‘Aftreksom’ vermijden?

Naar verluidt zijn er leraren die de woorden aftrekken en aftreksom niet meer durven te gebruiken omdat die dubbelzinnig opgevat kunnen worden. Wat vindt u: is het beter om die termen te vermijden?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Ja, als een leraar zich er ongemakkelijk bij voelt, moet hij die termen kunnen vervangen.(192 stemmen, 20%)

Nee, wat een onzin!(775 stemmen, 80%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 37 reacties

Henny

Mijn vader had al een dergelijk verhaal toen hij op de lagere school zat. In de jaren ‘20. Niets nieuws onder de zon. Een mens moet toch wat te zeuren hebben.

Cees

Ook deze discussie geeft maar weer eens aan hoe goed we het hebben in Nederland. Het gendergezeur, Zwarte Piet geneuzel, de #metoo hype en nu weer het koppelen van normale woorden aan sexuele handelingen. Dat zijn dus vandaag de dag de grootste problemen in ons land. Lees een krant, kijk naar het nieuws en ga je schamen!

Dave

Zo kennen we er nog wel een paar: wat dan te doen met vermenigvuldigen, of worteltrekken?

Eriberto

Gun die jongeren hun lolletje, anders wordt het helemaal zo saai in die klas.

Lucas Thijssen

Woorden die altijd gebruikt werden in welke hoedanigheid dan ook: moeten we gewoon blijven gebruiken waar nodig is. Waarom doen we zo spastisch over het woord klaarkomen. als je iets hebt afgemaakt ben je er mee klaar. Dus ben je klaar gekomen met waar je mee bezig was. We moeten eens ophouden met die dubbelzinnige betekenissen te bedenken. Ik kreeg een brief terug omdat het woord klaarkomen er in stond. Ik moest dat veranderen in gereed komen. Het zou verkeerd opgevat kunnen worden. Ik heb geen gehoor gegeven hieraan.

Wilfried

Dat heb je nu eenmaal met de versexualisering van de maatschappij. Ik heb het nooit goed begrepen. De jaren 60 zijn toch al lang voorbij?

mona deckers

In Vlaanderen zijn wij vertrouwd met de term ” aftrekken” maar ik veronderstel dat puberende jongeren de term heel hilarisch vinden.

Arij

‘De poes van de buurvrouw’ kan ook al niet meer. ‘Kutzooi’ was vroeger een chuttingwoord.

Els Loorbach

Waarom niet de keuze aan de leerkracht laten? Met name in de bovenbouw levert aftreksom en aftrekken best vaak hilariteit op en dan is ‘minsom’ (em ‘plussom’) een prima alternatief!

Chris

Naar verluidt…? De beroepsgroep wordt weer eens gestigmatiseerd. Zijn er ook politici die deze woorden niet durven gebruiken? Belastingadviseurs? Sekswerkers?