Stopt het Groot Dictee terecht?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt ermee. Had het dictee inderdaad zijn langste tijd gehad?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(308 stemmen, 25%)

nee(939 stemmen, 75%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 84 reacties

Theo Bakker

Ja of nee. Moeilijk. Van mij mag het doorgaan, maar niet in deze vorm. Ik ben een paar jaar geleden afgehaakt. Een enkele keer heb ik nog eens gekeken, zoals vorig jaar. Ideeën voor Groot Dictee-nieuwe stijl: geen extra ronde om er een “gezellig” potje Nederland-België van te maken (degene met de minste fouten wint, desnoods een gedeelde eerste plaats), één presentator met een zo duidelijke uitspraak dat beide nationaliteiten hem/haar goed verstaan, geen prominenten meer en een beperkt aantal uiterst exotische woorden. (Een paar als kers op de taal is leuk, maar geen rariteitenvertoon.) Ook in niet al te buitenissig Nederlands zijn voldoende struikelblokken te vinden. Wat je dan leert, is echt leerzaam voor iedereen die meedoet, thuis of in de ruimte van de Eerste Kamer.

Meike

Nee, niet terecht! En ja, elk jaar weer een uitdaging voor de schrijver/schrijfster om een nog uitdagender dictee te schrijven waar je heel goed naar moet luisteren wil je het goed begrijpen; maar dat is toch juist geweldig, dat dat allemaal kan met taal? Waarom zou ‘begrijpelijk’ en ‘dagelijks woordgebruik’ een criterium moeten zijn, het hele idee is toch juist om het lekker ingewikkeld te maken! En natuurlijk lukt het zelden of nooit foutloos, maar hoe leuk is het om bij de toelichting (meer) te leren over al die exotische woorden en hun herkomst? Wat mij betreft een verrijkende en onderhoudende televisietraditie die mag blijven. Die paar uur in het hele jaar, op die ene van de drie publieke zenders.

Riet Bredemeijer-van Kempen

Nee, dat is niet terecht! Het Groot Dictee der Nederlandse Taal moet blijven, maar in de klassieke vorm en op dag uitgezonden zoals het altijd was. Niet op een zaterdag waarbij sommige mensen andere verplichtingen hebben. Is één keer per jaar een programma voor mensen die iets willen bijleren dan zo slecht verteerbaar voor de massa?
Teken a.u.b. deze petitie!
https://grootdicteeoptv.petities.nl/

Henk Hendriks

Natuurlijk moet het Groot Dictee blijven, maar dan wel in begrijpend Nederlands. Dus niet met zoveel aanstellerige woorden en ook zonder finale.

Tinka Chabot

Het is zeker terecht dat het Groot Dictee stopt. In het begin heb ik nog meegedaan, maar nu zet ik hem uit als ik de eerste paar zinnen gehoord heb. Er worden zoveel rariteiten in het dictee opgenomen dat je het woordenboek uit je hoofd moet kennen om een goed resultaat te behalen. De gewone toehoorder haakt dan af. Verzin iets wat voor iedereen interessant is en niet alleen voor de monomanen onder ons.

Mario

De zinnen zijn de laatste jaren zo moeilijk geworden door woorden die totaal niet of zo weinig in onze taal worden gebruikt, dat er sprake is van zinnen die woorden bevatten waarbij iedereen wel haast een woordenboek moet pakken, niet alleen voor de juiste schrijfwijze maar ook de betekenis

K. Liet

Wat jammer dat het Groot Dictee stopt. Elk jaar weer een genot om te smullen uit de bonbondoos van bijzondere woorden aangedragen door bekende schrijvers. Maar helaas lijken vanaf nu de teksten met de hele santenkraam van het antimakassartje, de tirailleur en het przewalskipaard van het tv-scherm te gaan verdwijnen. Wat mij betreft overigens geen democratisering van het dictee, niet tegemoetkomen aan het gemor en afdalen naar de grauwe middelmaat en het Dictee vervangen door een 13-in-een-dozijnprogramma: voor mij hoeft een leerzaam programma om huis-, tuin- en keukenwoorden te kunnen spellen niet zo nodig. Daar heb je spellingcontrole op je computer voor, of anders zoek je het op met Google. En nu het Dictee stopt: gelukkig is het archief er nog - http://grootdictee.ntr.nl/ Dan kunnen we af en toe met weemoed terugblikken.

Ben

Zonde dat het dictee ten prooi is gevallen aan het kijkcijvertereur

A.Schellevis

De laatste jaren was het dictee ontspoord in een elitaire puzzel. Daardoor verloor het toch wel draagvlak bij de kijkers. Hopelijk komt er vergelijkbaar en meer breed toegankelijk taal programma voor terug.

Marlies

Het dictee was overdreven ingewikkeld. Niemand kon het zonder fouten. Daarom ook niet meer leuk om te volgen.