Er moeten taallessen komen op televisie

In het radioprogramma Dit is de dag opperde Jasper van Dijk, Tweede Kamer-lid namens de SP, om tijdens de middaguren lessen in de Nederlandse taal te gaan uitzenden via de televisie. Van Dijk stelt dat de vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op die manier snel Nederlands kunnen leren, en ook de anderhalf miljoen mensen die nauwelijks kunnen lezen en schrijven zouden er iets aan kunnen hebben. Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(265 stemmen, 92%)

nee(24 stemmen, 8%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 37 reacties

Y.Stravers

Sympathieke geste naar deze mensen zou dat zijn denk ik zo.
Zou de zin van de Media in Optima Forma betekenen mijns inziens.
Verbale communicatie is immers de sleutel naar zelfstandig kunnen functioneren in deze op de eerste plaats. Een belangrijke levensbehoefte m.i. zelfs.
Men zegt wel: “Wie goed doet, goed ontmoet”. Over en weer ontwapenend! 😊
Hartelijke groet en veel succes! Zeer benieuwd of het gaat lukken!

Bart Muurling

Ik hoor dat verwacht wordt dat 95% van de huidige stroom vluchtelingen hier een verblijfsvergunning gaat krijgen. Laten we dan zo gauw mogelijk met de taalcursus beginnen. Die mensen zijn veelal goed opgeleid en allemaal zeer gemotiveerd. En ze willen wat doen. De suggestie van Hannie Nederstigt is ook een hele goeie: een app voor de smartphone. En laten we nou eens niet wachten tot onze overheid iets gaat doen. Vergeet de overheid! Doe het zelf. Email en websites maken (bijna) alles mogelijk.

Else Winnink

Een geweldig idee! Niet alleen voor vluchtelingen en andere buitenlanders, maar ook voor laaggeletterden die de drempel naar een klasje te hoog vinden.

Emmy

Sommigen schrijven hieronder dat de gewenste doelgroep niet bereikt wordt omdat zij tv kijken via de schotel. Maar misschien kijken ze wel mede niet omdat die taallessen er nu niet zijn. Misschien moeten we het gewoon eens proberen, zeker aangevuld met apps om bepaalde zaken in te slijpen of voor mensen die meer willen weten over een bepaald taalaspect.
Alleen: wie zal dat betalen? Het ontwikkelen van een serieuze cursus kost tijd en geld, dat doe je niet zomaar even.

Ruud van Glabbeek

Goed plan!

Jeroen

Tot twee keer toe wordt hier in een reactie “Sesamstraat” genoemd. Blijkbaar wordt er niet goed gelezen, want het gaat hier om taallessen voor volwassenen.

Hannie Nederstigt

Op TV is voor bepaalde doelgroepen - bijvoorbeeld autochtone laaggeletterden - prima, maar bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen hebben bijna allemaal een smartphone en er bestaat een heel aantal goede apps waarmee zij Nederlands kunnen leren. Vluchtelingen kijken niet vaak naar Nederlandse TV.

Gonneke van Veldhuizen

Ik had graag een ja, mits.. keuze gehad, ik heb nu maar ja gestemd. De mits zou dan gaan over uitbreiding via internet, apps etc, zodat je op elk gewenst moment kunt instappen, dingen terug zien, herhalen, naar eigen behoefte.

Isabelle

Ja, er was in Amerika in de jaren zestig zo’n superleuk talig kinderprogramma. Gut hoe heette dat toch alweer? Sesame Street of zo. Zouden we dat concept niet naar de Nederlandse situatie kunnen vertalen? Geweldige kans voor kinderen met een taalachterstand!

Ton van Erven

De Nederlandse politiek (b) lijkt te worstelen met mogelijke prioritering!
De vluchtelingen mogen geen taalles krijgen zo lang ze geen status hebben…
Inburgering is een plicht en vereist veel kennis van de taal en de cultuur….
Doelgerichte cursussen en opleidingen worden niet betaald….
De publieke omroep wordt, net als de gemeenten gekort…..
We (b)lijken opeens 5 miljard over te hebben die we via een korting terug kunnen geven aan (een deel van) de belastingbetaler?
Ik begrij[p dit allemaal niet meer.
Het lijkt me slim om geld te stoppen in opleiding, inburgering, zorg (in brede zin), opvang en begeleiding van alle mensen, met voorkeur voor de nieuwe (vluchtelingen).