Protest tegen ‘zigeunersaus’ overdreven?

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 27 reacties

Ilse

Nou, nou, en zo blijven we bezig…. we vinden altijd wel weer iets om over te klagen, rechtsgedingen aan te spannen, maar vooral ook om ons over aangesproken, gekwetst, beledigd en gediscrimineerd te voelen. In plaats van dat ze het juist leuk vinden… Nee, ik begrijp die rumoer niet.

Heleen

Grappig, meestal wordt de ‘gebrek-aan-humorkaart’ getrokken bij seksisme. De man maakt een zoveelste seksistische grap over dat vrouwen zogenaamd in de keuken horen, de vrouw lacht niet, de man zegt dat ze geen humor heeft. Ik heb me altijd afgevraagd waarom de vrouw zou moeten lachen om haar eigen onderdrukking, maar kennelijk is het niet alleen de vrouw. De meerderheid van de reagerende Nederlanders blijkt te vinden dat onderdrukking en de bijbehorende beledigende termen in het algemeen kwesties zijn waar om gelachen moet kunnen worden.

Jean-Luc Auteuil

50/50. Leuk dilemma. Onderliggende ‘issue’ is een gebrek aan humor aan beide zijden van de discussie. Humor houdt mensen met elkaar getrouwd. Getrouwde mensen maken ‘ruzie’ uit zelfrespect, maar weten dat ze naderhand toch weer samen door een deur moeten en willen.
Hier in de VS heeft ‘Dutch’ een min-of-meer negatieve lading. Een Dutch treat is niet iets wat je wilt.

Arent

Wat te denken van   Belgenmop ??

Heleen

Nog één reactie dan:

- het maakt niet uit dat niet alle Roma, Sinti, Traveller, etc. het woord ‘zigeuner’ beledigend vinden, aangezien vele mensen uit die bevolkingsgroepen zeggen dat zij de term ‘zigeuner’ wél beledigend vinden, mag je die term niet gebruiken;
- dat sommige Roma, Sinti, Travellers, etc. de term zigeuner als geuzennaam gebruiken, betekent niet dat mensen die niet tot die minderheden behoren óók die term mogen gebruiken;
- nee, het vermijden van racistische termen lost racisme niet op, maar het is iig een stap in de goede richting;
- ‘Weense worst’ is niet beledigend omdat het woord ‘Weens’ niet beledigend is;
- om dezelfde reden is Jodenkoek ook niet beledigend;
- negerzoen is wél beledigend, omdat het woord ‘neger’ racistisch is: het reduceert mensen tot hun huidskleur en is gebruikt om mensen die niet wit zijn te onderdrukken;
- het woord zigeuner is en wordt net als ‘neger’ gebruikt om Roma, Sinti en andere (voormalige) nomadenvolkeren te onderdrukken. Waarom zou je zo’n woord willens en wetens gebruiken?
- de genoemde bevolkingsgroepen worden nog steeds onderdrukt. Zeggen dat ze het slachtoffer uithangen is gewoon walgelijk;
- ook al wil je niemand beledigen, het woord ‘zigeuner’ is en blijft wel beledigend;
- een racistische of beledigende term zou niet in een productnaam gebruikt moeten worden.

Ploe

Sinti en Romasaus dan? En wordt het in het vervolg Romamuziek. Lastig, want dan gaat iedereen weer denken dat die muziek uit Italië komt, wat ook weer een probleem is, waar daar wonen geen Roma, maar Sinti. En de gemiddelde Sinti vindt zichzelf absoluut geen Roma, wat dat betreft kun je over die Wikipedia-site op zich weer een debat starten. Niet voor niets noemt die Duitse organisatie zich Roma en Sinti. Veel Nederlandse zigeuners zijn trouwens ook Sinti.
Het enige voordeel van het gebruik van de term Roma is dat de meeste mensen dan niet door hebben dat het over zigeuners gaat, al werkt dat misschien niet echt verhelderend in het debat. En dat soort politiek correcte termen gaan net zo lang mee tot ze gemeengoed zijn geworden, en mensen vuile Roma in plaats van vuile zigeuner gaan zeggen. Zo zijn de Amerikaanse zwarten van negro’s naar blacks naar African Americans gegaan, maar het racisme blijft gewoon bestaan. Dat verandert echt niet door de betreffende groep een andere naam te geven.

Interessant is overigens wat het woord Rom betekent: mens. Kortom, zij zijn mensen, de rest van de mensheid niet. Het is maar dat je het weet.

Overigens, ik woon in Hongarije, waar zigeuners zichzelf ook zigeuners noemen, op een enkele activist na. En dus heb je hier een Radio Cigány, en Zigeunerzelfbestuur-organisaties. Het is maar wat je je aantrekt van anderen, je kunt zo’n term ook als geuzennaam zien.

Trouwens, zigeunersaus op zich is toch geen scheldwoord? Net zo min als Weense worstjes of Irish coffee.

Koen Meier

Bij zigeunersaus of zigeunerspies heb ik nooit een moment gedacht aan iets anders dan iets eetbaars. De naam klinkt me als een aanbeveling. Dit staat inmiddels volledig los van zigeuners.

Er is in Nederland ook geen boerenopstand tegen boerenommeletten, -kwark, yoghurt en -leverworst. Het zal de boeren worst wezen.

Ik herinner me een vergelijkbare drukte om jodenkoeken. Ze hebben een tijdje zuiderzeekoeken geheten, maar we zijn nu gewoon weer terug bij de jodenkoek. Bij jodenstreek ligt de zaak anders omdat daar onterecht een duidelijk negatief element in zit.

piet

en blanke roomsaus?

Heleen

Volgens mij blijkt uit de Wikipediapagina waarnaar Alex linkt vooral dat het woord zigeuner een twijfelachtige etymologie heeft. Uit alle verklaringen is op te maken dat het woord ‘zigeuner’  op misverstanden of op beledigende stereotypen berust (bijvoorbeeld dat Roma tovenaars zijn). Ik zie dus niet waarom de pagina mijn ongelijk zou bewijzen? Omdat de Roemeense regering er anders over denkt? Roma worden daar al jaren als tweederangsburgers behandeld.

Bovendien: Roma en Sinti mogen nog altijd zelf beslissen hoe ze zichzelf noemen en welke woorden ze beledigend vinden. Het is absurd dat iemand anders zou bepalen dat ze het woord ‘zigeuner’ als geuzennaam zouden moeten gebruiken.

Overigens zeg ik niet dat mensen die het woord ‘zigeuner’ gebruiken racistisch zijn, aangezien veel mensen niet weten dat het beledigend is Maar als je weet dat de term racistische connotaties heeft, is het toch geen moeite om hem te laten vallen?

Scarlett

Zo maak je racisten van mensen, terwijl dit soort dingen gewoon bedoeld waren om eten te duiden en niet mensen te kwetsen.