Is een taalfoutenrubriek op tv een goed idee?

prinses LaurentienIn De Wereld Draait Door pleitte professor Pleij donderdag al dan niet voor de grap voor een taalfoutenrubriek, waarin op tv gemaakte fouten aan de kaak gesteld moeten worden. Daar volgde vrij snel veel kritiek op. Is zo'n taalfoutenrubriek een goed idee? Breng hieronder uw stem uit, en motiveer eventueel uw antwoord.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja, aan de schandpaal met de makers van taalfouten(837 stemmen, 74%)

Nee, op zo'n rubriek zit ik echt niet te wachten(299 stemmen, 26%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 115 reacties

Lukas

(een beetje een late reactie, maar toch)
Op de Vlaamse BRT televisie was vroeger na (of voor?) het journaal een korte rubriek ‘Hier spreekt men Nederlands’ met telkens een taaltip. (zie: https://youtu.be/11IhUETMywE ) We hebben het over de jaren ‘64 - ‘72, dus het was wel oubollig, maar dat kan natuurlijk ook op een modernere manier. (... en wat te denken van een dagelijkse taaltip via Facebook etc., lijkt me echt iets voor Onze Taal. En dan natuurlijk flink ‘delen’.)

Els

Je hoeft niemand aan de schandpaal te nagelen om nuttige taaltips via de tv aan de man te brengen. Op de Portugese tv gebeurt het al. Je bereikt er een breed publiek mee. Vlak voor of na een reclameblok lijkt mij ideaal.

Riny

Ik houd niet van schandpalen, maar een programma met de Nederlandse taal als middelpunt, lijkt me heel fijn. Vroeger waren er wel taalspelletjes op TV dat moet nu toch ook kunnen?

coolerkanie

swag ik ben giga cool net als het idee

tufke

Zonder meer ‘n goed idee! Veel te vaak gaan publieke sprekers in de fout. Trouwens naast verkeerd taalgebruik is verkeerde uitspraak voor mij een nog grotere ergernis.
Dat valt toch te leren. Nee, dat moeten professionals toch leren (evenals een behoorlijke uitspraak van het Engels, Duits of Frans).

Ineke

Goed idee. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, dus om de bewustwording over juist of onjuist taalgebruik te vergroten kan dit een goede manier zijn. Dan moet het wel op een komische manier door aansprekende mensen worden gebracht en vooral niet droog en belerend.

Piet

Grandioos idee en stuur de nieuwslezers als eerste op cursus.

gerd

niet met deze negatieve lading. Meer om er wat van op te steken. Soms weten mensen niet eens dat iets fout gezegd of gespeld is.

A3iaanq

Goed idee, Tien voor Taal was jarenlang een veelbekeken programma. Geen schandpaal maar een humorvolle benadering.

Edwin

Waarom niet, maar dan wel in een humoristische context. We willen toch dat er mensen naar zo’n rubriek willen kijken? Genre “man bijt hond” of “iedereen beroemd”. Moet toch kunnen?