Is de term ‘taalnazi’ gewenst?

Mensen die bovenmatig letten op taalfouten van anderen worden wel bestempeld als 'taalnazi's' - soms door anderen, soms door zichzelf. Deze week kwam De Standaard zelfs met De Grote Taalnazi-test, waarin lezers van die Vlaamse krant kunnen testen in hoeverre ze zich storen aan taalfouten. Her en der klonk kritiek op die term taalnazi. Die verwijzing naar een van de gruwelijkste regimes uit de geschiedenis is ongepast volgens die critici. Wat vindt u? 

 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja, 'taalnazi' moet kunnen(400 stemmen, 34%)

nee, liever geen 'taalnazi'(761 stemmen, 66%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 156 reacties

Jos Jansen

De schoolmeesterlijke waarop en denigrerende taal (jij bent dommer dan ik) waarmee de foutjesmaker/foutjesmaakster wordt benaderd lokt een stevige reactie uit. Waarom moet alles tegenwoordig alleen in lieve woordjes verpakt worden? Duidelijk zeggen waarop het staat is beter .  De term “nazi” geeft in dezen de bijzondere ergernis weer.

Mieke

Overbodig taalgebruik , kan echt creatiever

Jelle Kooistra

De term stoot af. Bevordert niet de behoefte om door te lezen. “Dat sla ik over” was mijn eerste reactie. Daar wil ik niks mee te maken hebben.

Dik Mager

Taalpurist heeft een veel te positieve waarde om te worden gebruikt door de - soms enigszins boze - mensen die gecorrigeerd worden (werden). Je moet in het goede woord een beetje je gram kwijt kunnen; het moet ‘bipolair’ zijn.
Taalkuiser is (te) nadrukkelijk Vlaams en ook hier kun je je ergernis niet in kwijt. Met woorden als taalfrik of pennenwip moet je vlug naar een programma als tussen Kunst en Kitsch; ze blijken misschien nog veel waard te zijn.
Taaliban, taalzifter, kommaneuker, taalfreak, enz. daar zie ik de lol wel van in, maar ze kunnen moeilijk ook positief gebruikt worden.
Taalnazi heb ik tot vandaag nog nooit ergens gehoord of gelezen. Ik vind het een rotwoord en niemand zal het met enige trots van zichzelf zeggen. Om de een of andere manier vind ik taalgestapo al veel beter klinken, maar ook dat is natuurlijk te eenzijdig negatief.
Ik zou het gewoon op taalpolitie houden. Politie is heel nuttig, spoort boeven op en zo, maar je kunt er ook een gruwelijke hekel aan hebben. Zo’n woord zocht ik.

Hans

De Nederlandse taal is toch rijker dan het woord nazi. Er zijn veel mogelijkheden: taalbedweter, taalmalloot, ach niet zo kort maar wel veel aardiger.

Rob Engelsman

Zo’n zwaar scheldwoord voor een zo klein vergrijp duidt toch wel op een extreme overgevoeligheid en narcisme. Zelf heb ik me aangeleerd dankbaar te zijn voor een kleine correctie. Het klinkt heel braaf, maar het is wel waar: Je leert er van. Correcte spelling heeft een heel duidelijke functie (betere leesbaarheid bijvoorbeeld) Goed het is wat betweterig maar ik doe het ook (mijn argument i: het staat zo slordig). Ik snap de irritatie wel, maar reageer er een beetje volwassen op of reageer niet. Als ik in het verleden dit woord naar mijn hoofd geslingerd kreeg, kwam het van zeer verdachte kant. Over nazi’s gesproken…. Oh nee, laat ik dat nou niet doen.

ton

Wat een gezeur! Taalnazi is een kort en krachtig woord dat meteen duidelijk is. Natuurlijk heeft het gebruiken van dit woord niets te maken met een nazi-overtuiging of een drang om slachtoffers of nabestaanden ervan te pesten. Als sommigen hypergevoelig zijn dan is dat spijtig maar het is wel hun probleem. Zo langzamerhand mag je niks meer zeggen. Voorbeelden: negerzoen, gehandicapte, doofstomme, achterlijke cultuur, dommerd, Surinamer, etc. etc. Ik wacht nog op verbod op jodenkoeken, Arnhemse meisjes, boerenjongens, en ga maar door. Het aanduiden van een categorie met een woord dat een beschrijvende werking biedt wordt soms wel erg onmogelijk. het op eieren moeten lopen heeft bovendien nog een averechts effect: de begrijpelijke wrevel die het opwekt maakt de gevoeligen nog fanatieker. Maak geen problemen! Er zijn belangrijkere zaken om je mee bezig te houden.

m.blom

Weg met taalnazi. Waarom niet taalpurist, taalliefhebber of i.d.

Corien

Taalneuroot is dan beter….‘t en is niet uit haat, ‘t en is uit liefde voor de taal…

Jack van Dongen

Te gek voor woorden, iemand die een goeie eigenschap - kritisch zijn - een beetje overdrijft, te vergelijken met een aanhanger van een misdadig regime. Zo iemand is hoogstens een taalfrik. of een taalPennewip.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK