S.P.E.L.-show: leuk programma?

Vanavond is de derde aflevering van de S.P.E.L.-show op tv, de quiz van Astrid Joosten die niet alleen onderhoudend moet zijn, maar ook nadrukkelijk een educatief doel heeft.

Of het programma geslaagd is? Daarover lopen de meningen uiteen. De uitzendingen trokken tot nu toe veel kijkers, maar bijvoorbeeld Hans Lips van Het Parool vond de vragen wel erg makkelijk. Marc van Oostendorp heeft grotere bezwaren: hij schreef op Neerlandistiek dat het in de quiz “helemaal niet om de taal” gaat. Wat vindt u ervan? 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik kijk graag naar de S.P.E.L.-show(224 stemmen, 49%)

Andere taalprogramma’s vind ik leuker(38 stemmen, 8%)

Ik zou liever andere programma’s over taal willen zien(194 stemmen, 43%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 44 reacties

Mieke

Erg onnozel. Het te hard resoneren van de verschenen letters op het bord is erg irritant.
De onderwerpen en vragen zijn erg simpel.
Wel aardig dat er steeds één onderwerp onder de loep wordt genomen, maar dat wordt te schools aangeboden.

Gerrie Roozeboom

Ik heb het onderstaande net gelezen en inderdaad, dat ‘gewow’ is nogal oubollig. De katherderfiguren zijn niet bijster slim, kommaatje boven, in plaatst van de bekene apostrof, waarom doet zij dat? Zij wil de mensen toch opvoeden? Inderdaad die Engelse woorden daar word ik ook een beetje moe van. Ik vind het een kinderachtige uitvoering hebben. Ik zal er niet meer voor opblijven.

Gerrie Roozeboom

Ik vind het nogal kinderachtig. De geldprijzen daarentegen vind ik erg hoog. Tien voor Taal vond ik een kwaliteitspel. Ik heb het 2x gezien en laat het hierbij. Het is me tegen gevallen. De deelnemers achter de kathedertjes weten niet erg veel. Het lijkt of ze daarop uitgenodigd zijn.

Josée Bierlaagh

Ik vind de opzet leuk, de uitvoering minder. Geen bezwaar tegen BN’ers want, inderdaad, de meeste ken ik niet. Wél bezwaar dat ze steeds ‘de leukste’ willen zijn. De aandacht voor de mensen ‘in het alfabet’ mag wel wat ruimer ten koste van die voor de BN’ers. En, Astrid, dat ‘Wow’ past niet bij jou én niet bij een programma over Nederlandse taal.

Johan Hut

Leuk programma, maar ik zou graag meer uitleg bij de antwoorden zien. En de uitleg bij de Taaltip van de Week moet rustiger en duidelijker. Tegen de BN’ers heb ik geen bezwaar, want de meeste ken ik niet. En inderdaad, Astrid moet stoppen met kommaatje te zeggen in plaats van apostrof. Of zijn alle opnamen al geweest?

hette morriën

jammer dat ook hier het engels doorsijpelt.
voor ieder engels woord, ook al bekt het lekker, hebben we nederlandse synoniemen.

Vincent

Ook dit programma lijdt helaas aan de BN’er-ziekte (geen idee of ik dit correct spel). Verder zou het niveau wat mij betreft wel wat omhoog mogen.

Peter Willemsen

Ik vind de S.P.E.L. - show een onderhoudend programma waaraan iedereen die van taal houdt kan meedoen. Bovendien heeft het ook nog een educatieve component. Er zijn echter twee dingen die me storen: de inzet van doorgaans irritante, zogeheten bekende Nederlanders (weg ermee) en het gokelement bij onbekende spreekwoorden, gezegdes en woorden afkomstig uit de straattaal.

Greetje

Ik vind het een leuk programma.
Goed om S.P.E.L.enderwijs iets meer over taal te weten te komen.

S.M. van der Heijden

Goed initiatief, leuk en verfrissend goede aanzet het kan altijd moeilijker gemaakt worden.