‘Die’ als woord voor mensen die zich man noch vrouw voelen

Man met transgendervlag

“Daar loopt die.” Mensen die zich noch man noch vrouw voelen, gebruiken voor zichzelf liever het woordje die dan hij of zij, blijkt uit een inventarisatie van het Transgender Netwerk van een paar jaar geleden. (Zie een artikel over dit en meer op OneWorld.)

Hoe ervaar jij dit?

Ben je zelf non-binair? Dan horen we extra graag je mening!

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik ga niet naar een mens verwijzen met ‘die’(229 stemmen, 40%)

Even wennen, maar als iemand dat wil, dan doe ik dat(169 stemmen, 30%)

Geen probleem!(173 stemmen, 30%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 53 reacties

Leo Motshagen

En “het “?

Jesse van Winden

Dit is een relevante suggestie, niet alleen voor non-binaire personen maar vooral ook voor non-binair taalgebruik. “Die” is ook een goede vervanging van “hij/zij”. Ook “hij of zij” is niet alleen een lompe element in een zin, het stelt ook consequent de mannelijke vorm op de eerste plaats. Expres “Zij of hij” zeggen versterkt de suggestie van ongelijkheid alleen maar. Een groot voordeel van “die”, net als “they” in het Engels: het werkt ook in gesproken vorm. Wat zouden goede non-binaire voornaamwoorden kunnen zijn voor “hem of haar” en “zijn of haar”?

Michaël de Boer

Geweldige oplossing! Is eigenlijk een heel natuurlijk voortvloeisel uit het bestaande gebruik van ‘die’ in een voorbeeld als “Kijk, daar staat René! Die heb ik hier nog nooit eerder gezien.”

Jan van Steenbergen

“Die” is een aanwijzend voornaamwoord, geen persoonlijk voornaamwoord, en heeft dus gewoon een andere betekenis. Om precies dezelfde reden heb ik persoonlijk ook verschrikkelijk het land aan de neiging om in het Engels “they” voor één persoon te gebruiken – zelfs wanneer het geslacht van die persoon bekend is: het betekent feitelijk iets anders en is dus misleidend.
We hebben verschillende alternatieven: “hij/zij” (of voor mijn part “zhij” wanneer het geslacht onbekend is), “het” voor onzijdige (= geslachtloze) woorden, “men” om het wat algemener te maken.
Vergeet ook niet dat het in het Nederlands alleen een kwestie is van een persoonlijk voornaamwoord. In bijvoorbeeld de Slavische talen doet het probleem zich ook voor in bijvoeglijke naamwoorden en zelfs bij de vervoeging van werkwoorden. Zelfs iets simpels als “ik was” heeft per definitie een mannelijke en een vrouwelijke vorm.
Ik geloof oprecht niet dat dit probleem opgelost kan worden door de invoering van nieuwe voornaamwoorden, laat staan werkwoordsvervoegingen. De meest natuurlijke oplossing lijkt mij een herinterpretatie van het woord “hij”, dat ook nu al gebruikt kan worden wanneer het geslacht onbekend is.

Ineke Geernaert - van Straten

Die?

Geen probleem, als iemand liever zo aangeduid wil worden, maar logisch lijkt het mij niet: derde persoon enkelvoud in o.t.t. krijgt altijd een -t. Wij Nederlanders spreken slordig, een verschil tussen daar loopt die en daar loopt-ie is vrijwel niet hoorbaar. Voor mijn gevoel verwijst loopt-ie naar een man.
Dank voor alle entertainment en leermomenten!
Ineke.

Menno Ong

Wat de uitkomst ook zij, volkomen logisch en prachtig om samen te proberen iets te vinden waarbij non-binaire mensen zich thuis voelen. Alleen wat zij willen telt.

Anouk

Ik ken nog niemand die genderneutraal wil worden aangesproken. Het lijkt me wel wennen en ik zal vaak de fout in gaan, omdat het voor mij nieuw is. Maar als ik het weet, zal ik wel proberen daar aan te denken en dus rekening mee te houden. Ik geloof niet dat het een hype is, maar dat zij zich echt anders voelen.
Daarnaast, als je iemand nog niet (zo goed) kent, weet je dat ook niet en gebruik je dus wel gewoon hij/zij. Maar ik neem aan dat ze dat dan ook wel begrijpen 😉.

Marc

Heb hier helemaal niks mee, doe er ook niet aan mee

André De Coene

Ik weiger mee te doen aan die flauwekul. Je bent een man of een vrouw, en daar verwijs je naar met, respectievelijk, hij of zij. Zo simpel is dat!

Ursula

Komt neer op het weglaten van man/vrouw uit de zin. Daar loopt die man. Daar loopt die vrouw. Daar loopt die.
Het gaat dan eigenlijk klinken als de spreektaal van “daar loopt hij” (daar loopt-ie).
Als de betreffende mensen daar geen probleem mee hebben, heb ik daar ook geen probleem mee…