Wens je een onbekende nieser gezondheid?

Wat doe je als een onbekende in de trein of wachtkamer niest? Wens je hem of haar dan gezondheid?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(860 stemmen, 72%)

nee(331 stemmen, 28%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 56 reacties

Frits

Ik vind het sowieso onzin dat hele niesen

Eddy B

Ik woon in Latijns-Amerika, waar manieren zeer op prijs worden gesteld. Je zegt altijd “Salud!”, ongeacht wie of waar.

Bert van Rijswijk

Zelf zeg ik het nooit, want de ander waardeert het misschien niet.Wanneer ik moet niesen vind ik het wel attent als iemand “gezondheid” zegt. Maar ik heb wel eens last van hooikoorts waardoor ik een keer of tien achter elkaar moet niesen, wat een benauwende ervaring is. Een collega die dan achter elkaar “gezondheid” zei, afgewisseld met “grote gezondheid” resp. “gans grote gezondheid”, vond ik wel erg irritant.

Emmy

AnGee schrijft dat de Engelsen sorry zeggen na het niezen. Dat zouden sommige Nederlanders ook eens moeten doen: vooral mannen lijken er genoegen in te scheppen om zo hard mogelijk te niezen. Iedereen moet zijn nies blijkbaar horen. Daar zeg ik geen ‘gezondheid’ tegen!

GJ van den Broek

Als de persoon “keurig” zijn/haar hand met zakdoek voor mond en neus houdt, zeg ik “gezondheid.” Als deze zonder omhaal de wijde wereld in niest, zeg ik “alsjeblieft.” (Het laatste komt helaas het meeste voor.)

alibe

sorry dit was gemeen het was maar een grapje

alibe

golle ze allemoal klootzakke als kik nies in den trein zegt er just niemand gezonheid

Peter Berkhout

Meestal laat ik dit volgen door de vraag, als het een erg harde nies is tenminste, “Geen vitale onderdelen kwijtgeraakt?” Zorgt bijna altijd voor een lach, ook bij omstanders.

Zaphyra

Iemand aan de overkant van de straat of ander end van de treincoupé zeg ik liever niks, roepen ligt niet zo in mijn aard. Maar als het dichtbij is zeg ik wel gezondheid (niet te hard) en meestal wordt er dan wel positief op gereageerd.

AnGee

Ik heb het wel zo geleerd. Grappig is dat mijn Engelse vriendin ‘sorry’ zegt wanneer zij niest. In kleine kring maken we een grapje van het niezen; dan zeggen we tegen de niezer ‘graag gedaan’ of ‘gefeliciteerd’.
Vraagje: waarom schrijven we nieser en niet niezer?