‘Vegetarisch vlees’: misleidende term?

De VVD vindt benamingen als vegetarische worstenbroodjes, vegetarische schnitzels en vegetarische curryworst misleidend. "Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten", zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Lodders wil dus af van alle ‘vleesnamen’ voor producten waar geen vlees aan te pas komt. Is dat terecht?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja, ‘vegetarisch vlees’ is misleidend.(72 stemmen, 13%)

Nee, ‘vegetarisch vlees’ is duidelijk genoeg. (492 stemmen, 87%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 39 reacties

Roland Keizer

Men is het hier overduidelijk eens met Diederick. We moeten ons volstouwen met vegetarisch vlees en onze leren tassen vullen met deze vleesworsten. Vervolgens gaan we in onze bontjassen over straat om te protesteren tegen dierenmishandeling. Gelukkig hadden we onze angorawollen handschoenen bij ons, want het werd best koud door de opwarming van de aarde. STOP HET ETEN VAN VLEES!!!!!!!!

Rein van Gisteren

Onze supermarktslager misleidt ook, ze verkopen “kinderworst” maar daar zit varken in…

Lia Mooijenkind Groen

Het woord misleidend geeft voor mij in dit geval het gevoel dat de consument onrecht wordt aangedaan omdat een product geen vlees bevat, echter vegetarisch vlees bestaat niet. Ik begrijp dat deze benaming gebruikt wordt om de consument er van te overtuigen dat vegetarisch net zo lekker is als echt vlees. Dat is het niet, het is een ander product, verwijzing naar vlees is niet nodig. Wat ik veel erger vind ik is het verstoppen van vlees in producten waar je het niet verwacht. Ik gebruik wel vis, zeer met mate, maar ik ben ook dol op croquetten. Van Dobbe heeft garnalen croquetten, dat is mooi denk je dan maar als je de kleine lettertjes lees zie je dat er ook rundvleesextract is gebruikt, dat is pas misleidend

Diederick

“Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten”. Er zit ook “iets van worst” in, namelijk ‘vegetarische worst’.

Wat een non-discussie.

Iemand een mergpijpje of zeevruchtenbonbon?

antoine spiek

Ja natuurlijk. Vlees kan per definitie niet vegetarisch zijn. Maar moet de politiek zich daar nu zo druk over maken?  Kunnen politici zich niet beter bezig houden met zaken waarvoor ze zijn verkozen? Zelf ben ik al ruim 40 jaar vegetariër en om mij heen zie ik steeds meer mensen die voor een vegetarisch bestaan kiezen. Vanuit deze hoek zullen beslist initiatieven komen om passende benamingen te vinden.

Jan Lenssen

Ik vind dat de D uit de naam van de VVD verwijderd moet worden. Gezien de handelwijze van Rutte, onder andere inzake de uitslag van het Oekraïne-referendum heeft de VVD niets met democratie te maken. Nu we toch bezig zijn: de eerste V dient ook verwijderd te worden, het is immers geen volkspartij nu men zich (zie hiervoor) niets van het volk aantrekt. Blijft alleen de V van vrijheid over. Laten we daar nu al een partij voor hebben….

Mirjam Badwy-Kraan

Hallo, ik vind als iets de vorm heeft van een wordt noem je het een worst, ongeacht of het vlees is of niet…..het gaat om de vorm.
Als iets de vorm heeft van een schnitsel , heet het een schnitsel , vegetarisch of niet en ga zo maar door. En voor de duidelikkheid en om niet misleidend te zijn zet je er kaas of vegetarisch voor om aan te geven waar de worst of schnitsel van gemaakt is. Zo duidelijk en klaar als een klontje en ik snap niet waar iemand zich verder druk om maakt.
Źeer vreemd als iemand hiervover vallt !!!!!!

Jet Matla

Het ligt ergens anders tussen allemaal producten waar duidelijk VEGA of vegetarisch op staat. De verpakkingen zijn groener. Er staat geen plaatje van varkentje of ander dier op. De vegaschitzel ligt niet naast de varkensschnitzel. Je moet dus wel erg in de war zijn wil je een en ander verwarren of misleidend vinden,

Arjaan

Ik vind het niet misleidend, maar wel onjuist. De worst is immers niet vegetarisch. Een koe wel, dus een biefstuk dat een onderdeel van die koe is zo je nog eerder vegetarisch vlees kunnen noemen.
Dat veel producten die de meeste voedingsstoffen bevatten die vlees ook bevat (lees: vleesvervangers) lijken op vlees is voor vegetariërs misschien raar, maar voor mensen die geen vegetariër zijn maar gewoon wat minder vlees willen eten wat toegankelijker. Daar zou je als vegetariër toch blij mee moeten zijn..

Ulrich Boche

Niet moeilijk doen over de naam. De vleeslobby wil graag de vleesvervangende producten een slechte naam aanhangen. De Tweede Kamer kan er beter niet aan meedoen.