S.P.E.L.-show: leuk programma?

Vanavond is de derde aflevering van de S.P.E.L.-show op tv, de quiz van Astrid Joosten die niet alleen onderhoudend moet zijn, maar ook nadrukkelijk een educatief doel heeft.

Of het programma geslaagd is? Daarover lopen de meningen uiteen. De uitzendingen trokken tot nu toe veel kijkers, maar bijvoorbeeld Hans Lips van Het Parool vond de vragen wel erg makkelijk. Marc van Oostendorp heeft grotere bezwaren: hij schreef op Neerlandistiek dat het in de quiz “helemaal niet om de taal” gaat. Wat vindt u ervan? 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik kijk graag naar de S.P.E.L.-show(224 stemmen, 49%)

Andere taalprogramma’s vind ik leuker(38 stemmen, 8%)

Ik zou liever andere programma’s over taal willen zien(194 stemmen, 43%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 44 reacties

Mirjam

Ik vind het vooral jammer dat het accent altijd maar ligt op spelling. Dat geeft zo’n tuttig opgehevenvingertjesgevoel. Taal is zoveel meer. Aandacht voor Battus-achtige leuke dingen in de taal, voor stijlfiguren, voor poëzie en andere literatuur, taalontwikkeling, taalverwerving, vreemde talen, dat maakt het toch veel leuker?!

H.P.van Bloemendaal

Ik vond 10 voor taal leuker !

Frits Krom

Ik vind het een aardig programma, maar ik vind het jammer dat haast bij voorbaat al te raden is, welke BN’er naar de finale gaat. Vooral het rijtje van 4 spreekwoorden of gezegden volg ik, want mijn familie hing daarvan altijd aan elkaar. Mijn oma Krom ontwierp ze soms zelf, zoals deze, die nog steeds waar blijkt, helaas: “Mensen die zich vervelen, doen vervelende dingen.”

Arjen Florijn

Klein stukje gezien en dat was al te veel. Wat een vreselijk programma.

Dick van Kampen

Helaas een zeer oppervlakkig programma - we kijken er ook niet meer naar, want dat is zonde van de tijd. Als je van taal een spelprogramma wilt maken, moet het wel ergens over blijven gaan en niet alleen een spelletje zijn. Het taalniveau van de zogenaamde prominenten is bepaald niet geweldig - alleen daardoor al zakt de kwaliteit van het programma in.

gmd

het idee is goed, moet verder ontwikkeld worden. Dat het uiteindelijk om geld gaat wordt er onnodig bijgehaald. Het is niet handig om elke aflevering dezelfde personen bij dezelfde letters te zetten. Je weet van te voren wie goed is en wie minder. Het kan best moeilijker en tegelijkertijd humoristischer met meer uitleg.

Anja Arendsen

Ik vind het een leuk programma. Ook van mij mogen ze de BN-ers vervangen voor mensen uit het “publiek”

Ria Vink-vos

Een slecht programma. Het draait alleen maar om de presentatrice en de bn’ers. Heeft niets met taal van doen. Super jammer.

Anthony

Teveel Engelse en overige buitenlandse woorden. Houd het Nederlands, dat is al moeilijk genoeg.

Bert Mostert

Geen slecht programma, maar het gaat maar deels over taal. Het zal niet bijdragen aan een grotere kennis over taal, nog afgezien van het feit dat kennis van spelling weinig met kennis van taal heeft te maken. Aan de zure discussie op “Neerlandistiek” heb ik als leek maar niet meegedaan. Liever maak ik me vrolijk over de opwinding onder deskundigen dan dat ik me druk maak over al dan niet nozele programma’s.