Positiever communiceren over de belasting?

Hebt u dit weekend ook belastingaangifte gedaan? Dan vlogen begrippen als aanslag, betalen en heffing u waarschijnlijk om de oren. Wat gebruiken we toch een negatieve begrippen als we het over dit nuttige stelsel hebben, schrijft Rutger Bregman in De Correspondent. Het is (mede) dankzij de belastingen dat we zulk goed onderwijs hebben, zulke goede wegen, zulke goede zorg, en ga zo maar door.

Bregman pleit ervoor voortaan positieve woorden te gebruiken als bijdrage, investeren en verheffen (in plaats van belasting, betalen en heffen). Zo zal het systeem de waardering krijgen die het toekomt.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja(76 stemmen, 57%)

Nee(57 stemmen, 43%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 14 reacties

Arend van de Poel

Soms wordt verhullende taal doorzien en krijgt hij iets potsierlijks (interieurverzorger). In andere gevallen leidt het tot een ambtelijk jargon. Gebruik bij je communicatie alsjeblieft woorden die de lezer begrijpt.

Ton

investeren is niet juist omdat alleen productieve uitgaven investeringen zijn. Overdrachtsuitgaven zoals de Bijstand zijn consumptief.

Erwin S

Positieve bewoordingen gebruiken voor iets dat vaker als negatief *ervaren* wordt, heet dus vanaf nu “Praten als Bregman”.

Lex van Rootselaar

Belasting is in feite een “samenlevingsbijdrage”, die we betalen om het samen leven in dit land te veraangenamen. Zelfs “toeslag” vind ik een “belastend” woord, ook al krijg je die ondersteuning zelf als je die nodig hebt. “Ondersteuning"lijkt me al beter woord dan Toeslag.

Jean Stevens

als er al iets moet, is het goed uitleggen waaraan het allemaal besteed wordt en over het nut en de effectiviteit en efficiëntie daarvan.

Jan Driessen

Je moet het niet mooier maken dan het is. Ook al help je een ander door iets af te staan. Als je genoeg hebt is dat geen last. Alleen bij ‘ontlasting’ help je jezelf door iets af te staan. In sommige situaties wel belastend voor de omgeving.

Hans Weggen

...en van een verkeersboete maken we een verkeersveiligheidsbijdrage…

J

O, nu ik even op De Correspondent kijk zie ik dat Bregman inderdaad al een en ander geschreven heeft over wat hij allemaal erg fijn vindt aan belasting en een uitdijende overheid en zo. Nou, dat lijkt me het juiste om te doen. Goed bezig, kerel (niettegenstaande dat ik het compleet niet met je eens ben). Maar houd je a.u.b. afzijdig van die gekke woorden-veranderen-om-meningen-te-veranderen-zenuwtrekking.

J

Die Rutger Bregman trekt wel vaker dubieuze conclusies. ‘Betalen’ en ‘heffen’ zijn compleet neutrale woorden. Ze zijn effectief en hebben in beginsel helemaal geen negatieve lading. Daarnaast is iets moeten betalen bij voorbaat natuurlijk niet fijn. De insteek van Bregman lijkt te zijn dat hij graag zou willen dat men wat positiever over belasting denkt, omdat dat volgens hem allemaal heel waardevol is. Het veranderen van de woorden waarmee we het over belasting hebben lijkt mij daarvoor niet het juiste instrument. Hij is N.B. publicist (of journalist of zoiets). Gebruik je positie, waarmee je een behoorlijk publiek kunt bereiken, dan om men te overtuigen van wat je allemaal zo goed vindt aan belasting, me dunkt.

Nee, van het veranderen van woorden om een mening een bepaalde kant uit te sturen krijg ik altijd meteen uitslag.

Astrid Kersten

Als je WW aangevuld wordt tot het niveau van een WWB uitkering (soc.min) en je je belastingformulier al niet eens meer hoeft intevullen omdat je elk jaar het zelfde bedrag ontvangt, dan nog krijgt de belasting het voorelkaar je een aanslag te sturen van 3100,=!! Vervolgens komt daarna de huurtoeslag (belasting) met de mededeling dat ik ik weet niet hoeveel terug kan betalen!! Dit 3x in 6 jaar tijd. Uiteindelijk wordt het allemaal wel recht gezet. Maar wat je daar voor allemaal moet ondernemen en daarnaast de hulp moet inroepen van een “formulieren-brigade” van de gemeente is echt niet normaal te noemen. Ik ben hierdoor juist in de financieele problemen gekomen!! Ik ben benieuwd wat er dit jaar gaat gebeuren. Zal ik weer dat hele ellendige pad moeten bewandelen om hun fouten te moeten rechtzetten?