Er moeten taallessen komen op televisie

In het radioprogramma Dit is de dag opperde Jasper van Dijk, Tweede Kamer-lid namens de SP, om tijdens de middaguren lessen in de Nederlandse taal te gaan uitzenden via de televisie. Van Dijk stelt dat de vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op die manier snel Nederlands kunnen leren, en ook de anderhalf miljoen mensen die nauwelijks kunnen lezen en schrijven zouden er iets aan kunnen hebben. Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(265 stemmen, 92%)

nee(24 stemmen, 8%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 37 reacties

Marion van Voorst

Alleen tv is onvoldoende. Het zou wel erg goed kunnen dienen als lesmateriaal voor lessen van ‘levende’ docenten/vrijwilligers. Als taalvrijwilliger ben je wel vaak op zoek naar goed materiaal als basis voor je lessen. Dan ook graag aan de hand van kennismaking met het land (aardrijkskundig, historisch, cultureel etc.)

Roelie Deurloo

Een uitstekend idee. Goed voor iedereen.

J. H. Delger

In de jaren ‘70 was er op de t.v het programma De Taalstraat. Veel mensen die ook in Sesamstraat, De Stratemaker-op zee show maakten.
Onvergetelijk, en ergens op onze zolder ligt nog de LP die er van gemaakt is.
In vorm van mooie liedjes werden mensen ongemerkt op de DT - vervoegingen enz gewezen. Natuurlijk ontbraken de grappen en grollen niet.
Dankjewel Aart Staartjes, Wieteke van Dort, Joost Prinsen en al de andere mensen die er toen aan meewerkten. Helaas veel al overleden.

Misschien is het een idee om in zo’n vorm weer eens een programma te gaan maken. Waarbij dan naast een speelse manier van aankaarten vervolgens de ernst van het uitwerken (ook / vooral ) de kandidaten thuis) aan het werk worden gezet. Er zou een team samengesteld kunnen worden die de deelnemers controleert.

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw was er door radio Noord een cursus Gronings opgezet. Daar deden veel mensen aan mee. Henk Scholte en Siemon Reker hadden de schriftelijke deel voor hun rekening. Ede Staal en Antje…... deden toneelstukjes waarin onderwerpen in voor kwamen die in de cursus behandeld werd.
zulke t.v. lessen zijn duur, vooral als het voor één doelgroep is (also sprach Marcel van Dam ooit) Dan is het beter om het breder uit te pakken en b.v. de Scholen voor volwassenonderwijs er (weer-) bij te betrekken.

M. Grooters

Dat lijkt me een uitstekend idee. Veel vluchtelingen willen graag aan het werk, maar dit mag niet zolang er nog geen verblijfsvergunning is. In de tussentijd kan men een begin maken met Nederlands leren. Enige Nederlandse taalvaardigheid is vaak een voorwaarde om ergens aan de slag te kunnen.

Yola

Ja natuurlijk, waarom zijn die er eigenlijk niet al lang? Zo vanzelfsprekend!

Elly

Het is niet overbodig om meer aandacht te besteden aan correcte spelling. Ik zou willen dat ook journalisten daar naar kijken, want in de kranten en tijdschriften stikt het van de taalfouten.

Annemieke

Sesamstraat is immers ook zeer effectief gebleken!

Emiel van Berkel

Prima idee. Wel graag de les van de dag ‘s avonds herhalen voor wie werkt of het een keer extra wil horen/zien. En eens nadenken over een positieve stimulans / beloning voor wie meedoet.

Greet

Moeten is een groot woord, maar het zou wel wenselijk zijn. Elke dag een kwartiertje op hetzelfde tijdstip. Ook al krijgen deze mensen een taalcursus, dit zou een mooie aanvulling zijn. Niet alleen voor nieuwkomers, maar ook voor buitenlanders die al langer hier wonen. En ook voor mensen met een lage geletterdheid. En dan weer niet alleen voor mensen die het van zichzelf weten, maar ook voor mensen die denken goed Nederlands te kunnen schrijven maar het niet doen. Deze mensen begrijpen bijvoorbeeld niet dat een verbindings-s er is om twee woorden met elkaar te verbinden.
Nu vraag ik me wel af of het zin heeft zo’n soort programma op de publieke omroep uit te zenden. De doelgroepen kijken eerder naar de commerciële zenders dan naar de publieke zenders.

R.C.Ederveen

Een heel goed idee. En niet alleen voor onze nieuwe mensen. Maar gezien het taalgebruik op allerlei sociale media kunnen er ook heel erg veel autochtone hun voor deel hier mee doen. Het taalgebruik is onrustbarend slecht. Dus doen zou ik zeggen.