Is de term ‘taalnazi’ gewenst?

Mensen die bovenmatig letten op taalfouten van anderen worden wel bestempeld als 'taalnazi's' - soms door anderen, soms door zichzelf. Deze week kwam De Standaard zelfs met De Grote Taalnazi-test, waarin lezers van die Vlaamse krant kunnen testen in hoeverre ze zich storen aan taalfouten. Her en der klonk kritiek op die term taalnazi. Die verwijzing naar een van de gruwelijkste regimes uit de geschiedenis is ongepast volgens die critici. Wat vindt u? 

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja, 'taalnazi' moet kunnen(400 stemmen, 34%)

nee, liever geen 'taalnazi'(761 stemmen, 66%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 157 reacties

Siegfried

Taalnazi is een prima omschrijving. Eventueel voorafgegegaan de de woorden : vieze en vuile

Roland Keizer

Men is het vanzelfsprekend eens met Kees van Dijk (uit de VS). Mensen uit de Verenigde Staten snappen helemaal niks. Gelukkig wij wel. Wij noemen het dan ook geen taalnazi, maar een grammarnazi. Daarnaast zijn wij het eens met Diederick uit de vorige poll, want vleesworsten moeten gegeten worden. Men mag daarom het woord vleesworsten niet grammarnazi’en.
Men is niet alleen in deze mening, Filip van Brabander vindt dit ook. Wij hebben ook geen meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Jullie zijn peasants en wij de heersers. Wij zijn keizer (haha woordgrap).

Paul van der Sluis

Oud-nieuwslezeres Henny Stoel gebruikte het woord “taaliban”. Wat mij betreft een geniale vondst.

Kees Langeveld

Er is een goed alternatief voor ‘taalnazi’ met veel minder emotionele en historische lading, namelijk ‘taalpolitie’. Die term wordt in Nederland al gebezigd in dezelfde betekenis, voor mensen die de grammatica en spellingsregels strikt willen toepassen.

J.J. van den Broek

Een absoluut verwerpelijk woord. De keuze tussen “ja, moet kunnen” en “nee, liever niet”, is geen keuze. Ik begrijp überhaupt (woord staat in Van Dale!) niet dat iemand bij Onze Taal zo’n vraag kan bedenken en stellen. Met een beetje fantasie kunnen er betere woorden worden bedacht.

Dik Mager

Ik heb dit weekend een kleine ‘sondering’ onder vrienden en vriendinnen gedaan. Taalpolitie kwam als beste uit de bus. De Taalwasserij kreeg ook veel stemmen. Taalnazi kan echt niet volgens deze peiling. Eventueel, als het echt moet, de Taalgestapo.

johan

Totaal ongepast natuurlijk. Het woord nazi verwijst naar iets verschrikkelijks, terwijl een taalpurist alleen maar wat overdrijft. Het is goedkoop effectbejag volgens mij.

Linda Welther

Er bestaat al heel lang een woord voor deze mensen: taalpurist.

J. Nuijens

Ik geniet van taal, maar s.v.p. niet vergelijken met een gruwelijk gebeuren.

Kees van Dijk (uit de VS)

Het misbruik van het lelijke woord is typisch Amerikaans.  Amerikanen leren nooit iets van het verleden en zijn dus gedoemd om het te herhalen.