S.P.E.L.-show: leuk programma?

Vanavond is de derde aflevering van de S.P.E.L.-show op tv, de quiz van Astrid Joosten die niet alleen onderhoudend moet zijn, maar ook nadrukkelijk een educatief doel heeft.

Of het programma geslaagd is? Daarover lopen de meningen uiteen. De uitzendingen trokken tot nu toe veel kijkers, maar bijvoorbeeld Hans Lips van Het Parool vond de vragen wel erg makkelijk. Marc van Oostendorp heeft grotere bezwaren: hij schreef op Neerlandistiek dat het in de quiz “helemaal niet om de taal” gaat. Wat vindt u ervan? 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik kijk graag naar de S.P.E.L.-show(224 stemmen, 49%)

Andere taalprogramma’s vind ik leuker(38 stemmen, 8%)

Ik zou liever andere programma’s over taal willen zien(194 stemmen, 43%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 44 reacties

Theo Bakker

vindpunt.nl geeft voor “shoot-out” ‘beslisronde’.

J.J. van Buren

Aardig programma. Jammer en vreemd dat aan het eind van het programma er een programma-onderdeel is dat “shoot-out” wordt genoemd. Daar is toch vast wel een goede Nederlandse term voor te bedenken?!

Joan van 't Hof

Het spel is vooral erg traag.

Jan Overvelde

Aardig programma. Wel erg gemakkelijk, maar als deelnemer “thuis” is het altijd gemakkelijk.

Drewes Kruizenga

Ik heb het programma eenmaal gezien. Dit hoeft van mij niet, ik vond het irriteren. Gauw mee stoppen.

G.E. Booij

Een waardeloos programma, tenenkrommend. Gaat niet echt over taal, alleen over spelling en onnozele spreekwoorden die vrijwel niemand kent, en niets te maken hebben met taalkennis. De zoveelste gemiste kans op de Nederlandse televisie om een goed programma over taal te maken. De vooronderstelling dat het Nederlands achteruitgaat, en dat dit programma daarin verbetering moet brengen is eveneens onzin.

Arie Hoeflaak

Het te pas en te onpas applaudisseren (vooral kandidaten die voor zichzelf klappen) is heel irritant en haalt de vaart uit het programma

Anneke van Bemmelen

Deze S.P.E.L.-show is heel verrassend. Jammer dat het maar vier keer op tv is.

Ed Brand

Goed dat het aantal positieve reacties de overhand heeft. De inzet van bekende Nederlanders (slechts 3 op de 26) draagt bij tot het verbreden van de doelgroep.
Toch weer een nieuw fenomeen opgeleverd: apostrofneuker.

Berend Speelman

Eigenaardig, als je voor de laatste vraag meer dan € 2.000,00 voorsprong hebt, wordt die vraag niet meer gesteld en boort Astrid je misschien wel € 2.000,00 door de neus.