Praten tegen huisdier?

Praat u tegen uw huisdier? Laat het hieronder weten. En zou u ook uw keuze willen toelichten? Waarom praat u niet of juist wel tegen uw huisdier? En tegen welk soort dier wel of juist niet? En wat zegt u dan zoal? Prijst u alleen het voer aan dat u klaarzet of stort u ook weleens uw hart uit? Of communiceert u misschien weleens via uw huisdier met uw menselijke huisgenoten? (“Heeft het andere baasje nu weer niet opgeruimd?”) We horen het graag!

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

wel met mijn huisdier(916 stemmen, 95%)

niet met mijn huisdier(8 stemmen, 1%)

niet van toepassing, want ik heb geen huisdier(43 stemmen, 4%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 80 reacties

Claire

In mijn familie hebben we zelfs een speciale dierentaal, de Koemtaal. Beetje nasaal, kinderlijk en grappige uitspraak

Janna

Ik praat zeker met mijn kat(er) en ik krijg de indruk dat hij sommige zinnetjes ook echt begrijpt omdat hij dan direct gaat liggen om te slapen, of direct naar zijn etensbakje gaat.  Ik wacht op het moment dat hij gaat antwoorden; een “talige kat” dat lijkt me reuze spannend 😉)

Jenneke

Ik klets mijn katten de oren van het hoofd. Ze praten ook terug. Als mijn man een aantal dagen of weken op zakenreis was, begon ik na een dag of twee eindeloos tegen mijn beesten te leuteren. We bedenken ook wat de katten allemaal tegen ons zeggen. Hele gesprekken. Een vriendin van mij woont naast een man met een afschuwelijk blaffende hond. Elke keer als zij langs zijn huis loopt gaat dat beest ontzettend tegen haar tekeer. Ze heeft er eens wat over gezegd tegen die buurman. Op een dag liep ze weer eens langs en die hond weer blaffen tegen haar. Toen hoorde ze de buurman schreeuwen: Maverick, we talked about this!!! Wij hebben ons kapot gelachen.

Dominique Thieblemont

Ik heb twee poezen eentje gehaald in Nederland, en het is wel gek ik spreek in het Nederlands met deze poes en in het Frans met de andere, misschien worden ze ooit tweetalig.

Max

Ik praatte altijd tegen mijn katten, maar alleen onzin, of zong gekke nergens op slaande liedjes. Mijn eerste kat was zelf nogal praterig en die praatte altijd terug. Later kreeg ik een tweede kat van ander baasje. Deze kat zei niks, ik wist niet eens of ze kon mauwen, maar na een paar maanden begon ze ineens terug te praten, leuk om te zien wat voor een effect dat praten tegen deze kat dus had.

Johanna

Ik praat met mijn kippen, om ze te bedanken voor hun eitjes, en ze te vertellen dat ik hun hok ga schoonmaken. Ook praat ik tegen mijn bijen, een soort conversatie wanneer ik de kast open maak en naar hun gesteldheid kijk. Ook vertel ik ze over gebeurtenissen in het gezin, dat is een hele oude gewoonte die ik bewust in ere houd. Het keuvelen over hun gesteldheid is meer om ze rustig te stemmen.

Thonis van der Weel

Hoewel onze hond van 16 al jaren stokdoof is, praat ik toch voortdurend met haar. “Ga je mee plasje doen?” Ter ondersteuning maak ik er wel gebaren bij, die ze kennelijk begrijpt. Toch lijkt ze het te waarderen dat er tegen haar gepraat wordt. Ik praat ook met de katten en ze praten terug. Poes Doortje heeft een scala aan geluidjes om haar wensen kenbaar te maken, waar Franz en Bennie meestal niet verder komen dan luide miauws. Verder praat ik ook tegen de planten, maar die zeggen weinig terug, althans ik versta ze niet…

Rineke Verhoeven

Natuurlijk praat ik met mijn hond. Zij begrijpt ook waar ik het over heb en verstaat ook best wel veel woorden zoals koekje en wandelen en nee. Voordat we haar kregen heb ik ook duidelijke afspraken gemaakt met mijn man dat we dialect met haar zouden spreken. Wij wonen in een klein dorp waar vroeger dialect werd gesproken. Bijna alle mensen die kinderen krijgen gaan automatisch Nederlands spreken met hun kinderen omdat ze denken dat dat beter is voor het kind. Wij hebben geen kinderen maar ik vind dit een slechte ontwikkeling. Hierdoor gaan mensen ook Nederlands praten met hun huisdier. Dat vind ik zo vreemd! Wij hebben vanaf het begin gewoon plat gepraat met onze chihuahua, en dat verstaat ze prima. Een keer zag ik een vrouw spreken met haar goudvis. Dat vond ik wel raar. Hoort ze dat wel door het glas? Zelf zou ik dat niet snel doen. Wij hebben ook een vijver met kikkers, daar praat ik ook niet tegen. Wel doe ik soms hun gekwaak na. En ik praat ook weleens met insecten

Tom

De poezen Floortje en Bellie zijn helaas overleden, Floortje in 2010 en Bellie in 2016. Altijd als ik thuis kom of weg ga zeg ik de poezen gedag en op de plek van hun kattenbak staat hun foto.

Toos Lanz

Net als degenen , die al gereageerd hebben,praat ik tegen dieren.
Zoals de koeien , paarden,alpaca’s, nandoes,kippen en ganzen in de wei.
Maar ook tegen de buizerd op de lantaarnpaal, de vogels en vlinders in de tuin.
Maar zeker tegen en met onze logeerkat en logeerhond! De dieren zien ook dat wij er zijn en communiceren allemaal op hun eigen wijze, of ze mij begrijpen dat weet ik niet, geeft ook niet , het geeft toch alvast een heel klein beetje het gevoel van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde