Stopt het Groot Dictee terecht?

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt ermee. Had het dictee inderdaad zijn langste tijd gehad?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(308 stemmen, 25%)

nee(939 stemmen, 75%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 84 reacties

Ruud

Ik hou van taal, en ik hou van het Nederlands. Het Dictee - zoals ik hieronder al zei -  vond ik je reinste onzin, en de heer Vandecasteele hieronder heeft dat heel duidelijk verwoord. Aan de heer of mevrouw De Roeck net dááronder zou ik willen zeggen dat “svp” even goed Nederlands is als “aub”. Wist u, meneer of mevrouw, dat Vlamingen die de “jij”-vorm gebruiken daarbij ook “aub” voegen, zoals in “Wil je me dat beloven, a.u.b.?” (Ze zeggen ook: “Ik heb gisteren uw broer gesproken.”) Vlamingen kennen hun taal helemáál niet. Bovendien zeggen ze dat ze een taal kúnnen i.p.v. kennen. Hun taal schrijven? Ik merk geregeld taalfouten op op de website “deredactie punt be” en in Humo. Dat een Belg - zij het Martine Tanghe - mooier Nederlands spreekt dan een Nederlander laat ik in het midden. U vindt het “spijtig” dat ze vervangen werd; ik had dat “jammer” genoemd (als ik dat gevonden had). Ik vind het helemaal niet jammer dat het Dictee eindelijk afgevoerd is. Ik kan me voorstellen dat Engels en Frans voor veel mensen - zelfs Engels- en Franssprekenden - moeilijk te spellen is. Maar in die talen houden ze zich niet onledig met liggende streepjes en apostroffen allerhande en het toevoegen van letters die etymologisch niet te verantwoorden zijn, zoals de tussen-n. Er moet dringend een nieuwe spellingwijziging komen, die al die onzin weer wegkiepert. Laten we weer spellen zoals voor 1954 (met uitzondering van die enkele of dubbele “e” of “o” en die “sch”). Spelling hoeft niet vereenvoudigd te worden - kijk naar het Engels en het Frans. Maar je moet er ook geen zooitje van maken, zoals de Spellingcommissie gedaan heeft. Er zijn heus veel spannender zaken dan je afvragen of een woord met een hoofdletter moet beginnen - zoals “moederdag” - of al of niet met een tussen-n gespeld moet worden - zoals “ideeëloos” (Wat een gruwelijke spelling! Goed, dit is geen samenstelling, maar als je geen idee hebt, heb je ook geen ideeën, meervoud.) Of “ge-e-maild”. (Huh?) Zijn er echt geen intelligente mensen die iets aan onze spelling kunnen doen? Aan hen die verslaafd waren aan het Dictee zou ik zeggen: Zoek een andere verslaving. Aan Belgen: Leer in de eerste plaats behoorlijk Nederlands te schrijven zonder taalfouten.

Luc Vandecasteele

Het dictee heeft zichzelf de das omgedaan. Elk jaar opnieuw zat het volgepropt met de meest ongebruikelijke woorden, waardoor het mijlenver af stond van het dagelijkse taalgebruik en dus niet relevant was voor de gemiddelde taalgebruiker.
Toch kan een meer down-to-earth tekst mét een boeiende inhoud al moeilijk genoeg zijn, want het Nederlands heeft zeer complexe spellingregels.

De Roeck

De Vlamingen zeggen en schrijven ‘aub’ en niet svp zoals in vorige repliek.
Zij kennen hun taal en kunnen hun taal schrijven.
Martine Thange bracht de tekst van het dictee steeds in het mooiste Nederlands ooit. Prachtig en duidelijk.
Spijtig dat zij werd vervangen, de charme van het spel vloog met haar de deur uit.
Met andere welsprekende presentatoren geef ik het programma nog een kans.
De moeilijke ingewikkelde citaten zorgen voor het denkwerk, worden achteraf besproken en vooral onthouden en dat…...
is het spel!

 

 

Margriet Rutgers

Het Groot Dictee was even leuk in het begin, maar heeft zijn tijd allang gehad. Het is verworden tot een showtje voor de opsteller ervan en die maakten het steeds bonter en minder interessant. Vooral het dictee van Kees van Kooten was vreselijk kinderachtig. Ging voornamelijk over deelstreepjes, accenten, los- of aaneenschrijven en meer van dat soort ongein. Daar komt bij dat zoals eerdere reacties ook aangeven, de laatste spellingveranderingen zoals: met of zonder tussen-n, verbindingsstreepjes of trema, accenten etc. de spelling nodeloos ingewikkeld en onnavolgbaar gemaakt hebben. Dictees die dat vooral testen, zijn bij voorbaat oninteressant. Dat soort dingen zoek je zonodig op of schrijf je zoals vóór die laatste verandering. Kortom, blij dat dit archaïsche gedoe voorbij is, met steeds diezelfde BN-ers ook nog.
Een nieuw taalprogramma vind ik zeer gewenst. Desnoods in quizvorm, maar dan wel afgewisseld met bijvoorbeeld interviews/filmpjes met achtergronden. Liefst dus iets met inhoud. En niet alles voor de kijkcijfers, svp!

Jeroen van Heemskerck Düker

De kijkcijfers van het Groot Dictee zijn gehalveerd nadat het programma op instigatie van een frisse jongeling verhuisde naar het tweede net. Dat was niet alleen het gevolg van de verhuizing: de uitzenddag verschoof van woensdag naar zaterdag en Freriks begon pas tegen tien uur met dicteren. Desondanks wist hij nog bijna 400 duizend liefhebbers te trekken, waar de meeste programma’s op die zender het moeten doen met de helft – of veel minder.

