Wens je een onbekende nieser gezondheid?

Wat doe je als een onbekende in de trein of wachtkamer niest? Wens je hem of haar dan gezondheid?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(860 stemmen, 72%)

nee(331 stemmen, 28%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 56 reacties

sanne

Ik geloof niks van de uitkomst van dit onderzoek. Ben vaak genoeg in openbare ruimtes waar mensen niezen en hoor nooit onbekenden “gezondheid” zeggen. Doe het zelf ook niet. Heel misschien een keer als je oogcontact hebt toevallig, of als je al in gesprek was met deze onbekende. Maar meestal blijft het stil rond de niezer. Zo sociaal zijn Nederlanders helemaal niet! Dus ik denk dat men hier sociaal wenselijke antwoorden geeft.

s

Ik zeg ook geen “gezondheid” tegen een bekende. Ik zeg niets. Waarom zou je er “aandacht” aan besteden/op vestigen als iemand niest?

Rian

Het hangt er natuurlijk vanaf: zit die persoon naast je of ergens verderop? En zit zij of hij naast je, heb je dan het gevoel dat er prijs gesteld wordt op een wens van een vreemde? Verder vind ik het een vorm van beleefdheid, net als goeiendag zeggen tegen iemand die je niet kent. Oppervlakkig maar wel hartelijk bedoeld. Uit zulke oppervlakkige beleefdheden kunnen de interessantste gesprekken ontstaan.

Eline

Ik doe het niet want ik vind het ook vervelend als mensen mij gezondheid wensen. Volgens mij heeft de term “Gezondheid” zijn betekenis als wens allang verloren en is het nu een middel om de aandacht op iemand te vestigen die niest, en dat hoeft voor mij niet.

Rudi Steyaert

Is “niesen ” wel correct? Is het niet “niezen”?

Jeanieke

Wat een onzin, al die mensen die het “niet gepast” vinden om gezondheid te zeggen. En nog erger, het “niet gepast” vinden om te niesen. Je kunt er vaak helemaal niets aan doen. En iemand gezondheid toewensen vind ik altijd kunnen. Net als dat gezeik vanaf 8 januari, dan “mag” je mensen geen beste wensen meer geven. Sinds wanneer mogen we een ander niet meer iets goeds toewensen?

Rowaldo

Als iemand niest zegt men: “U (of JE) niest? De ander zou moeten reageren met: “Dank u voor (bedankt voor je) uw attentie”. (Volgens de moderne etiquette)

Ton Boxem

Ik doe dit zelfs in het buitenland, in de toepasselijke taal, bijvoorbeeld Grieks

Kees

Ik reageer alleen op hatsjoe:)

Hans Borghmans

Iemand iets toewensen na niezen is een vorm van bijgeloof.