De komma: altijd nodig?

De komma wordt tegenwoordig zó weinig gebruikt in sms’jes, e-mails en appjes dat de bekende Amerikaanse taalkundige John McWorther in het tijdschrift Slate zich afvraagt of we zelfs niet helemáál zonder de komma zouden kunnen. Volgens hem zijn al die teksten ook zonder komma’s wel duidelijk.    

Wat vindt u?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Met minder komma’s wordt de boodschap ook wel duidelijk (182 stemmen, 14%)

Er kunnen niet genoeg komma’s staan. Duidelijkheid voor alles. (1087 stemmen, 86%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 56 reacties

De O

Wanneer je ‘komma!’ tegen een hond roept, komt ‘ie ook vaak.
Voor dat doel alleen al zal de komma nooit uit ons straatbeeld verdwijnen,

Mic

Ik vind het gebruiken van een niche als apjes en smsjes als onderbouwing van het aanpassen van het hele spectrum nogal bedenkelijk.. zal wel om aandacht gaan.

henk Berghuis

vreemde vraagstelling: er kunnen NIET GENOEG KOMMA"S staan. natuurlijk kan dat wel
. in ieder geval wel (ruim) voldooende om de tekst vlot te begrijpen!

P.C.Boom

Te veel is niet goed maar te weinig kan fataal worden voor de betekenis van de zin.

Korneel

Aanhalen wordt veel moeilijker zonder de komma. Vooral bij onderbroken en eindhaling wordt dit moeilijk. Omdat er geen precieze regels bestaan voor het gebruik van de komma, kan ik er best wel inkomen dat men dit wil weglaten. Toch blijf ik voorstander de komma te blijven gebruiken. Het maakt het de lezer een stuk makkelijker de boodschap te begrijpen - en dan vooral bij bijstellingen en aansprekingen.

En @Marianne. Tegenwoordig bestaan er “honderden” regels voor tussenletter. Destijds moest je vaak gewoon schrijven wat je hoort. Nu ligt dit heel anders. Als men elke tien jaar de regels grondig aanpast (en dan denk ik vooral aan het liggend streepje en het trema), dan denk ik dat de taal er steeds complexer op wordt ...

Marc

2de optie gekozen, maar niet helemáál waar. Wel beter dan 1.
Er kunnen wel degelijk komma’s te veel staan:
“De leerlingen die te laat waren, moesten nablijven” betekent iets heel anders dan “De leerlingen, die te laat waren, moesten nablijven.”

Koos Scharroo

Als Ma niet komt, wordt het lezen moeilijk. Kom, Ma!

Irene

Ik heb met veel moeite geleerd mijn komma’s in de leidsels te houden. Teveel werkt stagnerend, te weinig ook. Maar ik zou zeker geen pleidooi houden voor afschaffing van de komma; dat leidt te vaak tot betekenissen die lijnrecht staan tegenover het bedoelde. Daar bestaan legio grappen over.

De zinnen hadden het zonder komma’s kunnen stellen, als ik ze had vervangen door punten. Maar dan zou de tegenstelling teveel/te weinig zijn afgezwakt, en de verklarende functie van ‘dat leidt te vaak’ zou ook verdwenen zijn. Het zou een opsomming zonder verband zijn geworden. Wel begrijpelijk, maar afgeplat. Dat moeten we niet willen.

Johanna

Als je in de zin “Wacht niet doden!” geen komma zet, betekent dat volgens mij dat je de wacht(er) niet mag doden en als er wel een komma staat, krijgt de zin een volkomen andere betekenis.

Edwin

De tweede mogelijkheid heb ik aangevinkt, ook al ben ik het er niet mee eens. Je kunt ook te veel komma’s gebruiken. Je zin wordt dan, zo in stukjes, geknipt, dat het ook niet meer, leesbaar wordt! Overigens is de komma niet altijd zaligmakend. Zoals in het voorbeeld dat iemand anders hier aanhaalt: wacht niet doden! Waarom zou ik daar een komma gebruiken. Een punt, of een tweede uitroepteken lijkt me eerder aangewezen.