Sinterklaasgedichten op bestelling: zijn die wel zo chic?

Morgenavond (zaterdag 30 november, 19.05 uur, Nederland 1) laat Onze Taal-medewerker Rutger Kiezebrink in het VARA-programma Kassa zijn licht schijnen over de kwaliteit van sinterklaasgedichten op bestelling, die je op bepaalde websites kunt laten maken. Hij doet dat samen met dichter Ingmar Heytze en Sinterklaas zelf. Maar los van de kwaliteit van die gedichten: getuigt het niet van te weinig respect tegenover de ontvanger van je cadeau als je haar of hem afscheept met een door een computerprogramma in elkaar geknutseld gedicht? Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja hoor, daar is niets mis mee. Het is maar een gedichtje.(119 stemmen, 24%)

Nee, dat is volkomen respectloos.(375 stemmen, 76%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 27 reacties

Joost

Het is toch vanzelfsprekend dat je een gedichtje zelf schrijft. Dat is veel persoonlijker. Wat heb je aan een gedicht van internet wat op iedereen kan slaan. Dan kan je net zo goed geen gedichten schrijven en gewoon zeggen dat je er geen zin in hebt.

Rob Terron

Grappig, die felheid van sommige reacties van tegenstanders hieronder. Toch lees ik zo snel niemand die er voor pleit dat cadeautjes ook allemaal zelfgemaakt moeten zijn. Dan is iets kant en klaars zoeken blijkbaar wel respectvol? 😉

hans

Ja en nee liggen te ver uit elkaar. Het is maar een gedichtje en volkomen respectloos, dat kan je niet tussen kiezen.
Wel vind ik een eigen gedicht(je), hoe slecht ook altijd beter dan een aangeschaft gedicht.

gedaalf

Dan ben je een lul van een vent als je dat gedicht niet zelf maakt, maar het slinks laat doen door iemand anders. Je maakt een afspraak om een gedicht te maken en afspraken daar dien je je aan te houden. Volkomen respectloos! Het is een spel van spanning en sensatie wie het geestigste, meest uitdagende of het creatiefste gedicht maakt. Andere mensen steken daar tijd in en dan verneuk jij de boel, valsspelen noem je dat . Het “spel” van gedichten maken is dan naar de filistijnen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Filistijnen). Succes met een waanbeeld van plezier beleven met een sinterklaasgedicht op bestelling, maar ik zeg: “Doe dan geen gedichten. Geef elkaar een mooi cadeautje, drink een wijntje die avond en wees een simpele cultuurbarbaar”.

klopa

en wat heb je eraan?

klopa

wat heb je eraan aan een gedicht.

bjdiepeveen

Goede dag,
Respectloos is te zwaar aangezet. Ik zie het meer als het tijd voor elkaar maken en aandacht aan elkaar schenken door een gedicht te maken, dat op die persoon slaat.
Ik heb deze mening, omdat ik het nog nooit heb meegemaakt dat iemand een gedicht, op zijn situatie geschreven, niet waardeerde.
plezierige dag

Heleen

Respectloos vind ik een beetje overtrokken. Maar de charme van een gedicht is toch dat je hem zelf schrijft! Het liefst nog met pen!

weaverannie

Iedereen mag en moet Sinterklaas vieren op zijn eigen manier. Goed in rijmen? Maak een gedicht. Niet goed in rijmen? Laat het achterwege. Misschien is het cadeau wel heel persoonlijk, origineel of weet ik wat. Misschien is het wel vermomd als super-surprise. Het belangrijkste is, dat je probeert een gezellig feest te hebben met hen die je dierbaar zijn, op je, ik herhaal het nog eens, eigen manier. Dus zonder andermans gedichten. Niet omdat het zou getuigen van gebrek aan respect, maar omdat het niet past bij het eigene van Sinterklaas in de familiekring.

KaBe

E.Mol, dat u gedichten schreef voor uw collega’s vind ik heel wat anders dan een computergedicht. Zoals u zelf aangeeft, u kende de collega’s en kon er iets persoonlijks aan meegeven. Met vele andere schrijvers ben ik het ook eens; liever een zelfgeschreven (minder? goed) gedicht dan een (perfect) computergedicht! De lol zit ‘m in de gedichten en veel minder in de cadeaus bij ons thuis. Bij ieder cadeau hoort een gedicht, al is het maar een chocoladeletter. Alle veel dichtplezier gewenst!