Aanhef genderneutraal maken?

De gemeente Amsterdam heeft een taalgids uitgebracht voor haar ambtenaren met onder meer alternatieven voor een briefaanhef. In plaats van ‘Geachte dames en heren’ wordt bijvoorbeeld ‘Beste lezers’ voorgesteld, of ‘Geachte bewoners van de Spaarndammerbuurt’. Goed idee, of zijn er tegen deze aanpak ook bezwaren aan te voeren?

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

ja(521 stemmen, 45%)

nee(642 stemmen, 55%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 103 reacties

Martijn

Een hoop onrust in de thread hier. En terecht, want het is een gevoelig onderwerp. Er wordt gesproken over genderneutrale toiletten zelfs, terwijl het daar niet over gaat.

Laten we in elk geval niet de verwarren maken tussen gender en sexe. Het gaat over gender. Sexe staat in je paspoort. Gender is iets dat je zelf mag bedenken.

De aanspreekvorm moet behalve genderneutraal, vooral variabel kunnen zijn. Mensen die zich identificeren met iets anders dan de traditioneel levenslange identificatie van man of vrouw, hebben niet alleen behoefte aan een neutrale(re) aanspreekvorm. Ze hebben soms ook behoefte om die aanspreekvorm te kunnen veranderen. Je hoeft je immers niet altijd man of vrouw of transgender of cisgender, of wat dan ook te voelen. Dat kan best ‘s ochtends anders zijn dan ‘s avonds. Geloof het of niet, maar dat komt voor, en wrs vaker dan je denkt.

Je kunt stellen dat non-binaire genders “maar moeten kiezen”, maar zo werkt het helaas niet. Als je een man of vrouw bent, vind je dit misschien raar of zelfs belachelijk, maar jij als man of vrouw bepaalt dit niet. De groep non-binaire genders moeten dit bepalen. Ik kan alleen m’n mening geven en opkomen voor deze groep mensen.

Nog even over die toiletten: er moeten genderneutrale toiletten komen ja. Ik vind het absurd dat er heren/damestoiletten bestaan. Wat probeer je daarmee uberhaupt op te lossen? Mogen mannen en vrouwen elkaar niet zien terwijl ze hun handen wassen ofzo? Mag er op de herentoiletten geen prullenbakje staan? Worden vrouwen onwel van het aanzicht van een urinoir? Heb je thuis soms ook twee toiletten? Of in je hotelkamer? Het is ook een fabeltje dat mannentoiletten viezer zijn dan vrouwentoiletten, of vice versa. Dat ligt puur aan het volk dat er gebruik van maakt, niet aan de gender.

Peter Eijlander

Wat heerlijk dat in Frankrijk “mijn auto” «ma voiture» is en “mijn boek” « mon livre »... Geen gezeur met « neutre » Ik leerde van mijn Franse juf dat zij in Frankrijk met Madame LE professeur werd aangesproken… Had ze daar problemen mee? Welnee.
Accepteer nou eens dat “reiziger” een woord is in de Nederlandse taal voor mensen, dieren en dingen die reizen. Goed, dieren (voor zover wij aannemen) en dingen kunnen niet lezen, mensen doorgaans wel. “Beste lezer” is dus ook neutraal.

Eva Zom

In de jaren 70 was ik lid van een feministisch overleg. Het ging er toen om dat wij vrouwen niet als man aangesproken wilden worden. Dus reizigers sluit de vrouwen uit, wij zijn reizigsters! Behalve deze opmerking, laat het me nu koud hoe ik genoemd word. Er zijn belangrijker dingen in t leven!

Saya

Beste klinkt zeer competitief. Altijd maar weer de “beste” zijn. Niets voor mij. “Reiziger”? Ik kwam mensen wegbrengen. Ik voelde me meteen weer buitengesloten uit de groep. Depressie van weken. Tranen met tuiten. En voor de discriminerende Wille Voigt-de Nies… “Mensen”? Wie zegt dat ik me identificeer als mens? Moet ik weer worden buitengesloten omdat jij alleen “mensen” wilt aanspreken? Is dat normaal? Ik identificeer mijzelf als “een bestaan” of desnoods als “een identiteit”. Waarom mij buitensluiten? Ik ben een neutraal wezen. Ik laat mij niet in het hokje “mens” stoppen door jou.

Maria de Wildt

Met respect voor iedereen vind ik deze actie behoorlijk geforceerd en zó politiek correct. Grote kwats, zoals ze dat hier zeggen. Ik word er nogal kriegelig van. Alsof er geen geslachten bestaan!

Hans Peerbolte

Is “Beste mensen” genderneutraal genoeg?

Hinke de Graaf

Als er dan genderneutrale aanspreekvormen moeten worden gebruikt, waarom kiest men dan voor de manlijke vorm, zoals bv. reiziger.
Ik zou mij dan als vrouw ook weer gediscrimineerd of buitengesloten kunnen gaan voelen.
Wat een geneuzel allemaal!

Kees van Reenen

Er is op zich niks mis met “Beste lezers”, maar als de recente genderneutraal-heisa de achtergrond is gaat mijn voorkeur toch uit naar “dames en heren”, ondanks het feit dat echte dames en heren al zo’n honderd jaar (vrijwel) niet meer bestaan. Ik begrijp best dat de paar mensen die ongeslachtelijk worden geboren het misschien moeilijker hebben dan een gewoon mannelijk of vrouwelijk persoon, maar hun grootste probleem is volgens mij niet dat ze als mannelijk of vrouwelijk persoon worden aangesproken.
Het is goed om op te komen voor minderheden, maar dit lijkt me niet de manier. De overheid is samen met een deel van de samenleving al enkele tientallen jaren bezig een eenheidsworst te kweken, zonder de natuurlijke verschillen tussen man en vrouw ernstig te nemen (zie http://demeningvanevert.blogspot.nl/2012/09/vrannen-en-mouwen.html). Het is nu veeleer tijd dat proces stop te zetten dan het te versnellen.

Pilar

Een meerderheid kan zich moeiteloos aanpassen aan de wensen van een minderheid, zeker als men er geen enkel nadeel van ondervindt. Behalve dan wennen natuurlijk. En dat is hier aan de hand. Het wordt langzamerhand wel een beetje dip uitgemolken maar dat heb je nu eenmaal bij ideeën die revolutionair overkomen.

Frans

Er zijn veel mensen die zich niet gedragen als dame of heer en toch is er nooit sprake van geweest dat die zich niet aangesproken zouden voelen toen we nog “mochten” aanheffen met “dames en heren”.