Kortom, de verminderde kijkcijfers tonen weliswaar aan dat de netmanagers van de NPO aan een opfriscursus toe zijn, maar niet dat het Groot Dictee aan populariteit heeft ingeboet. Om die kritiek voor te zijn, voegde Francissen eraan toe dat jongeren weinig belangstelling tonen voor de spellingwedstrijd. ‘Archaïsch’ noemde zij het – en dat is een doodzonde in tv-land, dat een verloren strijd voert tegen de nieuwe media. Zij sloeg de spijker op de kop. Het dictee was een kwarteeuw geleden al een anachronisme. Philip Freriks lanceerde de wedstrijd naar Frans model op de nationale tv met de nodige ironie, als een hardvochtig examen waarin alleen de excellente deelnemers enige kans maakten op ‘eeuwige roem’. In de bankjes van de Eerste Kamer mochten de matadoren van de orthografie strijden om het kampioenschap. Niets meer, niets minder.

Daags na de brute executie van het Groot Dictee won Tom Dumoulin na een zenuwslopende tijdrit de Giro d’Italia. Alle Nederlandse fietsers – huisvrouwen met drie kinderen voorop en achterop, mountainbikers, vakantiefietsers – stonden te juichen voor de buis. De allerbeste fietser won. Hoe komt het toch dat de druiven na een dictee veelal zo zuur zijn? Wedstrijdjes waarin de beste wint, na duchtige controle door een vakjury, zijn kijkcijfermagneten: Heel Holland bakt, Idols, noem maar op. Nederlanders en Belgen smullen ervan, tenzij het gaat om orthografisch begaafde types.

Misschien vervangen de wanhopige netmanagers van de publieke omroep het dictee door een lollige spelshow waarin het pleit beslecht wordt door degene die het woord cultuur correct weet op te schrijven. Op dat moment hebben de liefhebbers allang afgehaakt. Die vermeien zich liever met de zestig jaarlijkse dicteewedstrijden die gelukkig nog altijd overal in Nederland te bezoeken zijn.

Ruud

Wat de meeste mensen niet schijnen te snappen, is dat spelling niets met taal te maken heeft. Spelling is het vastleggen van taal, meer niet. Wat me stoort, is dat men correct spellen verwart met correct taalgebruik, alsof iemand die geen of nauwelijks spelfouten maakt beter Nederlands kent dan een dyslecticus die zijn moedertaal echt beheerst. Taal wordt gevormd door de taalgemeenschap, spelling wordt ons opgelegd.
Dt-fouten zijn erg, maar rare spellingregels vind ik nog erger. Wat te denken van “back-upmogelijkheden” i.p.v. het logischer en leesbaarder “backup-mogelijkheden”? Die afschuwelijke tussen-n die in België vaak ook uitgesproken wordt, op de televisie door mensen die standaardtaal spreken (geen Antwerps). “Gegolfd” of “gebriefd” als alternatieve spelling in de Woordenlijst? Het laatste Groene Boekje heb ik zelfs niet meer gekocht.
Het “Dictee” mag best, maar dan als een spelprogramma, zoals er trivia-spelletjes te zien zijn (Eggheads of Pointless). Alleen lijkt me dat niet erg boeiend, en naar het “Dictee” zelf heb ik al in tientallen jaren niet meer gekeken. Misschien kan men een soortgelijk programma over taal i.p.v. spelling maken. “Wat is een knoedelmajoor? A, B of C?” Zo’n programma was er al in de jaren 60.
Het enige opwindende aan het “Dictee” was misschien het Holland-België-gevoel. Wat leuk als weer eens een Vlaming won. Nee, maar, die Belgen kennen hun moedertaal beter dan de Nederlanders! (In het Belgisch: “kunnen”.)

A de Brauw

Nee! Het is genoegen om met mensen te keuvelen over onze taal! Dat het groot dictee stopt is een vorm van armoede!

Edwin

Driekwart (tot hiertoe) wil dat het Groot Dictee doorgaat. Maar KIJKEN die mensen ook elk jaar? Anderzijds, er zijn zovele programma’s voor “meerwaardezoekers” die worden gemaakt / uitgezonden voor minder dan 200.000 kijkers (inclusief het uitgestelde kijken). Dan deed het Groot Dictee het nog altijd niet zo slecht, toch?

Antoon VALCKX HOEX

Ben het eens met de meesten die het Dictee te elitair verworden vinden. Maar als duidelijk fenomeen om de Nederlandse en Vlaamse taal te promoten, was het een aantrekkelijk jaarlijks terugkerend gebeuren. Ik heb heel wat keren kunnen meedoen. Hooguit met een zesje als resultaat, dat wel. Nu in Bolivia woonachtig, met slechts een klein aantal expats, ontmoeten we elkaar als groep slechts met Koningsdag, Sinterklaas en de Nieuwjaarsborrel. Iedereen is dan weer even in zijn “moerstaal” bezig en zeer gelukkig. Tijdens mijn jaren in Frankrijk was daar het spel letters en cijfers. Ook eventjes in Nederland op de buis geweest. Maar moet elk programma dat wel zijn meritus heeft, meteen verdwijnen omdat er wat lagere kijkcijfers mee gescoord worden? Dat kan ik niet als een verrijking zien. Maar misschien in een wat gewijzigde vorm is er iemand die voldoende moed en doorzettingsvermogen heeft, vroeger toch ook gerekend als Nederlandse deugden.
Het ga U goed, gewenst vanuit La Paz, Bolivia.

Bourgois Jan

Zoals hier reeds vermeld…Het dictee was een technisch,hoogstaand super intellectueel maar onrealistisch hoogdravend bravoure stukje.
Kijk eens wat Ik allemaal kan en de gewone man in de straat keek er niet naar!Wat een ivoren torenwereldje!