Moeten filmpjes voor de kleinsten in onberispelijk Nederlands?

Op Facebook woedt een discussie over een konijn in een Ketnet-filmpje dat de sterke werkwoorden nog niet beheerst. Het konijn zegt ‘helpte’, ‘neemde’ en ‘geefde’. Is dat een leuke nabootsing van de taal die kleine kinderen spreken, of is het pedagogisch onverantwoord?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

geen probleem(211 stemmen, 15%)

pedagogisch onverantwoord(1204 stemmen, 85%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 118 reacties

Evert van Asch

Het niet tijdig corrigeren van foutief taalgebruik, leidt er toe dat sommigen altijd “hun” in plaats van “zij” gebruiken. Iedere keer als ik mijn leidinggevende dat, of “Het ken nog net”, hoor zeggen, lopen de rillingen over mijn rug.

JoAnne

Voor mensen die een taal beheersen kan het leuk zijn om ermee te spelen, creatief te zijn (en daar hoort expres fout bij). Maar mensen die die taal nog moeten leren, zijn erbij gebaat dat ze het correct krijgen toegediend.

negerlikkende salamander

Nou ja echt schadelijk kan het nooit zijn; kinderen leren dat vrij snel wel weer af of zo.

Je ziet het ook vaak bij kinderen van immigranten; die immigranten doen dan hun best om des gastlands taal met hun te spreken maar spreken ze gebroken en als die kinderen drie zijn of zo spreken ze de taal gewoon vloeiend uit invloeden van anderen en die ouders spreken haar dan nog steeds gebroken.

Martine van Brouwershaven

Dergelijke filmpjes worden niet alleen bekeken door de kleintjes, maar ook door mensen van wie Nederlands niet de moedertaal is: reden te meer om te zorgen voor een onberispelijk taalaanbod.

Maurice Vandebroek

De generatie die opgegroeid is met de Teletubbies, is intussen volwassen. Over het taalgebruik van de personages bestond indertijd grote bezorgdheid. Maar die generatie is uiteindelijk ook geen Teletubbie-Nederlands gaan spreken, toch?

Lerara

Kinderen praten na wat ze horen en leren zo de taal. De TV is voor veel kinderen een belangrijke bron van informatie (bij gebrek aan interactie met anderen). Het is aan een kind niet uit te leggen dat iets wat op TV vaak wordt gezegd, niet waar is.

Dus: niet doen, gewoon goed Nederlands gebruiken.

Merk nu bij een nieuwe school dat kinderen vanaf groep 3 wordt geleerd “een” steevast als “één” uit te spreken. Dat is zelfs nog duidelijk merkbaar in groep 7 bij de leeslessen, zeer lastig af te leren.

Terwijl we toch in de spreektaal het meestal niet hebben over “hier staat één stoel voor je” of “ik lust nog wel één beetje”.

Janneke

Onberispelijk Nederlands - niet zo onberispelijk dat konijntjes zeggen: ‘je zult’, ‘je kunt’, ‘laten weghalen’ i.p.v. ‘weg laten halen’. Maar k zou niet kiezen voor ‘neemde’ en ‘helpte’.

Rosalind Hengeveld

Als Hiawatha in de Donald Duck zo spreekte, dan denkte ik altijd: wat een dom indiaantje (‘native American’ bestond toen nog niet).