Omslagverkiezing 2018

Hoewel taal misschien niet het makkelijkste onderwerp is om te illustreren, lukt het onze omslagillustratoren elke maand weer om er iets bijzonders van te maken. We zijn trots op de jaargang van 2018, niet in de laatste plaats dankzij de nieuwe vormgeving van ontwerpbureau Manifesta Rotterdam. Wat vind jij het mooiste omslag?

Prijs

De winnende illustrator wint een taart met zijn eigen ontwerp. En onder degenen die een reactie achterlaten met een motivatie van hun stem, verloten we een boek

Om de omslagen beter te kunnen bekijken, kun je op de afbeelding klikken. 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Bedankt voor uw stem.

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 255 reacties

Agnes

ik kies voor E omdat de strips en cartoons nog wel eens leiden tot nieuwe woorden. Bovend vind ik het een vrolijke omslag.

RM Ulmann

Een omslag werkt net als een advertentie: het moet de toeschouwer verlokken tot nader contact en interesse. De gebruikt afbeelding hiervoor moet contrastrijk zijn, liefst eenvoudig en tegelijk verklarend. Ik vind dat in afbeelding D, Nr 5, het beste gelukt. Die verleidt mij het meeste om door te gaan.

Frans Brouwers

De meeste ontwerpen verwoorden (verbeelden?) het thema goed. Blijft over het stilistisch aspect. Omslag B heeft in dat opzicht mijn voorkeur.

Martina de Vet-van Deurzen

Het Nederlands: belangrijk voor al onze inwoners. Helaas moet dat kennelijk met kunst en vliegwerk voor elkaar gekregen worden gezien het “Sjimmie” achtige figuurtje dat met een toverstaf in de weer is. Men zou bijna denken dat het, lees: dat figuurtje, model staat voor onze medelanders.
Maar… vergeet vooral de autochtone ( of mag dat woord ook al niet meer?) Nederlanders niet, zij kunnen zeker nog wel een lesje gebruiken want hun kennis ( en taalgebruik) van hun “moerstaal” is vaak bedroevend slecht;  een enigszins misleidend plaatje, deze omslag: wie de schoen past…

Loekie de mooij

Rustige achtergrond, mooie kleuren, de mooie tekening beeldt heel duidelijk uit wat er wordt bedoeld. Zelfs zonder tekst kun je begrijpen wat er wordt bedoeld. Als u nog begrijpt wat ik bedoel….

A. Ehrhardt

Werkzaam voor Stichting Dedicon, was ik net in dezelfde periode bezig geweest met een proef voor audiodescriptie bij een aantal t.v.-programma’s. Mijn schone taak was het inlezen van de descriptie. Wat van belang is bij audiodescriptie is bondigheid en duidelijkheid van de omschrijvingen en dat alles ingelezen in een beperkte hoeveelheid seconden. Het visuele en de descriptie komen 100% overeen in omslag H. Fantastisch!

M. Nagy

Voorplaat E, omdat creativiteit voor mij heel belangrijk is. Het leven kan zonder creativiteit niet bestaan en dit is ook geldig voor een taal.

Marianne Bessels-Kremer

Onze Nederlandse taal wordt steeds meer overspoeld met Engelse (mode)woorden, terwijl er zoveel goede Nederlandse woorden zijn, ook in het onderwijs. Dus een stap te ver om Engels in het hoger onderwijs in te voeren. Dit wordt in omslag C goed afgebeeld.

N. van Thiel

Nummer C heeft mijn voorkeur. Weg met alle opleidingen in het Engels. Ons NEDERLANDS is zeer de moeite waard om te behouden. Engels moet weer een bijvak worden.

P.H. van der Steege

Voorplaat E, uitgave nr 6, vind ik de mooiste! Vanwege de invloed op de taal van tekenstrips en cartoons. Bovendien zijn de figuren goed getekend naar de originelen; erg aantrekkelijk om te bekijken. Ook vind ik het aangenaam verrassend om de cominatie van tekenen en taal in Onze Taal te zien.