Het verschil tussen ‘hen’ en ‘hun’ afschaffen?

Wat is het ook alweer? ‘Dat zal hun bezuren’, of ‘hen bezuren’? (Hun!) En irriteert het lawaai ‘hen’ of ‘hun’? (Hen!)

Het onderscheid tussen hen en hun is van oorsprong kunstmatig, en zelfs de meest taalgevoelige mensen hebben vaak moeite de goede vorm te kiezen in dit soort gevallen.

Bij andere vormen, zoals mij, jou, haar en ons. bestaat er maar één vorm: het zal ‘mij’ bezuren én het lawaai irriteert ‘mij’.

Wordt het, kortom, niet eens tijd het onderscheid tussen hun en hen af te schaffen? Bijvoorbeeld door in dit soort gevallen altijd te kiezen voor hen, en hun alleen te gebruiken als bezittelijk voornaamwoord: ‘Ik wens hen veel plezier met hun wereldreis.’

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja, schaf het onderscheid tussen ‘hen’ en ‘hun’ af!(839 stemmen, 50%)

Nee, houd het zoals het is.(847 stemmen, 50%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 55 reacties

Bert Blomsma

Dus omdat mensen geen grammatica meer leren, moeten we de regels gaan afschaffen ? Gaaf, dan krijgen we straks dus zinnen als: ‘Dat moet je aan hun vragen’.

Dick Prak

Dat het onderscheid kunstmatig zou zijn wordt niet niet uitgelegd, terwijl er wel degelijk logica achter zit. Een heel heldere regel: ‘hun’ wordt gebruikt als het meewerkend voorwerp is en ‘hen’ als het lijdend voorwerp is, zoals in het Duits ‘ihm’ en ‘ihn’. Als ‘zelfs de meest taalgevoelige mensen vaak moeite hebben de goede vorm te kiezen’, dan hebben ze geen goed grammaticaonderwijs gehad. Iets anders is dat dit soort ontwikkelingen vaak een autonome dynamiek vertonen en dus niet zijn te stoppen. Veel ernstiger lijkt mij het wegvallen van het verschil tussen oorzaak en reden (oorzaak: doordat, daardoor - reden: omdat, daarom) in het taalgebruik, zelfs bij professionele journalisten. Daar is sprake van echte taalverarming.

Liselotte

Waarom afschaffen? Alleen omdat de meerderheid het niet begrijpt? Kunnen we ook ‘hun hebben’ goedkeuren…

Jan Wensveen

Waarom werd dat onderscheid vroeger wèl gemaakt? Het zou eerlijker zijn om dat eerst goed uit te leggen.

Eelco Herder

De enige reden om het persoonlijk voornaamwoord ‘hun’ te handhaven zou zijn dat je, als er geen voorzetsel bij staat, het verschil ziet (maar eigenlijk niet of nauwelijks hoort) tussen meewerkend voorwerp en lijdend voorwerp. Dat kan handig zijn - in het Duits gebeurt dat volop, maar dan voor alle persoonlijk voornaamwoorden. Omdat wij voor de andere persoonlijk voornaamwoorden dit onderscheid ook niet maken, ligt het voor de hand dit ook voor hen/hun gelijk te trekken. Niemand die het in de praktijk gaat missen. Der Akkusativ ist dem Dativ sein Tod, vrij naar Bastian Sick.