
“Daar loopt die.” Mensen die zich noch man noch vrouw voelen, gebruiken voor zichzelf liever het woordje die dan hij of zij, blijkt uit een inventarisatie van het Transgender Netwerk van een paar jaar geleden. (Zie een artikel over dit en meer op OneWorld.)
Hoe ervaar jij dit?
Ben je zelf non-binair? Dan horen we extra graag je mening!
Reacties Er zijn 49 reacties
Anna
Dat deze mensen een ander woord dan hij/zij willen gebruiken begrijp ik, maar waarom het onpersoonlijke ‘die’?
Ik vind het lelijk en het dekt de lading niet. Een alternatief heb ik niet paraat helaas.
Erika ML
Oei : niet ALS maar wel ZOALS
Erika ML
Door iets bij naam te noemen , wordt het erkend . Belangrijk in deze tijden van bange ontluiking . Terwijl ikzelf er uitzie als hoe ik me voel , voel ik mee met mensen die niet in dat geval zijn .
C. van der Putten
In jullie post van deze week staat: “ Mensen die zich noch man noch vrouw voelen. . .” Is het taalkundig niet met éénmaal “noch” (mensen die zich man noch vrouw…)?
Chris
Ik ben zelf wel voorstander van genderneutrale aanspreekvormen. Alleen zou ik het mooier vinden als er in het enkelfout derde vorm komt van hij/hem/zijn en zij/haar/haar. Dat blijkt nogal een uitdaging. Dij, vij of nij heb ik wel eens voorbij zien komen. Maar hoe dan verder, Dij/dem/diens?
In veel gevallen kan je overigens gewoon iemands naam gebruiken. Mits je de naam weet natuurlijk. Ik lees hier veel het dilemma van: daar loopt die. Waarom niet: daar loopt Robin?
Adrie
Het is voor mij moeilijk voor te stellen om iemand aan te spreken met hoe men zich voelt. Ik voel me vrouw zei de man in in mannen kleren .O ! Dus dan wordt het man voelt zich boos ,dan is het die boze man? Het probleem is dat ik ‘voel mij’ niet kan zien. Zonder enig vooroordeel te hebben het werkt niet.
oscar die
Waarom niet gewoon O net als in het Turks wat zowel hij , zij als het kan betekenen. Maar dan komt de grote vraag; hoe moet ik weten of iemand non-binair is? Hoe herken ik zo iemand/het?
Pieter
Ik gebruik zelf vaak Heidi.
Heidi daar gaat.
Bert van Rijswijk
In mijn geboortedorp (tegenwoordig een deel van de “randstad”) was “die” een normale aanduiding voor een man.
Je vroeg: “Wat heb die gezegd?” als het over de meester ging. Was het een juf dan vroeg je “Wat heb ze gezegd”.
Andere zin: “Hij heb meegenomen wat die nodig had” of: “Zij heb meegenomen wat ze nodig had”.
Patrick
Als je zonder context ‘Daar loopt ze’ zegt, zal de reactie ‘Over wie heb je het?’ zijn. Zo’n zin gebruik je namelijk alleen als het onderwerp al bekend is. Daarom zal ‘Daar loopt die’ in de praktijk niet zo’n problemen opleveren, ook al klinkt het als ‘Daar loopt-ie’.