Stopt het Groot Dictee terecht?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt ermee. Had het dictee inderdaad zijn langste tijd gehad?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(308 stemmen, 25%)

nee(939 stemmen, 75%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 84 reacties

Mieke van Dalen

Alles wat je niet onderhoudt, raakt sleets. Dat is helaas ook met het Groot Dictee gebeurd. Ook dit programma had met z’n tijd mee moeten gaan, het grootste deel van de kijkers is jaren geleden al afgehaakt. Inhoudelijk zou een dergelijk programma meer kunnen aansluiten bij alledaagse taal/spellingkwesties. Daar is best iets leuks van te maken!

Katrien

Ik vind het enorm spijtig dat het Groot Dictee afgevoerd wordt, ik keek er al naar uit om later met mijn kinderen mee te doen zoals ik met mijn moeder (ik ben nu 30). En al die onmogelijke woorden, heerlijk toch! Je leerde iets bij, en soms was het zo absurd moeilijk dat het hilarisch werd. Ik ga het Groot Dictee echt missen. Vaarwel aan het woord ‘przewalskipaard’, ik hoop dat ik nooit vergeet hoe ik je moet schrijven…

FREDDY SEYNAEVE

We moeten de trend tegengaan dat een en ander zo nauwkeurig niet meer moet. Schoonschrift hoeft niet meer, d of t is niet meer zo primair, “je moet vele dingen niet meer KENNEN, je moet die kunnen OPZOEKEN”, enzovoort. Jammere trend waarbij helaas oppervlakkigheid troef is. Laten we weer de CORRECTE, nauwkeurige toer opgaan. Het vraagt een inspanning, jawel, maar het siert de mens dat hij bereid is inspanningen te leveren ! Ik kan evenwel best akkoord gaan met het toch wel eens herbekijken van van het Groot Dictee: gebruik eenvoudiger, levende taal; maak er geen sardienendoos probleemwoorden van; neem de appetijt voor onze taal niet weg door het gebruik van al die wereldvreemde woorden…

P.J.v.Aken

Het is niet terecht dat het Groot Dictee stopt maar het zal in een andere vorm gegoten moeten worden.
In het begin heb ik nog meegedaan, maar nu zet ik hem uit als ik de eerste paar zinnen gehoord heb. Er worden zoveel rariteiten in het dictee opgenomen dat je het woordenboek uit je hoofd moet kennen om een goed resultaat te behalen. De gewone toehoorder haakt dan af.

tony doossche

het zou moeten blijven maar in een andere vorm misschien , en met meer dagelijkse taal , niet vol met gezochte woorden die nooit gebruikt worden ...

A. Kroes

Het Groot Dictee gaat vooral over moeilijke woorden die niemand in het dagelijks leven gebruikt en die je op kunt zoeken als je ze nodig hebt. Nutteloos dus. Liever iets waarmee de vaardigheid in het opbouwen van zinnen, het gebruik van leestekens en de kennis van staande uitdrukkingen getest wordt. Op dat punt valt er in Nederland heel wat te verbeteren. Bekende voorbeelden zijn het achtuurjournaal (“heel erg veel”), Teletekst (“buien kunnen vallen”) en dagbladen (“de gemoederen liepen hoog op”).

Linda Kool

Weer een stukje traditie verloren. Ik doe elk jaar mee en ik zal het dan ook missen. Hilversum, kom op zeg: één keer per jaar, die paar uurtjes moeten toch kunnen?

Colette

Zo jammer ... mijn dochter doet al mee vanaf haar 8e en maakt ieder jaar minder fouten. Inmiddels scoort ze op haar 20e ruim onder het gemiddelde. Ze heeft lol in het streven naar foutloos schrijven en dat is dankzij het Groot Dictee.

Overigens is een leuke tip voor mensen die het toegankelijker willen: download de app Beter Spellen. Iedere dag een klein testje met dagelijkse ‘instinkers’ en dan maar streven naar 100% goed, iedere dag weer!

Damiaan Renkens

Natuurlijk moet Het Groot Dictee der Nederlandse Taal blijven. Dwars tegen de kijkcijferdogma’s in. Niks toegankelijker en hipper. Behoud die zware kost samen met Philip Freriks. Het is ook niet voor iedereen geschikt. Tientallen keren per jaar moet cultuur op tv wijken voor sportuitzendingen of het wordt verdrongen naar ‘kijkdunne’ uren. HGDdNT wordt maar een keer paar uitgezonden. Eén keer! Vergeet ook eens één keer die vastgeroeste kijkcijfermanie. Die kijkcijfers waren overigens helemaal niet zo slecht; 368.000! Kom op!

Jan Pijpker

Maak het dictee makkelijker toegankelijk voor de kijker. Zodat hij/zij mee kan doen, zonder zich af te vragen welke onzin nu weer wordt verteld. En graag een andere presentator, niet iemand die een leraar uit 1950 speelt. In een echt klaslokaal was deze pias gauw uitgepraat.