Mag een grap beledigen?

Toen de Mexicanen werden uitgeschakeld in het WK voetbal, zwaaide de KLM ze op Twitter uit met de woorden "Adios Amigos!" (met daarbij ook nog eens het beeld van een mannetje met snor en sombrero). Die stereotypering viel in Mexico niet in goede aarde. Veel Nederlanders vonden op hun beurt dat de Mexicanen niet zo moeten zeuren. Het is niet de eerste keer dat er een discussie ontstaat naar aanleiding van een dergelijke  grap (denk nog even terug aan Gordons "nummer 39 met rijst"). 

Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Een grap die bevolkingsgroepen beledigt, is geen geslaagde grap.(92 stemmen, 33%)

Een geslaagde grap mag best beledigen.(188 stemmen, 67%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 43 reacties

hjpb

HERMAN,  MET DIT VLAAMSE VOORBEELD BELEDIG JE MIJ NIET HOOR. iK voel ME ER NIET DOOR BELEDIGD, ZELFS AL ZOU JE DAT TUSSEN DE REGELS WEL BEDOELD HEBBEN (WAT IK NIET DENK). Ach, hoofdletters… ik doe het niet over.
Jullie troubadour Miel Cools vulde ooit een heel nummer met leuke grappige beschrijvingen van ‘Hollandse’ vs Vlaamse kwaliteiten èn tekortkomingen zonder één kwaad woord te bedoelen of te gebruiken. Dat was hoe grappig hoort te zijn.
Beledigen is echt een ander verhaal…
Nogmaals:  Mag een grap beledigend zijn? Als hij beledigt IS het geen grap maar een belediging.

herman

‘Ollanders, dat zijn toch die klompen die tulpen kweken in windmolens? Ja, ik ben een Belg en weet dus niet beter.

Heylane

De vraag is vooral waaròm de Mexicanen beledigd waren. Was het omdat de KLM Spaans gebruikte? Was het het plaatje van de sombrero? De snor? Was het omdat ze eigenlijk baalden dat ze uit het toernooi lagen en het tegen het zere been was om ze daar mee te plagen?
Wanneer beledig je dus een bevolkingsgroep?

Overigens bijna alle grappen over het WK (al die plaatjes die rondgaan op Facebook en Twitter) zijn door Heineken gemaakt. Ze zetten alleen hun naam er niet onder.

hjpb

Mensen waar gáát deze poll over?!  Die KLM-‘grap’ is maar de aanleiding. 
De vraag die voorligt is in het algemeen bedoeld: mag ‘een’ grap beledigend zijn?  En het is waar dat er in dit leven plaats voor humor mag (moet?) zijn, maar we weten allemaal dat er korte en lange tenen zijn. En ook dat onze NL humor voor buitenlanders soms wat bot overkomt. Alle culturen kennen humor, en die verschilt van de onze. 
IK vind dat degene die een grap maakt zich daarvan wel bewust dient te zijn en dus ook moet inschatten hoe zijn/haar grap kan aankomen.  Een grap is nu eenmaal iets dat voor de maker èn de ontvanger acceptabel moet zijn om metterdaad grappig te ZIJN.  En als het dat niet is, dan hebben we het niet meer over een grap, maar over natrappen: beledigend zijn.
En ja natuurlijk, die inschatting kàn ernaast zitten, maar het is tenminste een respectvolle poging om niet beledigend te WILLEN zijn. 

Jan Verberne

Een grap die bedoeld is om te beledigen is geen geslaagde grap. Anderzijds is niet te voorkomen dat lange tenen zich aangesproken voelen.

Siel van der Ree

Het is natuurlijk erg moeilijk grappen te maken, die niet een of andere groep of persoon (pijnlijk) raken.
Interessant is dat de meerderheid voorlopig vindt dat een geslaagde grap best mag beledigen. In mijn ogen is dit een teken van een ‘grove cultuur’, waarbij grof opgevat moet worden in oppositie tot subtiel & tactisch. In het Indonesisch zou men spreken van kasar tegenover halus. Dit leidt er m.i toe, dat heel wat niet-Nederlanders nog steeds een lichte (?) antipathie voor ons, eigengereide kaaskoppen, hebben.

hjpb

aan Klaas Wijnsma: 
ja hoor, ik wel, maar of dat ook geldt voor de echte Oranje-voetbalfanaten??? 
Hen raakt dat op een teergevoelige plaats…

Klaas Wijnsma

Zouden wij nu beledigd zijn als de Argentijnen: toedoeloe klompendragende polderkoe tegen ons zouden zeggen? Daar kunnen wij toch om lachen, mag ik hopen?

Simon Pols

Ik vind die van die Pelg wel leuk, maar ik moet hem niet voor m’n auto krijgen!

Erika Damhuis

Grappen betekent dat men erom lachen of grinniken kan, beledigen is dus geen Grap, met andere woorden: beledigende Grappen bestaan niet!