Moeten filmpjes voor de kleinsten in onberispelijk Nederlands?

Op Facebook woedt een discussie over een konijn in een Ketnet-filmpje dat de sterke werkwoorden nog niet beheerst. Het konijn zegt ‘helpte’, ‘neemde’ en ‘geefde’. Is dat een leuke nabootsing van de taal die kleine kinderen spreken, of is het pedagogisch onverantwoord?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

geen probleem(211 stemmen, 15%)

pedagogisch onverantwoord(1204 stemmen, 85%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 118 reacties

Maria Verhoeven

Mijn kinderen destijds en mijn kleinkinderen nu lachen hartelijk om dergelijke `versprekingen`. Ook de tweetalig opgevoede kleinkinderen! (Oostenrijks / Nederlands). Zij zien het gewoon als foute kindertaal.

Konijn

Het zal toch niet zo zijn dat de makers van het filmpje zélf niet weten hoe je helpen, nemen en geven vervoegt?

Nettie de Roos

Deze filmpjes worden ook bekeken door kinderen die niet verbeterd worden door ouderen. De taal die daarin gebruikt wordt is dus funest voor hun taalontwikkeling

Leontine

Ik neem aan dat dat konijntje over een paar weken de sterke werkwoorden ontdekt heeft. En dan is alle ophef voor niets geweest.

anita.smulders

dat soort boekjes worden ook gebruikt door anderstaligen en hun kinderen. 
fout dus.
we spreken tegenwoordig toch ook niet meer in dat koeterwaals tegen onze kinderen en we verbeteren ze ook als ze dit zeggen!
dus niet doen dat domme kindertaaltje.

Pol Cools

Vaak worden taalfouten door hun frequent gebruik later de norm of worden ze alleszins oogluikend toegestaan (’… als burgemeester zijnde…’ en vele andere). Dit moeten we echt trachten te verhinderen.

Charlotte

Met vier kinderen en vijf kleinkinderen is mijn standpunt dat je taalmonsters als “hun hebben” wel altijd meteen en duidelijk moet corrigeren. Zegt de kleuter in de leerfase “ik geefde hem een koekje”, kun je dat op de juiste wijze herhalen “wat lief, jij gaf hem een koekje!” Dat wordt minder als verbeteren ervaren. Het vergt wat oplettendheid en doorzettingsvermogen, maar bij alle negen werkte dat prima. Deze constatering heeft uiteraard geen statistische waarde…

Hil d'Haese

Kinderen moeten de taal nog leren en IMITEREN daarvoor ALLES WAT ZE HOREN, want zo werkt het als je om het even welke taal probeert machtig te worden. Zeker van een gewaardeerd en invloedrijk medium als de openbare omroep en Ketnet, zijn specifieke kinder- en jongerenzender, verwacht je als ouder een keurige taal. Zelf verzorg je natuurlijk ook je taal en dat verlang je terecht van al wie aan je kind(eren) lesgeeft op school. Maar als die kinderen dan via Ketnet - dat een voorbeeldfunctie vervult! - een verhakkeld taaltje te horen krijgen, is dat een flinke domper op alle andere inspanningen die worden geleverd voor een keurige ‘kinder- en jongerentaal’! Voor mij, als leraar Nederlands, is dit niet alleen onaanvaardbaar, maar zelfs ongehoord!

Ben Bakker

Ik vind het jammer dat sterke werkwoorden dreigen te verdwijnen. Dat maakt de Nederlandse taal een stukje minder spannend. Voorla erg in een tijd waarin de studie Nederlands `saai’ wordt gevonden.

Jan De Boever

men leert de kinderen van die leeftijd toch ook niet dat 1 + 1 = 3 om dat dan later te moeten verbeteren?