‘Die’ als woord voor mensen die zich man noch vrouw voelen

Man met transgendervlag

“Daar loopt die.” Mensen die zich noch man noch vrouw voelen, gebruiken voor zichzelf liever het woordje die dan hij of zij, blijkt uit een inventarisatie van het Transgender Netwerk van een paar jaar geleden. (Zie een artikel over dit en meer op OneWorld.)

Hoe ervaar jij dit?

Ben je zelf non-binair? Dan horen we extra graag je mening!

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik ga niet naar een mens verwijzen met ‘die’(229 stemmen, 40%)

Even wennen, maar als iemand dat wil, dan doe ik dat(169 stemmen, 30%)

Geen probleem!(173 stemmen, 30%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 53 reacties

Ronny Boogaart

Zeker is -ie in “Daar loopt-ie” mannelijk, maar dat is voor mij toch iets heel anders dan “Daar loopt die”. Wat dat ‘-ie’ precies is, is interessant maar dat hoeft de keuze voor ‘die’ als non-binair voornaamwoord niet tegen te houden.
Een probleem zou nog wel kunnen zijn dat er nu eenmaal een verschil is tussen hij/zij en die, dus tussen persoonlijke en aanwijzende voornaamwoorden, en dat je bij non-binaire personen dat (subtiele) onderscheid dan niet meer kunt maken (omdat het allebei “die” is).
En het bezittelijk voornaamwoord “diens” is eigenlijk ook mannelijk.

Mieke

Ik voel mijzelf vrouw en vind het niet erg om zo aangesproken te worden. Toch vind ik het jammer dat de samenleving zo duidelijk opgedeeld wordt in mannen en vrouwen, bv op het gebied van kleding en kinderspeelgoed. Kinderen worden al snel in een patroon geduwd en moeten aan bepaalde verwachtingen voldoen. Alleen al om die reden (naast het tegemoet komen van mensen die daar behoefte aan hebben) zou ik een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord een goed idee vinden. Het voorstel van Hubert (ij ipv hij en zij) lijkt mij meer geschikt dan ‘die’ omdat dat toch meer mannelijk voelt.

M.J. Van der Meulen

Bij ‘daar loopt die’ zie ik toch echt een man lopen. Mogelijk komt dit doordat die mens een man is en dat mens een vrouw? Hoe dan ook, bij mij is ‘die’ mannelijk in dit geval.

Jan Dijkema

Iemand die zich gediscrimineerd voelt door een persoonlijk voornaamwoord, moet nog maar eens goed over zichzelf en de samenleving nadenken.

Frans Rijkers

We kunnen ook “onzijdig” genderneutraal maken door het voortaan “onhijzijdig” te noemen 😉

Frans Rijkers

Ik ben zelf erg gecharmeerd van het Engelse “singular they” https://www.grammarly.com/blog/use-the-singular-they/
Helaas kan dat in het Nederlands niet op dezelfde manier werken, omdat “zij” ook al enkelvoud is.

Berry J. Prinsen

Genderneutraal taalgebruik is een stap verwijderd van Crimethought en Newspeak ( George Orwell-1984). Het zorgt tevens voor enkele problemen in o.a. de Duitse taal.  in Canada werd Jordan Peterson reeds in 2016 met hoon overladen. Niet omdat hij zou weigeren een genderneutraal lidwoord te gebruiken (wat overigens niet het geval was) maar omdat de Canadese regering het gebruik van genderneutrale aanspreekvormen wettelijk wilde vastleggen.  Het is dus allemaal niet zo eenvoudig om aan ieder zijn wensen tegemoet te komen.

Erik

Links-liberale onzin, echte Newspeak.

Erwin Janssen Ruijs

Oog in oog spreek ik jou/u aan zoals jij/u wilt; anders zeg ik wat ik wil. (Overigens kom ik uit een tijd waarin verwijzen met hij/zij onbeleefd was, je noemde de naam. Et ceterum censeo dat iedereen mag zijn wat h/z/d wil, maar zéur daar niet zo over, dóe maar - ik vind het prima.)

Paul Groot

Het mens is onzijdig, dus “het” ligt voor de hand.
Dat het daarginder is van een onbekend of dubbelzijdig geslacht. We kunnen het vragen.