‘Die’ als woord voor mensen die zich man noch vrouw voelen

Man met transgendervlag

“Daar loopt die.” Mensen die zich noch man noch vrouw voelen, gebruiken voor zichzelf liever het woordje die dan hij of zij, blijkt uit een inventarisatie van het Transgender Netwerk van een paar jaar geleden. (Zie een artikel over dit en meer op OneWorld.)

Hoe ervaar jij dit?

Ben je zelf non-binair? Dan horen we extra graag je mening!

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ik ga niet naar een mens verwijzen met ‘die’(229 stemmen, 40%)

Even wennen, maar als iemand dat wil, dan doe ik dat(169 stemmen, 30%)

Geen probleem!(173 stemmen, 30%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 54 reacties

Leo Bakker

In deze hele inclusieviteitsdenken zit een hele onprettige dwangmatige manier van redeneren. Iets wat de term inclusiviteit tegenspreekt. Ten behoeve van een minderheid, moet een aanduiding van de meerderheid verdwijnen. Door een term te gebruiken wat onderscheid zoudt opheffen, creert naast taalkundige maar ook andere problemen. Een onderscheid aanbrengen is juist een verrijking van een taal. Incorrect taalgebruik is mijns inziens nooit een verrijking van een taal.

Imke

Mijn Arabisch-sprekende vrienden halen vaak genoeg hij/zij door elkaar in het Nederlands. Een neutrale term zou hen ook een handje helpen.

MLW

Ja natuurlijk! Die, dat is echt perfect! Geweldig!

Michiel

Het is een hardnekkig misverstand dat er “biologisch maar twee geslachten bestaan”. Het is mákkelijk om de wereld op te delen in twee geslachten, maar zo zit de wereld niet in elkaar. Er zijn mensen en dieren en planten die tussen de binaire indeling in zitten. Tijdens mijn studie biologie merkte ik dat in het verleden biologen altijd vanuit vanuit de binaire bril naar levende wezens hebben gekeken. En dan krijg je uiteraard een beeld in de biologie dat binair is. Er is veel meer natuurlijke viariatie in geslachtelijkheden dan de meeste mensen denken! Misschien als achtergrondinfo te lezen: Bruce Bagamihl: Biological exuberance.

Natassa

Te laat om nog te stemmen, maar ik mag wel reageren. Als taalkundige en ook als mens vind ik dat iedereen binnen de grenzen van correctheid best eigen inbreng in de taal mogen hebben. Zo weiger ik ten enen male ‘panneNkoeken’ te schrijven en zo nog een paar woorden. Dus iemand die graag ‘die’ zegt in plaats van ‘hij’ of ‘zij’ mag dat van mij doen. Geen probleem! Zelf zou ik het niet zo gemakkelijk doen, maar indien gevraagd, wel. Ik vind het gender- en racismeprobleem buiten alle proporties gegroeid op het moment, maar ik wil wel mijn best doen. Wel vind ik dat de taal intact dient te blijven en dat zoiets als ‘witte mensen’ absoluut niet kan. Of ‘mens met een baarmoeder’ in plaats van gewoon ‘vrouw’!

Anna

Dat deze mensen een ander woord dan hij/zij willen gebruiken begrijp ik, maar waarom het onpersoonlijke ‘die’?
Ik vind het lelijk en het dekt de lading niet. Een alternatief heb ik niet paraat helaas.

Erika ML

Oei : niet ALS maar wel ZOALS

Erika ML

Door iets bij naam te noemen , wordt het erkend .  Belangrijk in deze tijden van bange ontluiking .  Terwijl ikzelf er uitzie als hoe ik me voel , voel ik mee met mensen die niet in dat geval zijn .

C. van der Putten

In jullie post van deze week staat: “ Mensen die zich noch man noch vrouw voelen. . .” Is het taalkundig niet met éénmaal “noch” (mensen die zich man noch vrouw…)?

Chris

Ik ben zelf wel voorstander van genderneutrale aanspreekvormen. Alleen zou ik het mooier vinden als er in het enkelfout derde vorm komt van hij/hem/zijn en zij/haar/haar. Dat blijkt nogal een uitdaging. Dij, vij of nij heb ik wel eens voorbij zien komen. Maar hoe dan verder, Dij/dem/diens?
In veel gevallen kan je overigens gewoon iemands naam gebruiken. Mits je de naam weet natuurlijk. Ik lees hier veel het dilemma van: daar loopt die. Waarom niet: daar loopt Robin?