Reageren op uitnodiging via hetzelfde medium?

Op welke manier reageer je netjes op een uitnodiging voor bijvoorbeeld een bruiloft? Volgens een etiquettedeskundige geldt hierbij de regel dat je antwoordt via hetzelfde medium als waarmee je bent uitgenodigd, tenzij anders is aangegeven. Komt de uitnodiging met de post, dan is een reactie per brief gebruikelijk – een mail of een app volstaat dan niet. Word je per mail uitgenodigd, dan is een mailtje oké. Enzovoort. Wat vindt u: is dit een richtlijn die iedereen zou moeten volgen?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(187 stemmen, 53%)

nee(165 stemmen, 47%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 10 reacties

Rob

‘Netjes’ is uiteraard het antwoorden via hetzelfde medium als dat wat de uitnodigende partij gebruikte. Daarnaast valt mij op dat er gesproken wordt van een ‘etiquettedeskundige’ in plaats van ‘etiquettekundige’ en het ontbreken van het woordje ‘dat’ in het tekstdeel ‘...medium als (dat) waarmee ...’

Jacques

Om praktische redenen (voor beide partijen) heeft hetzelfde medium voor mij de voorkeur. Als de uitnodiging schriftelijk is, dan getuigt een gelijksoortige reactie van beleefdheid voor mij.

Hans

Ik reageer via hetzelfde medium als waarmee de uitnodiging bij mij binnenkomt. Dat lijkt me voor degene die uitnodigt ook veruit het eenvoudigst.

Ingeborg

Nee. Het is 2017. 😉

Alain Bondroit

In principe zou ik reageren via hetzelfde medium; het is een vorm van beleefdheid tegenover diegene die jou ‘met een uitnodiging vereert’.

Als diegene die uitnodigt bewust voor een bepaald medium kiest om je uit te nodigen, dan vindt hij het wellicht fijn om zijn uitnodiging via datzelfde kanaal beantwoord te zien.

Als diegene die uitnodigt niet zoveel belang hecht aan de wijze van antwoorden, dan zal hij dat zelf wel uitdrukkelijk aangeven door ook andere reactiemogelijkheden te vermelden. En dan kies je voor wat je zelf het makkelijkste vindt…

Ray Eslack

Je reageert met of in jouw persoonlijke stijl. Dus reageer je niet per se zoals de uitnodiging jou bereikt. Soms vallen die stijlen samen, soms niet.

pink

fijne dag verder

R.J. van Houten

Noem me desnoods ouderwetsch, doch ongeacht op welke manier een uitnodiging mij bereikt: ik reageer - indien mogelijk - altijd per post… al was het maar om de traditie van handgeschreven brieven en kaarten in stand te houden. En ja: ik wéét dat het vechten tegen de bierkaai is.

Roelien

Er staat bijna altijd tegenwoordig een e-mailadres bij dat speciaal door de ceremoniemeesters wordt aangemaakt. Daar reageer ik dus in eerste instantie naar. Uiteraard krijgt het bruidspaar een kaartje per post, omdat dat leuker is!

Greet

Het is 2017; de uitnodigingen zijn vaak op papier (lekker nostalgisch), maar het antwoord kan ook best op een persoonlijkere manier (telefoon, sms, e-mail), vind ik.