Les in handschrift: stimuleren of afbouwen?

Over een paar dagen begint de Week van het Handschrift. Wat vindt u? Verdient het handschrift veel aandacht in het onderwijs, of kunnen kinderen beter andere dingen leren, nu toch bijna alles elektronisch gaat?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

meer gaan stimuleren(1034 stemmen, 81%)

op dit niveau behouden(211 stemmen, 16%)

afbouwen en de lestijd besteden aan nuttiger dingen(35 stemmen, 3%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 93 reacties

Saskia

Handschrift heeft ook met motorische ontwikkeling te maken en je moet ook nog af en toe een boodschappenlijstje kunnen maken of een echte brief schrijven.

Liesbeth

Eens met eerdere reacties met de strekking: we moeten niet helemaal afhankelijk zijn van apparatuur. Elektronica is niet altijd betrouwbaar, er moeten ook nog andere manieren zijn om iets op te slaan. Wat mij opgevallen is: mijn kleinzoontjes waarvan de oudste 10 is kunnen nog steeds mijn nette lopende handschrift niet lezen. Als ik b.v. een kaart stuur moet ik er druklettertjes op tekenen, of hun ouders moeten het voorlezen. En ik heb wel eens een boekje over “handlettering” doorgebladerd, het leek me interessant maar ik was zwaar teleurgesteld: dit had ik allemaal al op de lagere school geleerd! Ik bedenk nog een nadeel van getypte tekst: wij leerden op school dat aanhalingstekens aan het begin van een tekst beneden aan de regel hoorden te staan, en bij de afsluiting van het citaat aan de bovenzijde. Maar die mogelijkheid geeft een toetsenbord ook niet.

Theodorik

Het is van het grootste belang dat er aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van een goed handschrift.Bovendien ondersteunt schrijven het leren lezen in de eerste jaren van het leesonderwijs. Om een goed handschrift te kunnen leren is een verfijnde motoriek ook zeer belangrijk. Dat betekent dat er ook veel aandacht voor deze vaardigheid in de kleutergroepen….plaatjes kleuren…Kortom een goede schrijfmethode invoeren en oefenen…

Jacques de Jong

Hoe aboninabel houden talrijke jongeren hun pen vast (zie vooral in de horeca) , het wijst erop dat hun kleine motoriek niet geheel in orde is. Vooral in beeldende, creatieve bezigheden van belang, denk ik.

Peter

Een net handschrift is niet alleen mooi en daardoor makkelijk te lezen maar verbetert ook automatisch de kennis van de taal en het foutloos schrijven. Je wilt immers geen brief schrijven met (veel) fouten, doorhalingen en verbeteringen.>

Bailleux

Het is van groot belang je handschrift te ontwikkelen en te blijven oefenen. Het ondersteunt je persoonlijkheid en vertelt ook het een en ander over je innerlijke ontwikkeling. Kijk maar eens naar mensen die labiel en ziek zijn, hun handshrift is niet gelijkmatig en schiet er aan alle kant uit. Het is prachtig een mooie brief te lezen, je proeft karakter.
Helaas is het handschrift van de kinderen al jaren lang abominabel om te lezen en dit is als maar verergert. Jammer, als het niet meer geoefend wordt, een gemiste kans.

Hanneke van Schuppen

Wie schrijft die blijft…....Zuinig zijn op energie van de mens zelf!
Niet alles afhankelijk maken van de elektronica, die het ook af kan laten weten…

Bart

Alweer een aantal jaren voeg ik bij kerstkaarten voor vrienden een handgeschreven brief. Ik heb daar vorig jaar zelfs weer een vulpen voor gekocht. Ik heb er moeite voor moeten doen om weer fatsoenlijk te schrijven, maar het gaf mij ongelooflijk veel plezier om te doen en de reacties maakten de inspanning meer dan goed. Behoor ik bij een uitstervend ras…?

Astrid Sibbes

Ieder handschrift heeft een karakter, iets wat bij getypte tekst ontbreekt. Verder stimuleert schrijven ook de fijne motoriek. Ik was laatst in een ziekenhuis, waar het computersysteem uitviel. De artsen gingen meteen over tot het ‘ouderwetse’ pen en papier, om later de dossiers digitaal bij te werken. Stel je voor dat men het schrijven niet meer machtig zou zijn, dan zou zelfs bij een computerstoring geen communicatie meer mogelijk zijn. En buiten de praktische bezwaren, wat is er nu leuker dan handmatig een brief schrijven.

Leo van Maris

Natuurlijk moet het onderwijs een goed handschrift aanleren. Al was het maar omdat het niet erg veel meer tijd zal kosten dan het aanleren van een slecht handschrift