‘Je kan’ of ‘je kunt’?

Welk werkwoord zou u invullen in een zinnetje als ‘Je ….. altijd bij mij terecht’? Zou u kiezen voor je kan of voor je kunt?

Er is geen goed of fout antwoord, want volgens de taalboeken mag het allebei (ook volgens de taaladviseurs van Onze Taal). We zijn dus echt op zoek naar uw eigen intuïtie.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

je kan(319 stemmen, 18%)

je kunt(1502 stemmen, 83%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 61 reacties

Dick

Als reactie op noumoe: ‘je’ achter de persoonsvorm kan alleen maar met ‘kan’. Daarom is ‘kan je’ niet gruwelijk fout.

Dick

Mijn voorkeur gaat uit naar ‘kunt’, omdat dit de meest logische vervoeging is van het werkwoord kunnen. ‘Kan’ kan wel. Maar ‘kunt’ past beter bij ‘je’ en ‘jij’.

Pim Kisjes

Je kunt, in spreek- en schrijftaal. Ik hoor zelfs al ‘u kan’.

Monique

Je kunt je kan zeggen, maar je kan ook je kunt zeggen.

Wilna

Mijn eerste reactie was: natuurlijk zeg ik ‘je kunt’, maar bij nader inzien zeg ik vaker ‘je kan’ in het dagelijks leven. Wat ik als leerkracht gebruik? Dat ga ik komende week uitzoeken ....

JA Teeuwen

Ik vul intuïtief “kan “in omdat ik de voorbeeldzin lees als spreektaal, iets wat je eerder zal zeggen dan schrijven. Dan klinkt “je kan” wat minder formeel. In geschreven vorm zou ik “je kunt” kiezen. Ik vind dat grammaticaal logischer klinken, in lijn met de regel stam+t voor tweede persoon enkelvoud.

harry reintjes

voor noumoe: het/dat soort=het/dat type/merk etc. de/die soort=het ras e.g. de soort dreigt uit te sterven

Hendrik de Vries

Zelfs de neerlandicus Robert Long (Jan Leverman) zingt “je kan’, maar ik houd het op “je kunt”. Trouwens, met het Nederlands van tegenwoordig zou ik niet door mijn RHBS-examen zijn gekomen in de vijftiger jaren.

Mibelle Thiesen

Zoals al eerder iemand aangaf: schriftelijk zou ik altijd “kunt” gebruiken, mondeling afhankelijk van de situatie ook soms “kan”.

Emiel Bootsma

Omdat ‘je kan’ tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt als alternatief voor ‘men kan’, is ‘je kunt’ in mijn ogen het meest logisch wanneer iemand persoonlijk wordt aangesproken. Zo kan je (!) onderscheid maken tussen een persoonlijke en een algemene mededeling/vraag. “Je kunt altijd bij mij terecht” is een belofte aan de aangesproken. “Je kan altijd bij mij berecht” kan ook betekenen dat iedereen een beroep kan doen op degene die dit zegt.