In demonstraties voortaan alleen leuzen in het Nederlands?

Gisteren deed een Volkskrant-lezer in een ingezonden brief een voorstel: in de wet zou opgenomen moeten worden dat deelnemers aan demonstraties voortaan alleen leuzen in de Nederlandse taal mogen roepen. Dat naar aanleiding van de ophef die ontstaan was nadat er hatelijke niet-Nederlandstalige teksten waren geroepen tijdens een pro-ISIS-demonstratie.

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja, verplicht Nederlands in Nederlandse demonstraties (79 stemmen, 46%)

nee, zoiets moet geen wettelijke verplichting worden(91 stemmen, 54%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 13 reacties

André van den Berg

When in Rome, act like the Romans

Dikkers

Demonstreren prima. Wat is er mis met dit te doen uitsluitend in de Nederlandse taal.
Voor politie en andere gezagsdragers klip en klaar wat er wordt geroepen en wat er op eventuele spandoeken staat. Bij scheve schaats verwijderen/oppakken en eventueel vervolgen. Het is mijn inziens een voorrecht om uberhaupt te mogen demonstreren en niet een recht. Verkwansel dit dan niet!

Johan

Lijkt mij een onwenselijke inperking van de vrijheid van meningsuiting. Gezien er in Nederland zoiets bestaat als “strafbare uitlatingen”, lijkt het me wel verstandig voor de politie om iemand bij zich te hebben die dat kan beoordelen. Doorgaans weet de politie vooraf al wel welke talen er gebruikt gaan worden.

Rianne

Dit lijkt me tamelijk onhaalbaar. Gaan we dan ook controleren of het Nederlands op de spandoeken wel correct is? 😉

Greet

Ja, in het publieke domein moet iedereen kunnen begrijpen waartegen/voor gedemonstreerd wordt.

jolanda

Het lijkt me moeilijk te handhaven. En moet er dan ook nog bepaald worden welke talen je verbiedt;  Engels, Duits en Frans of alleen Arabisch? Kortom, niet aan beginnen.

Eva

Zolang een demonstratie gericht is of een boodschap doet aan de Nederlandstalige overheid of burgers lijkt het mij meer dan vanzelfsprekend dit te doen in de taal die deze mensen beheersen; anders schiet je je doel voorbij en moet je je dus afvragen wat het daadwerkelijke doel is wanneer teksten in een andere taal opgeschreven staan.

Sonja

Alsjeblieft >>>> laten we toch niet alles willen regelen per wet ;-(  Of is dit een actie 😉 om werkverschaffing te kunnen bieden aan handhavers?  Volgens mij creeer je alleen maar frustratie ....

Alex

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Zó groot dat ik mij kan voorstellen dat je kunt verplichten om tweetalig te demonstreren; met naast of onder de leuze een vertaling. Zo kan ieder zien waarvoor je staat of waar je tegen bent. Het is analoog aan het gebruik dat je in Nederland naast een buitenlandse vlag altijd de Nederlandse voert. Ik geloof zelfs dat het verplicht was (of is?).

Dickus

Dus als je wilt demonstreren tegen het beleid van de Verenigde Staten, dan ga je naar de ambassade van de USA met alleen Nederlandstalige spandoeken en leuzen?

Hetzelfde met de Russische ambassade, of demonstreren tijdens een bijeenkomst van buitenlandse wereldleiders.

Volgens mij is het doel van demonstreren dat je je mening wilt duidelijk maken aan een andere organisatie, groep of instituut. Dan moet je dat dus doen in een tal die daarbij past, ook als de demonstratie in Nederland is.

Dat er dan ook mensen zullen zijn die daar misbruik van maken door dingen te gaan roepen of schrijven die niet door de beugel kunnen, zul je altijd houden. Die mensen bereiken hun doel per definitie niet, dus straffen zichzelf eigenlijk al.