wort (het)


Citaat

“‘We willen dat alleen de ongewenste vluchtige stoffen meegaan, niet de stoffen die smaak geven. We hebben een paar veelbelovende testen gedaan, maar het blijft spannend.’ De gestripte wort verlaat het brouwhuis en gaat via de brug over de weg naar het koude deel: vergisting en lagering.”
(Bron: ‘Gulpener wil in 2030 volledig fossielvrij bier brouwen’ – Dionne Irving, VMT.nl, 22 januari 2020)

Betekenis

aftreksel van mout als basis voor bier

Uitspraak

[wort]

Wortfeit

Als je gerst (of een andere graansoort) laat weken, ontkiemen en vervolgens bij hoge temperatuur droogt, krijg je mout. Het is het begin van bierbrouwen. De volgende stap in het proces leidt van mout naar wort. De mout moet je pletten en vermengd met water stapsgewijs verhitten. Zo ontstaan suikers die later in alcohol zullen worden omgezet. Vervolgens filter je het mengsel en het waterige aftreksel dat je dán overhoudt, is wort: het is de nog alcoholloze basis voor bier. Er moet nog hop bij en gist, en als de suikers dan zijn omgezet in alcohol, is het wort bier geworden.

Wort is een oer-Germaans woord, dat vermoedelijk teruggaat op een woord dat ‘kruid, gewas’ betekende. Het heeft dus niet te maken met woord of het Duitse Wort (‘woord’), maar wel met wortel in de betekenis ‘deel van een plant’ en met het Duitse Würze, dat ‘kruid, specerij’ en ook ‘wort’ betekent.