Verkiezing ‘Taalstaatmeester van 2017’

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal 26 kandidaten voorgedragen voor de titel 'Taalstaatmeester van 2017'.

 

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan in zowel gesproken als geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten. Een jury, bestaande uit Hans Laroes, hoofdredacteur bij KRO-NCRV, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen:

Dimitri Verhulst

Voorgedragen door Saskia Stavast uit Utrecht. Zij is diep onder de indruk van de taal van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst. “Hij neemt de rauwheid van het leven onder de loep, mijdt het schuren niet en beschrijft de pijn uit lagere klasses in de samenleving.” Zijn literaire en poëtische inslag komt ook terug in de presentatie van zijn achtdelige televisieserie Made in Europe, die dit voorjaar op de Nederlandse én Vlaamse tv te zien was.

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is terrorisme-deskundige en historica. "Zowel nationale als internationale gebeurtenissen kan zij gemakkelijk verwoorden", stelt Els van Hoeke die haar voordroeg. Verder is Beatrice de Graaf "kundig en sympathiek, en haar manier van vertellen prikkelt je nieuwsgierigheid". Volgens Van Hoeke lokt terrorisme harde woorden uit, "maar Beatrice de Graaf relativeert deze ellendige problematiek met haar taal."

A.L. Snijders

A.L. Snijders, een pseudoniem van Peter Cornelis Müller, is de uitvinder en de meester van het ZKV: het zeer korte verhaal. Iedere zondagochtend leest hij zo’n verhaal voor in De Ochtend van 4 op NPO Radio 4. Alledaagse verhalen die niet zelden een flinke diepgang hebben, zo schreef Charles Kuijpers uit Roosendaal ons. Snijders brengt de taal letterlijk tot leven. Niet alleen door zijn woordgebruik maar ook door de manier waarop hij zijn verhalen voorleest. Volgens Charles Kuijpers is de voorleeskunst van A.L. Snijders ronduit fenomenaal.

De keus is nu aan u. Tot en met 27 december kunt u uw stem uitbrengen op één van deze drie genomineerden. In De Taalstaat van zaterdag 30 december wordt de Taalstaatmeester van 2017 bekendgemaakt.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Bedankt voor uw stem.

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 39 reacties

Flynn Henderson

Na enige twijfel tussen beiden viel mijn keuze uiteindelijk op Dimitri Verhulst.

Bij Beatrice de Graaf zit ik op het puntje van mijn stoel vanwege inhoud en helderheid, bij Dimitri Verhulst geschiedt dit vanwege inhoud en een zekere magie die hij aan zijn mooie taal toevoegt. Wie daar iets mee heeft kan genieten, voor alle anderen is het toch geen storend “maniertje”.

Misschien ken ik hem niet goed genoeg, maar door A.L. Snijders raakte ik niet gebiologeerd.

Ben benieuwd naar de uitkomst, groetjes, Flynn.

Ineke

Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst, deed me duizelen.
Maar het zien van de gelijknamige voorstelling - samen met Corrie van Binsbergen en haar hybride ensemble - was ontzag-wekkend in passie, ritme, klank en driftig poëtische taal.

hans verschoor

A.L.Snijders want ; de dictie , onbevangenheid en onderwerpkeuze gelijk Tsjechov .
Je kan onverlet zijn zeer korte verhalen,  hem urenlang aanhoren zonder een spoor van verveling te ervaren .
Hij is geen circusartiest zoals Verhulst of aangenaam politicienne zoals de Graaf .

Dat hij een enkele keer schreef over mijn lijfdichter Frank Koenegracht, en op instigatie van Wieringa ,over mij doet mijns inziens geen afbreuk aan de motivatie .
Kortom een geweldenaar op de korte baan met hopelijk zeer lange adem .

Hans Verschoor

Peter van Loon

Behalve dat ik mijn vrouw hiermee een plezier doe, vind ik dat Dimitri de Europese cultuur weer een boost gegeven heeft.

joke Roelofsen-van Ledden

Beatrice de Graaf is een getalenteerd deskundige. Met haar welsprekendheid verstaat zij de kunst om haar kennis en inzichten in begrijpelijke bewoordingen over te brengen op haar publiek. Zij weet de aandacht van zowel studenten, wetenschappers én eenvoudige mensen van het begin tot het einde van haar betoog te boeien. Nadien heb je het goede gevoel zelf een “ter zakekundige” te zijn. Haar taalgebruik bij de uiteenzetting van complexe ontwikkelingen in een wereld vol geweld doet weldadig aan. Zij verdient daarom met verve de titel: Taal Meester van het jaar 2017 .

Degraaf

Spreekt duidelijk en helder zonder uh uh uh

Maarten Overhoff

Het is heel lastig - vooral voor mij tussen Beatrice de Graaf en AL Snijders - maar Beatrice is in staat om in woord en geschrift moeilijke zaken helder te vertellen. Daardoor ontstaat er ruimte bij de luisteraar om ook in complexe zaken inzicht te krijgen.

Ingeborg Breuers

kiezen altijd moeilijk; maar de stem van A.L. Snijders tijdens zijn voorlezen ontroerd en dit gaf de doorslag ...

Jes Peters

Hier is eigenlijk geen keuze uit te maken, allemaal prachtig. Toch ga ik voor Beatrice vanwege het grote maatschappelijke belang….

Elisabeth Bark-Onstenk

Beste meneer Snijders, om uw taalgebruik en inhoud heb ik u lief. Uw woorden die als tedere klanken neerdalen, die mijn gedachten laten uitwaaieren en waar ik elke keer weer door word verrast en/of ontroerd. Dank u wel. U verdient het ten volle om Taalmeesger te worden.
Hartelijke groeten van iemand uit de Achterhoek.
p.s. kent u het werk van H.W. Heuvel?