Stopt het Groot Dictee terecht?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt ermee. Had het dictee inderdaad zijn langste tijd gehad?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(308 stemmen, 25%)

nee(939 stemmen, 75%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 84 reacties

Bé Steenbergen

De dictees waren de laatste jaren een aaneenrijgen van onbegrijpelijke nooit of zelden gebruikte woorden. Een rariteitenkabinet. Beslist niet representatief voor het Nederlands. Zelfs een bekend schrijver was deze mening toegedaan.

Adrienne Westermann

Ja, dat vind ik zeer terecht. Ik doe dan ook uit principe nooit mee. Een dictee dat alleen gemaakt wordt om mensen zoveel mogelijk fouten te laten maken en bestaat uit verschrikkelijke en onlogische zinnen vind ik per definitie onacceptabel. Mocht je al een dictee willen maken (en daartegen valt van alles in te brengen; persoonlijk laat ik leerlingen liever zinvolle stukken schrijven), dan zou dat moeten bestaan uit het correct toepassen van behandelde regels (en juist liever níet de uitzonderingen!) en veelvoorkomende, relevante woorden.

Joost

Een dicteeprogramma is altijd leuk, maar dan graag zonder al die zeldengebruikte woorden. En uiteraard ook zonder opgeblazen archaische taal. In gewone woorden - werkwoorden met name - maakt men nog steeds de meeste fouten. Zolang de spelling niet drastisch vereenvoudigd wordt, blijft de behoefte aan oefening, liefst in de vorm van een spelletje, bestaan.

Tony Van den Eynde

Groot Dictee? Graag! Maar wel ánders. Vlaanderen en Nederland op taalgebied samen brengen is positief. Beide tegen elkaar opzetten met gebruik van woorden, soms geïnspireerd door Hollandse francofilie, wekt erger op bij Vlamingen die zo lang voor hun taal moesten vechten.

Sonja Eggerickx

De belangstelling voor taal vind ik positief. Helaas was het dictee een tekst geworden waarvan de meeste woorden absoluut niet gebruikt worden maar die vooral gezocht worden om de hoge moeilijkheidsgraad in het spellen. Ergerlijker vind ik het dat mensen die het behoud zo belangrijk vinden, intussen bijvoorbeeld schrijven “het is spijtig” en/of “het is een jammere zaak”.... Correct taalgebruik is echt veel meer dan “onmogelijke” woorden zonder fouten schrijven.

Leen Vermeiren

Dat het Groot Dictee verdwijnt is echt jammer. Ik woon al 14 jaar in Portugal, spreek haast dagelijks Portugees ,lees Portugese boeken en kranten en geef zelfs P. les aan buitenlanders.Ik moet erg opletten om het Nederlands correct te blijven schrijven. Ik krijg via mail verschillende taalspelletjes om elke dag op te lossen en zo blijf ik oefenen met mijn Nederlands. Samen met Nederlandse en Vlaamse vrienden schreven we hier elke keer mee met het dictee.De gesprekken nadien waren boeiend . Wat zal ik het missen.Ik hoop dat er iets anders komt in de plaats.Ik heb ooit Tien voor taal nog gewonnen…was ook wel een tof programma. (let op want in het P. schrijf je programa)

Chris V

Ja, het Groot Dictee is ontaard in woorden bijeenrapen waarvan men lijkt te hopen dat de deelnemers zelfs niet weten wat ze betekenen : gewild elitair ?
Een moeilijk dictee met een tekst die in het dagelijks taalgebruik past : prima !
Laat hem lezen door een andere presentator en taalliefhebbers zullen allemaal weer graag meeschrijven .

Frank Symoens

De presentatie was erg archaïsch en ouderwets, dus dat zou ik zeker niet missen. De reactie eerder waarin iemand sprak van een bonbondoos van moeilijke woorden is mooi en kan ik best volgen. Maar ja, misschien moet het dan maar een dictee met twitter-, sms- of facebooknederlands worden. En daarenboven zijn er héél wat andere programma’s die best zouden verdwijnen…

Wolfs I.V.H.

Het is heel jammer dat het Groot Dictee verdwijnt. Natuurlijk was het dikwijls haarkloverij, soms zelfs wat belachelijk, en natuurlijk is taalkennis veel meer dan spelling. Niettemin is een uniforme spelling belangrijk voor elke standaard- en cultuurtaal.
Veel waardevoller was dat Nederlanders en Vlamingen samen kwamen over het onderwerp van de Nederlandse taal, liefst echter niet als een ordinaire Nederland-België match. In deze beroerde tijd is internationale samenwerking belangrijk, ook in de Benelux.

Geerinck

Spijtig dat het programma wegvalt.
Maar het is ook zo: het werd absurder en absurder inzake woordgebruik!