Omslagverkiezing 2018

Hoewel taal misschien niet het makkelijkste onderwerp is om te illustreren, lukt het onze omslagillustratoren elke maand weer om er iets bijzonders van te maken. We zijn trots op de jaargang van 2018, niet in de laatste plaats dankzij de nieuwe vormgeving van ontwerpbureau Manifesta Rotterdam. Wat vind jij het mooiste omslag?

Prijs

De winnende illustrator wint een taart met zijn eigen ontwerp. En onder degenen die een reactie achterlaten met een motivatie van hun stem, verloten we een boek

Om de omslagen beter te kunnen bekijken, kun je op de afbeelding klikken. 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Bedankt voor uw stem.

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 255 reacties

Luuk Steemers

Geheel onopgemerkt blijk ik nogal geporteerd te zijn van Josje van Koppens werk, want J is de nummer twee op mijn lijstje

Bernadette de Wit

Ik heb gestemd op het mooiste omslag: D, van Max Kisman. Omdat ik erg van gestileerde zwarte silhouet-illustraties houd. Dit omslag doet me denken aan de illustraties van Fiep Westendorp voor de serie over Jip en Janneke van Annie M. G. Schmidt. Of aan de omslagen van de Zwarte Beertjes-pockets (Havank, Simenon). En uiteraard het affiche voor deze pockets: lekker lui liggen lezen. Het hing boven mijn bed. Dit affiche met het zwarte beertje zou ook goed van pas kunnen komen voor leraren Nederlands, om de leerlingen van nu aan het lezen te krijgen!

Bert (L.A.J.) Kortekaas

Erkenning voor de taal in de strip. Strip is niet alleen beeldtaal, maar veel strips staan ook vol van nieuwe en oorspronkelijke taaluitingen die binnen de samenleving ook mondeling buiten de strip veel gebruikt worden.

M.Kranendonk

Omslag H is mijn keuze. Als kleine afbeelding trekt deze al mijn aandacht, intrigerend wat betreft kleur en sfeer.
Grafisch heel mooi uitgewerkt!

Margreet Rutgers

Gestemd op omslag H - King Kong. Ik vind het vooral een sterke omslag omdat het onderwerp juist gaat over níet kunnen zien: een app die film (beeld) omzet in gesproken taal. Met deze omslag wordt dat onderwerp toch weer in een beeld omgezet, en dat heeft de illustrator heel sterk en herkenbaar gedaan door een beroemde filmscène te gebruiken. De illustratie is niet te druk (zoals E), maar ook verre van saai (zoals B en I). Het kleurgebruik is eenvoudig en rustig, maar erg sprekend en versterkt de illustratie zeer. In alle opzichten voor mij de meest geslaagde omslag van Onze Taal in 2018!

Barbara de Jong

Ik heb gestemd op E. Een mooie, heldere, herkenbare, positieve voorkant. En voor mij een eye-opener dat strips goed kunnen in de Nederlandse les.

Martin Pruimers

Deze omslag geeft voor mij heel mooi weer hoe langzaam maar zeker het Nederlands lijkt te “verdrinken” in het Engels, zozeer zelfs dat buitenlandse series uit niet-Engelstalige landen in Nederland een Engelse titel krijgen, omdat het blijkbaar niet genoeg bij ons aanslaat. Denk aan Bron (“The Bridge”) of Førbrydelsen (“The Killing”).
Vaak bestaan er voor Engelse termen goede Nederlandse alternatieven!
Deze tendens is helaas niet meer te stoppen, tot op het laatst onze taal meer Engels dan Nederlands bevat. Mark my words!

Margot den Ouden

Moeilijke keuze, want alle omslagen hebben hun sterke kant. Het is H geworden omdat ik de uit woorden opgebouwde beelden schitterend vind. De herkenbare afbeelding krijgt er een extra dimensie door en een duidelijk verbinding met taal.

Odette Jonkers

Ik vind B de mooiste, omdat illustratie en tekst perfect bij elkaar passen. Hoe mooi verhullend kan taal zijn!

Annemarie Nobel

Ik vind de omslag met King Kong geweldig. Iconisch plaatje, direct herkenbaar. Door dit filmbeeld met woorden te tekenen, past het uitstekend bij het onderwerp van het artikel.