Is ‘fuck’ in de media inmiddels acceptabel?

Op de Canadese radio mag sinds kort het woord fuck gebruikt worden, omdat het inmiddels gewoon deel geworden zou zijn van de Franse taal. Wat vindt u? 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

… moet kunnen(294 stemmen, 56%)

… liever wegbliepen(228 stemmen, 44%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 53 reacties

Cees hazenberg

Het is bewezen dat goede omgangsvormen een positieve invloed hebben op het sociale verkeer ,dus indien mij dat wordt gevraagd ,bij voorkeur niet gebruiken.
Blijft verder nog genoeg over wat in het sociale verkeer onwenselijk is.
Dat 56 % dit met ,moet kunnen beoordeelt is verontrustend .

Houwdegen

Zou mogen, maar wat wat let een Nederlandstalige om desgewenst kut of klote te gebruiken???

Jan Pit

Het zou mij niet storen. Dus van mij mag het wel.

rudi steyaert

Fuck is net als shit een grof woord, een woord dat we dus beter niet gebruiken.

Roy

Of je het nu leuk vindt of niet, het woord “fuck” is uitgegroeid tot een normaal woord in onze spreektaal. Verder zijn we in Nederland bepaald preuts; stukken minder dan in de VS en Canada, in elk geval. De Britse zangeres Lily Allen bracht haar single “Fuck You” als eerste in Nederland uit, terwijl het in haar thuisland nooit een single werd. Dat zegt eigenlijk alles wel. Niet censureren.

Ron Spreekmeester

wanneer iemand fuck zegt, moet het uitgezonden worden, ook al vind men het een niet gepast woord. door een piepje te laten horen suggereert het medium wellicht iets ergers.

Martijn

Alsjeblieft niet wegpiepen, die bliepjes zijn bloedirritant! Gewoon het woord niet gebruiken. Ik vind het ook nogal laf om je te verschuilen achter buitenlandse krachttermen. Engelsen zeggen ‘shit’, Duitsers ‘Scheisse’ en Fransen ‘merde’, maar de Nederlanders roepen liever ‘shit’ dan poep, schijt of stront. Weg met die neukende leenwoorden!

KvH

Als je krachttermen nodig hebt om je verhaal duidelijk te maken, is je verhaal blijkbaar niet krachtig genoeg van zichzelf.

Zou dan eerder de vraag stellen of je het wel op media wil delen of dat je beter gewoon je mond kunt houden.

Anouk

Onzinnig. Een woord wegbliepen is schijnheiligheid van de hoogste vorm. We gebruiken het allemaal, we weten allemaal dat dit het woord is dat gezegd wordt, en toch bliepen we het preuts weg. Je ziet in Amerika wel hoe onproductief dit is. Vrijheid van meningsuiting - en dus wát er gezegd wordt, hóe het gezegd wordt - is een van onze belangrijkste pijlers. We kunnen het misschien niet leuk vinden, maar dan moeten we wat beter opvoeden. Niet censuren in de cultuur en cultiveren in de volksmond.

Cees

Pure taalarmoede, vooral bij de jeugd. Soms hoor ik jongeren praten en dan heb ik het vermoeden dat na een cursus kleien en twee jaar basisschool hun taalontwikkeling is gestopt. Dit soort taalgebruik is onacceptabel en zal de gebruiker niet echt veel verder helpen. Nee het moet niet kunnen maar wegblieben is net zo onnozel.