Verkiezing van de ‘Beste leraar Nederlands van 2018’

De afgelopen maanden hebt u in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1 kunnen kennismaken met tien docenten die door hun omgeving kandidaat waren gesteld voor de titel ‘Beste leraar Nederlands van Nederland en België 2018’. Een vakjury, bestaande uit Trudy Coenen, Peter-Arno Coppen en Frans Daems, heeft drie van die docenten genomineerd voor de titel.

Nu is de keus aan u! Stem hieronder op de genomineerde die volgens u de titel ‘Beste leraar Nederlands van 2018’ verdient. Dit kan tot vrijdag 25 mei, 18.00 uur. De uitslag wordt op zaterdag 26 mei in een speciale uitzending van De Taalstaat bekendgemaakt. De prijs zal worden uitgereikt door de minister voor Onderwijs, Arie Slob.

De genomineerden:

1. Karin Echten, docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht.


Uit het juryrapport: “Karin Echten biedt al 30 jaar met hart voor haar vak altijd een helpende hand aan leerlingen en collega’s. Haar leerlingen vinden haar streng, maar ze legt helder uit, ook met gebruikmaking van digitale middelen (smartboard) en laat ruimte voor discussie en eigen meningen. Vakinhoudelijk is zij van mening dat Nederlands niet alleen om taalbeheersing gaat, maar ook om kennis over taal, taalonderzoekend ontdekken en op een goede manier boeken lezen. Taalkunde en letterkunde zijn op die manier een fundament voor het vak. Ze manifesteert zich ook buiten de klas, door middel van lesbrieven die ze gemaakt heeft bij de Taalcanon.”

2. Anki Nauwelaerts, docent en vakhoofd Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken.


Uit het juryrapport: “Anki Nauwelaerts ‘ziet’ de leerlingen, gaat uit van wat de leerlingen leuk of interessant vinden. Zet sterkere leerlingen in voor minder sterke leerlingen. Probeert zo authentiek mogelijk te werken als leerkracht. Manifesteert zich vakoverstijgend door samenwerking met docenten van andere vakken, bijvoorbeeld bij anderstalige leerlingen. Gebruikt haar eerdere ervaring bij het werken voor de televisie (‘out-of-the-boxdenken’) in haar lessen doordat zij bijvoorbeeld leerlingen redactiewerk laat doen.”

3. Matijs Lips, docent Nederlands op het Dr. Nassau College in Beilen.

Uit het juryrapport: “Matijs Lips haalt de wereld de klas in, laat leerlingen motiverende opdrachten maken, brengt literatuur (bijvoorbeeld poëzie) tot leven. Hij is bereid oude inzichten in te ruilen voor nieuwe inzichten, en geeft zo blijk van voortdurende eigen ontwikkeling. Is teruggekomen op eigen mening over het gebruik van digitale middelen: leerlingen lezen liever op papier, technologie is alleen middel en geen doel. Manifesteert zich ook buiten de klas door het ontwerp van een nieuw curriculum voor taal, tekst en cultuur, waarin kennismodules gecombineerd worden met taalprojecten.”

• De zoektocht naar de beste leraar Nederlands van 2018 wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen (sectie Nederlands), het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands (uit België) en Klasse.be (ook uit België).

N.B. Er kan per IP-adres maar één keer gestemd worden.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Bedankt voor uw stem.

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 72 reacties

vosk uil

In KARIN zie ik mezelf jaren geleden. Er zijn nog van die bevlogen
mensen in het onderwijs, die de jeugd een grondslag bieden, waar zij heel hun verdere leven profijt van hebben.

Niko Mensink

Als oud-Fiveliaan heeft mijn oud-leerling Mathijs zo’n goede basis gehad dat hij wel een uitstekende docent moest worden!
Niko Mensink (oud-leraar Nederlands van Mathijs)

pauly

Wij stemmen op Anki Nauwelaerts, omdat we er zoveel goeds over hoorden van onze kleinkinderen

Philippine en Victor el Mecky

Karin Echten is betrokken en deskundig. Ze legt duidelijk en gestructureerd uit, wat mij, gezien mijn dyslexie, geweldig heeft geholpen! Beste leerkracht Nederlands die ik ooit had! Philippine el Mecky

Jorian

Meneer Lips verdient het echt om te winnen!

Boris

Mevrouw Echten heeft mij enorm geholpen met het beheersen van de Nederlandse taal

Isabella

Sinds ik Nederlands les van Karin van Echten krijg, ben ik 0,6 punten gemiddeld omhoog gegaan en snap ik het beter. De beste Nederlands docent die ik ooit heb gehad.

Elly Servaas

Mevrouw Echten verdient waardering voor haar inzet!!! !!

montagne

Hup Anki Hup !

Asma

Mevr. Nauwelaerts verdient te winnen !!