Wens je een onbekende nieser gezondheid?

Wat doe je als een onbekende in de trein of wachtkamer niest? Wens je hem of haar dan gezondheid?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(860 stemmen, 72%)

nee(331 stemmen, 28%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 56 reacties

Chris Eken

In onze familie zeggen we ‘proost!’, als iemand heeft geniest.

Antonia Muller

Ben het helemaal eens met Rosalind Hengeveld : de etiquette schrijft voor dat de nies en nieser ongemoeid gelaten worden.

Wil

Ik zeg altijd gezondheid. Vindt dat niet meer dan beleefdheid. Merk ook dat het over het algemeen gewaardeerd wordt.

Rob Piscaer

Ik roep (niet luid, gewoon spreekniveau): ‘gezond’

Leen Korporaal

Meestal zeg ik dan: Geef me een hand van je!

Hans

Kom op mensen (75%), dit is de meest afgezaagde, versleten clichématige reactie die er bestaat; iemand gezondheid wensen na een nies.
Kom eens met iets origineels….

Dames Rosenbaum

Dat geroep om gezondheid heeft iets dwangmatigs, een soort reflex; men lijkt het te zeggen ‘omdat het zo hoort’ en daar hebben wij sowieso al ontzettend het land aan. Je moet geen dingen zeggen omdat het zo hoort, of ‘omdat je het nu eenmaal zo geleerd hebt’ maar omdat je het meent. En omdat je altijd zelf blijft nadenken.

Arnoud van den Eerenbeemt

Ik kijk op van de verklaring door Isa. Mij is als uitleg op school bijgebleven dat een nies (Latijn: sternutatio; daarin te herkennen is het Franse ‘éternuer’) het eerste symptoom van de pest is en dat mensen in de Middeleeuwen zich daarom haastten om de niezende persoon gezondheid toe te wensen, uit eigenbelang.

Nadine

Ik zou vrij onverschillig blijven of zelfs geïrriteerd zijn omdat de niezer zijn bacteriën op me af stuurt.

Otto

Mijn vader was een zeer welgemanierde man van de oude stempel. Maar in niesen was hij volledig ontremd. Wanneer hij nieste leek dat wel een orkaan. Op een mooie zomermiddag, volledig windstil, je hoorde warmte, zat mijn vader in zijn werkkkamer met open ramen. Plostesling nieste hij als een vulkaanuitbarsting. Een meisje, dat in die doodstille warmte dromerig voorbij ons huis fietste, viel va schrik van haar fiets. We weten niet of ze nog wat gezegd heeft.