‘Je kan’ of ‘je kunt’?

Welk werkwoord zou u invullen in een zinnetje als ‘Je ….. altijd bij mij terecht’? Zou u kiezen voor je kan of voor je kunt?

Er is geen goed of fout antwoord, want volgens de taalboeken mag het allebei (ook volgens de taaladviseurs van Onze Taal). We zijn dus echt op zoek naar uw eigen intuïtie.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

je kan(319 stemmen, 18%)

je kunt(1502 stemmen, 83%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 61 reacties

John Verhoef

Het mag dan wel door jullie goed gevonden worden, maar “kan” zou dus in feite een verbastering zijn van het werkwoord “kannen”. En het werkwoord is not altijd “kunnen”, niet “kannen”, dus. “Je kan” is derhalve feitelijk fout wanneer je van de stam uit gaat. “Kunt” is mijns insziens de enig juiste vorm van het werkwoord in de tweede persoon. Wanneer het toegestaan wordt, kun je in principe dus alles wel goed gaan keuren: jij rijd, jij fiets, je loop. Volgens mij is een werkwoord in de tweede persoon slechts bij uitzondering anders dan de kern (eerste helft) van het stam werkwoord plus t. Nederlands is al zo extreem complex door haar vele uitzonderingen, laten we het niet nog méér ingewikkeld maken door ook nog eens een uitzondering op het makkelijkst te vervoegen werkwoord te maken. Just my two bits.

Steven Prost

Je kan het! Deze korte zin staat op een afbeelding t.o. onze woning. Je kunt het! Zo behoort het beschreven te zijn.
Redenen ervoor: kunnen en kannen kunnen niet dezelfde betekenis ervoor zijn. Beide begrippen moeten m.i. of
a. Mogelijkheden aanduiden of in verband staan met ergens
  kennis van hebben.
b.  Ook is er dan nog het verschil tussen de persoonsvorm,
    het enkel en meervoud.
Duidelijke kan ik het niet omschrijven.

Erwin Janssen Ruijs

Blij, tevreden, opgelucht. Alleen….. ik hóór nog steeds vrijwel uitsluitend dat lelijke, onlogische “je kan”.

Lieve

‘je kunt’ en ‘je kan’, het kan allebei. Al ga ik zelf automatisch voor ‘je kan’, ik heb er geen moeite mee, maar dat je hier in Vlaanderen hoe langer hoe meer begint te horen “ge bent”, dat is pas een rare constructie.

BORRIAS, GERRIT

Als dialect een afgeleide van de oorspronkelijke taal is, dan moet het ‘kunt’ zijn. Immers in veel dialecten wordt gesproken als “ie kunn’n”.

Remco Nieuwenhuis

Het is onzinnig om uit de vermelding in woordenboeken af te leiden dat beide vormen goed zijn. Woordenboeken noteren alleen maar wat er in de taal gebeurt, ze schrijven niet voor wat goed of fout is. Uit het feit dat ‘je kan’ wordt gebruikt, volgt niet dat het ook goed is.

Persoonlijk vind ik ‘je kan’ onverzorgd, zelfs nogal kinderlijk of dommig klinken. Schrijven doe je het dus sowieso niet. De uitzondering is natuurlijk als ‘je’ staat voor ‘men’ en dus eigenlijk derde persoon is.

Miek Smeets

Ik ben afkomstig uit Limburg, weet miet of dat van invloed kan zijn bij dez keuze.

Theo Hagemans

Zowel in spreektaal als in schrijftaal gebruik je “je kunt”. Alleen in het westen klinkt “je kan”.  Het zou mij niet verbazen als het gebruik grotendeels samenvalt met andere taalgrenzen in het Nederlands taalgebied.

Chantal Otte

Je kan… klinkt heel informeel.
Je kunt… klinkt voor mij formeel, omdat ik “je” dan op vat als een getutoyeerde variant van “u”.

Jeroen

Naturrlijk is “kunt” taalkundig correct - schrijftaal. Maar in gesproken taal is “kan” veruit meer gebruikt.