Welk werkwoord zou u invullen in een zinnetje als ‘Je ….. altijd bij mij terecht’? Zou u kiezen voor je kan of voor je kunt?
Er is geen goed of fout antwoord, want volgens de taalboeken mag het allebei (ook volgens de taaladviseurs van Onze Taal). We zijn dus echt op zoek naar uw eigen intuïtie.
Reacties Er zijn 61 reacties
Dick
Als reactie op noumoe: ‘je’ achter de persoonsvorm kan alleen maar met ‘kan’. Daarom is ‘kan je’ niet gruwelijk fout.
Dick
Mijn voorkeur gaat uit naar ‘kunt’, omdat dit de meest logische vervoeging is van het werkwoord kunnen. ‘Kan’ kan wel. Maar ‘kunt’ past beter bij ‘je’ en ‘jij’.
Pim Kisjes
Je kunt, in spreek- en schrijftaal. Ik hoor zelfs al ‘u kan’.
Monique
Je kunt je kan zeggen, maar je kan ook je kunt zeggen.
Wilna
Mijn eerste reactie was: natuurlijk zeg ik ‘je kunt’, maar bij nader inzien zeg ik vaker ‘je kan’ in het dagelijks leven. Wat ik als leerkracht gebruik? Dat ga ik komende week uitzoeken ....
JA Teeuwen
Ik vul intuïtief “kan “in omdat ik de voorbeeldzin lees als spreektaal, iets wat je eerder zal zeggen dan schrijven. Dan klinkt “je kan” wat minder formeel. In geschreven vorm zou ik “je kunt” kiezen. Ik vind dat grammaticaal logischer klinken, in lijn met de regel stam+t voor tweede persoon enkelvoud.
harry reintjes
voor noumoe: het/dat soort=het/dat type/merk etc. de/die soort=het ras e.g. de soort dreigt uit te sterven
Hendrik de Vries
Zelfs de neerlandicus Robert Long (Jan Leverman) zingt “je kan’, maar ik houd het op “je kunt”. Trouwens, met het Nederlands van tegenwoordig zou ik niet door mijn RHBS-examen zijn gekomen in de vijftiger jaren.
Mibelle Thiesen
Zoals al eerder iemand aangaf: schriftelijk zou ik altijd “kunt” gebruiken, mondeling afhankelijk van de situatie ook soms “kan”.
Emiel Bootsma
Omdat ‘je kan’ tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt als alternatief voor ‘men kan’, is ‘je kunt’ in mijn ogen het meest logisch wanneer iemand persoonlijk wordt aangesproken. Zo kan je (!) onderscheid maken tussen een persoonlijke en een algemene mededeling/vraag. “Je kunt altijd bij mij terecht” is een belofte aan de aangesproken. “Je kan altijd bij mij berecht” kan ook betekenen dat iedereen een beroep kan doen op degene die dit zegt.