Er moeten taallessen komen op televisie

In het radioprogramma Dit is de dag opperde Jasper van Dijk, Tweede Kamer-lid namens de SP, om tijdens de middaguren lessen in de Nederlandse taal te gaan uitzenden via de televisie. Van Dijk stelt dat de vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op die manier snel Nederlands kunnen leren, en ook de anderhalf miljoen mensen die nauwelijks kunnen lezen en schrijven zouden er iets aan kunnen hebben. Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(265 stemmen, 92%)

nee(24 stemmen, 8%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 37 reacties

Alex Mous

Prima plan, maar dan wel goed geprogrammeerd en niet ‘aan de randen van de nacht.’ Analoog aan veel taalapps, zou er één zin per dag behandeld kunnen worden, bijvoorbeeld voorafgaand aan het npo-journaal. Ook heikele spellingkwesties zouden puur door de dagelijkse herhaling hierin meegenomen kunnen worden. Doen!

Bert

Het lijkt me niet de manier om de grote groep allochtonen te bereiken. Deze groep kijkt via de schotel vooral naar de zenders uit het eigen moederland, niet naar de Nederlandse Publieke Omroep.

Maureen

Die lessen waren er. Ze heetten: Sesamstraat

Michel

Het klinkt alsof we de Teleac nieuw leven gaan inblazen. Die is afgeschaft. Met een reden. Het is een goed idee om taallessen te organiseren, maar de televisie lijkt me daarvoor niet het meest geschikte medium. Een website of app bereikt waarschijnlijk meer mensen, en kan een effectievere leermethode opleveren.

Roy

De gewenste doelgroep kijkt niet naar taallessen op tv. Leuk voor de mensen er al goed in zijn of nog meer willen leren.

Martha

Goed plan, vooral als die Nederlandse taallessen door taal-professionals ontwikkeld worden en ook via internet gevolgd kunnen worden.

Renée

Ik zou het heel leuk vinden als er lessen Nederlands op de televisie komen. Voor mij is Nederlands een van mijn sterkste vakken, maar er zijn ook genoeg mensen in Nederland die er niet zo goed in zijn.