Les in handschrift: stimuleren of afbouwen?

Over een paar dagen begint de Week van het Handschrift. Wat vindt u? Verdient het handschrift veel aandacht in het onderwijs, of kunnen kinderen beter andere dingen leren, nu toch bijna alles elektronisch gaat?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

meer gaan stimuleren(1034 stemmen, 81%)

op dit niveau behouden(211 stemmen, 16%)

afbouwen en de lestijd besteden aan nuttiger dingen(35 stemmen, 3%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 93 reacties

Jan Mars

De ontwikkeling van de fijne motoriek, schrijven met de hand, bevordert de ontwikkeling van de hersenen.

Claudia

Het is zo verschrikkelijk belabberd gesteld met het handschrift van jongeren, niet te geloven! Eén en al hanenpoten, zelfs bij tienermeiden, zo jammer…, terwijl wij er vroeger een sport van maakten om een zo mooi mogelijk handschrift te hebben/krijgen.

Paula van der Hulst

Er is al veel gezegd, maar ik mis de aandacht voor een ‘persoonlijke noot’. Als we iemand die het moeilijk heeft of ziek is een kaartje sturen, is het dan niet aardiger daar een handgeschreven wens in te zetten? Komt in mijn beleving nog altijd warmer over dan een getypte wens. Uit ervaring weet ik dat ook jonge mensen, die bijna alles met de computer doen, hier vaak net zo over denken.

vosk-uil

Helemaal eens met de reactie van Peter K. Een met de hand geschreven brief is/blijft waardevoller dan een per computer verzonden brief.
Het is een rustmoment- een zen moment. Je handschrift laat zien wie je bent.

Benny van Goethem

Het is soms bedroevend als je het handschrift van sommige jongeren ziet. Hoofdletters, schrijfletters en blokletters worden vaak door elkaar gebruikt. Met enige overdrijving kun je zeggen dat hoe ouder iemand is des te mooier zijn/haar handschrift is.
Het digitale tijdperk heeft dus niet alleen maar voordelen!

Nel van der Valk-Rijnhout

Helemaal eens met de opmerking van Loes Hozeman. Ik gruw vaak van de krampachtige manier waarop veel jonge mensen hun pen hanteren. Reageer daar vaak ongevraagd met een grapje op.“Losjes die pen!” Ik leerde dat 70 jaar geleden in de klas.

A.J. Hamaker

De mening dat een ruimtelijke handvaardigheid zoals schrijven, die een motorische ontwikkeling verbindt met psychische (niet alleen cognitieve) ontwikkeling, uit praktische overwegingen beter plaats kan maken voor simpel toetsen aanslaan, gaat hand in hand met het blinde maar domme vertrouwen in ‘slimme’ machines, robots en kunstmatige intelligentie. Schrijven met de hand afschaffen? Niet doen!

PeterK

Eeuwenlang hebben mensen/volken middels schrift zaken met elkaar gedeeld en vastgelegd;wat zou het arrogant zijn als we we deze bizondere vaardigheid bij het oudvuil zouden zetten (omdat we ons liever over een virtueel toetsenbord willen haasten? Schrijven-met de-hand is allereerst een fysiek-mentaal proces dat onze hersen-activiteit stimuleert en de communicatie tussen de twee hersenhelften stimuleert.
Onze dictatoriaal-haastige ‘cultuur’ dwingt ons in steeds meer opzichten om snelsnel taken af te raffelen, terwijl taken rustig en met zorg en aandacht uitvoeren véél prettiger voelt, meer ‘zen’.
Ieder handschrift is anders, handschrften van twee mensen zijn nooit volstrekt identiek; een getypte tekst mist die eigenheid en is een verarming in vergelijking met met-de-hand-geschreven tekst.
Dus type je tekst wanneer/indien uniformiteit wezenlijk belang is en schrijf met de hand als je iets persoonlijks te vertellen hebt in een persoonlijke vormgeving.

Glenn Mellonius

Handschrift is erg belangrijk en verdient veel aandacht in het onderwijs.
Tegenwoordig is menig handschrift onleesbaar.
Als in de toekomst niemand meer kan schrijven en alles via een toetsenbord gaat, zullen we in een nog verdere toekomst alles kwijt zijn.
Want wat we nu digitaal gebruiken zal straks niet meer bestaan. Net zoals alles wat nog niet zo lang geleden op cassette of Betamax of floppy is gezet nu verloren is. Probeer maar een Video 2000 afspeelapparaat te vinden.
Zelfs een CD-speler is niet meer ingebouwd in de huidige computers.

Marinus Henricus Kruissen

Als linkshandige schrijver was nijn handschrift verschrikkelijk, ikzelf kon het soms niet ontcijferen. Na een aantal lessen in Schoonschrijven werd dat een stuk beter. Nu schrijf ik alleen nog maar boodschappenlijstjes en recepten, mediosche recepten, dus het handschrift is niet meer zo belangrijk. Maar het stukje schoonheid, ja, zelfs kunst, dat een gewoon persoontje kan maken met schoonschrift, dat mag je niemand onthouden. Handschriften zijn belangrijk, net zo belangrijk als kunst!