Moeten filmpjes voor de kleinsten in onberispelijk Nederlands?

Op Facebook woedt een discussie over een konijn in een Ketnet-filmpje dat de sterke werkwoorden nog niet beheerst. Het konijn zegt ‘helpte’, ‘neemde’ en ‘geefde’. Is dat een leuke nabootsing van de taal die kleine kinderen spreken, of is het pedagogisch onverantwoord?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

geen probleem(211 stemmen, 15%)

pedagogisch onverantwoord(1204 stemmen, 85%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 118 reacties

Bertin Sanders

Slecht idee. Volgende keer ook “De konijn in de bos.”

Spierinkje

Als kinderen iets niet goed zeggen pleit ik ervoor dat er dan volwassenen zijn die de woorden goed gebruiken bij het antwoord geven.
zoals ‘ik helpte’ dan antwoorden met: ‘hielp jij?

André

Geef als volwassene altijd het goede voorbeeld. Dus ook de juiste schrijfwijze!

Iris

Volgens mij is dit alleen een probleem, als die ‘kleinsten’ voor hun taalontwikkeling volledig afhankelijk zijn van dit soort filmpjes….En dát is dan meteen het echte probleem.

Diana

Sorry, maar dit kan toch niet waar zijn?!? Onacceptabel dit.

Tini

Kinderen leren deze foutjes vrij snel weer af, dat klopt. Maar ik vind het niet nodig dat ze het via de tv ook nog een fout aanleren. Het geeft trouwens wel weer aan hoe moeilijk onze taal is door de vele uitzonderingen.

Vera Dahlgren

Meestal hebben kleine kinderen een zeer goed geheugen dus leer ze van in het begin een juist taalgebruik!

Kees Schoonenbeek

Het wordt ongetwijfeld overgenomen. ‘Neemde’ is verder niet leuk. Het is misschien leuk als je weet dat het eigenlijk ‘nam’ is, kinderen moeten dat nog leren.

Bart

Ingrid vraagt of er kleuters zijn die met een Vlaamse tongval spreken. Ik veronderstel van wel, want er zijn Vlaamse kleuters die met een Nederlandse tongval spreken doordat ze voortdurend naar Nickelodeon kijken. 😊

ingrid

Zouden er kleuters zijn die met een Vlaamse tongval spreken omdat ze bij onze openbare omroep dagelijks een stortvloed aan Studio 100-programma’s over zich heen krijgen?