Moeten filmpjes voor de kleinsten in onberispelijk Nederlands?

Op Facebook woedt een discussie over een konijn in een Ketnet-filmpje dat de sterke werkwoorden nog niet beheerst. Het konijn zegt ‘helpte’, ‘neemde’ en ‘geefde’. Is dat een leuke nabootsing van de taal die kleine kinderen spreken, of is het pedagogisch onverantwoord?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

geen probleem(211 stemmen, 15%)

pedagogisch onverantwoord(1204 stemmen, 85%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 118 reacties

S. Zwaan

Mijn konijn heeft nog nooit een woord gesproken. Het kwam niet bij hem op. Grammatica had het beestje ook niet van gehoord.

Peter vd Heyden

Op zich niet zo’n probleem, want hierdoor sluit je aan bij de doelgroep. Het zou natuurlijk wel het beste zijn als het konijn zo af en toe verbeterd wordt. Niet altijd, maar wel regelmatig; doe ik ook bij m’n kleinkinderen.
Fout + correctie werkt m.i. beter dan alleen maar goed voorbeeld.

Marcel Frijhoff

Jammer dat Teunis Uittenbogaart er weer eens politici bijhaalt met een niet-Nederlandse achtergrond.
Deze discussie heeft niet als onderwerp “Het taalgebruik en de zinnigheid van uitspraken van kamerleden met een niet-Nederlandse achtergrond”. Het gaat over het incorrect vervoegen van sterke werkwoorden door een konijn in een tekenfilmpje.
Er zijn veel konijnen van niet-Nederlandse oorsprong. Zo ken ik de Pool blauwoog, Engelse Hangoor, Franse Havanna, Rus, Belgische reus, Californian, Nieuw-Zeelander, Duitse reus, Tsjechische rode en nog veel meer.
Ik stel voor om dit soort filmpjes voortaan te laten inspreken door een Nederlandse hangoordwerg. Een Vlaamse reus zou ook nog kunnen.
Pas op voor de Valse dwerg. Zeker met kinderen.
Heerlijk om als Nederlander, met een Nederlandse achtergrond zo’n hoop onzin uit te kramen.

Rein

Onvermijdelijke toekomst.

Arthur Jules Roonacker

Variaties op troetelwoorden voor kinderen zijn aanvaardbaar
Ombuigen van vervoegingsregels is pedagigish onverantwoord

J. Groen

Wat het iemand het eerst leert blijft hem of haar het langst bij. Het is dus beter om kinderen de taal meteen goed te leren. Als het de bedoeling is om leuk of grappig over te komen, zou dit bereikt kunnen worden door het konijn iets te laten zeggen dat inhoudelijk leuk of grappig is. Zoiets is wellicht wat lastiger te verzinnen dan ‘Ik neemde een lolly mee’. Van de meeste konijnen zelf valt helaas weinig hulp in de vorm van inspiratie te verwachten; zowel het gevoel voor humor als de taalvaardigheid van het gemiddelde konijn is -op z’n best - gering. Uitzondering hierop is Nijntje Pluis. Het kan dus wel.

annelies

Weet je, mijn dochter van 5 eet graag ‘honddogs’. Ik verbeter haar niet omdat ik het zo’n schattige verspreking vind. Tja, ze is 5. Ik zie het niet gebeuren dat ze op haar 16e een honddog zal bestellen op Pukkelpop. We moeten niet te snel ongerust worden, en stressen over gekke konijnen in een filmpje.
Ik vind het ook wel een rare en weinig creatieve keuze hoor, om dat konijn zo te laten spreken. Maar ik denk dat de beheersing van sterk en zwak niet het grootste probleem is in de taalverwerving.

Teunis Uittenbogaart

Zolang er in de Tweede Kamer mensen zitten met een niet-Nederlandse achtergrond die denken volksvertegenwoordiger in Nederland te kunnen zijn, een hoop onzin uitkramen en onzijdige zelfstandige naamwoorden consequent “de” als lidwoord geven, hoeven wij ons over kinderen die sterke werkwoorden zwak verbuigen, geen zorgen te maken. Met goede begeleiding en educatie komt dát zeker nog goed.

N.C. H.

Geen probleem, als de volwassenen waar die kinderen mee omgaan het maar wel goed voordoen.

Jaap Mosk

waarom zou je een kind dat bezig is te leren spreken, zijn moedertaal te leren, in de war brengen door het te laten kennismaken met twee verschillende vormen (neemde op de TV en nam in de echte wereld) die toch hetzelfde moeten betekenen? Het is al erg genoeg dat er woorden zijn die twee (totaal) verschillende betekenissen hebben (kool en kool) en woorden die verschillen door de plaats waar de klemtoon valt (overleggen en overleggen). Iets anders is of je de fouten van peuters fanatiek moet verbeteren ...