.

Renate van den Elshout

Lilian Marijnissen vinden mijn man (Hans) en ik de beste en we hopen dat ze de nr 1 mag worden. Succes!

Cees Lith

Grandioos die Lilian! Voor iedereen begrijpelijk brengt zij haar mening namens haar partij op een heel eigen manier en in een heel soepel taalgebruik zonder ooit zweverig te worden in kloeke bewoordingen voor het voetlicht. Ook ingewikkelde kwesties legt zij haarscherp en kort en bondig uit, zodat ieder het meteen begrijpt. Taalvaardigheid is daarbij niet genoeg maar zij gebruikt bij haar optredens een bijzonder adequaat vocabulaire die zich onderscheidt van alle andere sprekers in de Tweede Kamer. Wie doet dat haar na? Mijn stem gaat daarom vol overtuiging naar haar.