Schrijver of schrijfster?

Toen Esther Gerritsen de afgelopen maanden in het nieuws was vanwege haar nieuwe roman De Trooster en haar boekverfilming Dorst, viel op dat ze op verschillende manieren werd geïntroduceerd. Sommige media hadden het over “schrijver Esther Gerritsen”, andere over “schrijfster Esther Gerritsen”. Hetzelfde verschil treedt op bij vrouwelijke regisseurs, fotografen, presentators, directeuren, enzovoort. Waar geeft u de voorkeur aan?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

een neutrale beroepsnaam (schrijver, presentator, directeur)(858 stemmen, 39%)

een vrouwelijke beroepsnaam (schrijfster, presentatrice, directrice)(1342 stemmen, 61%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 162 reacties

Philip Muylaert

Zou men dan ook niet de woorden “hij” en “zij” afschaffen, en vervangen door “ij”.
De Westvlamingen, in Belgie, hebben toch al last van die “h”.
De vrouwen zullen gecharmeerd zijn want ze zien er het woord “ei” in.

Kortom, laat ons stoppen met die aberraties, en vooral streven naar het toepassen van de klassieke regels, en maar gewoon doen.
Als dat conservatief klinkt, wel dan ben ik graag conservatief!

Robert Van der Meiren

Wat ik mij al dikwijls heb afgevraagd over die neutrale beroepsnamen: waarom is de ene vorm “neutraler” dan de andere? Of anders gezegd: waarom is “schrijver” neutraler dan “schrijfster”? Als het écht een kwestie van gendergelijkheid is, dan moet “Umberto Eco is schrijfster van De naam van de Roos” dus ook kunnen?

Bavo Claes

Zie mijn radiocolumn van 24.11.2016 (“Zij is schrijver. De uitroeiing van de vrouw”), te lezen en te beluisteren op http://www.bavoclaes.be.

Maria Mesman

hOPELIJK IS notaris Moree inmiddels van de pot gerukt?

irma

ik ben een schrijver en dit vind ik onacceptabel!!

Lex van Rootselaar

Als de naam die bij het beroep volgt duidelijk maakt of het een man of vrouw betreft kan de neutrale beroepsnaam, als dat niet duidelijk is, is de vrouwelijke beroepsnaam te prefereren. Schrijfster Cor en Schrijver Cor zijn dan uit elkaar te houden. Schrijfster Anita mag ook Schrijver zijn, want dan is duidelijk dat het om een vrouw gaat.

Herma

Ik noem schrijvers en schrijfsters auteurs, omdat dat echt een neutraal woord is.

Francine

Mijn voorkeur gaat al lang uit naar een neutrale beroepsnaam omdat het geen enkel belang heeft of je man of vrouw bent om een of ander beroep uit te oefenen. Men hoeft het dus ook niet te kunnen afleiden uit de benaming ervan.

Marco D

Twee punten:
- Ik gebruik vrijwel altijd de oudste vorm, derhalve zelden de specifiek vrouwelijke vorm. Logisch toch ?
Wel zijn er nogal wat woorden die nauwelijks een mannelijk kennen.
Wat is het mannelijk van naaister ? Voedster etc.
Persoonlijk vind ik broeder en verpleger wanstaltige uitvindingen.  Een man die naait is voor mij gewoon een naaister. En een mannelijke verpleegster is gewoon een verpleegster.  Vind u dit een rare opvatting ?  Wat doet u dan bij secretaresse en secretaris? Precies ! Een mannelijke secretaresse blijft een secretaresse, en een vrouwelijke secretaris wordt nooit meer secretaresse.
- Wat me opvalt is dat (zelfs?) Van Dale de schrijfster niet als lemma kent. Als je schrijfster opzoekt, krijg je als zoekterm: schrijver, met bij elke betekenis toegevoegd: vrouw schrijfster. Bestaat het woord dan wel ? Nergens voor nodig

PS helemaal met vorige sprekers een: Wat is dit voor een rare rubriek ? Poll ?!
Dat is een term van het GHT (Genootschap Hun Taal), hoor.

Albert

Het lijkt wel of we terug gaan naar inmiddels ouderwetse niet-westerse culturen waarin een vrouw die een bepaalde status (bereikt) heeft een manlijke titulatuur krijgt. Mogen we niet weten dat een vrouw academisch geschoold is, leiding geeft aan een bedrijf of instituut, bekendheid/roem/autoriteit heeft in de kunst? Status & verworvenheid zijn wat mij betreft niet afhankelijk van gender.