thorium (het)


Citaat

“Het is een gemiste kans dat het klimaatakkoord geen aandacht besteedt aan thorium. Het kabinet moet jaarlijks vijf miljoen euro gaan investeren in de ontwikkeling van deze nieuwe en betrouwbare vorm van energieopwekking.”
(Bron: ‘Investeer in thorium, energiebron van de toekomst’ – Willem Jan Blom en Pieter Meijers, Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2020)

Betekenis

chemisch element, radioactief metaal

Uitspraak

[to-rie-(j)um]

Woordfeit

Thorium is een chemisch element (met atoomnummer 90 en symbool Th) dat net als uranium kan worden gebruikt als splijtstof om energie op te wekken. Een van de eerste toepassingen van dit licht radioactieve metaal was het gebruik in gaskousjes voor gaslampen.

Thorium is in de negentiende eeuw door de Zweedse scheikundige Berzelius ontdekt. Hij noemde het naar de Germaanse god Thor. Aan de naam Thor werd de Latijnse uitgang -ium toegevoegd, die kenmerkend is voor veel scheikundige elementen.

De god Thor, die ook wel bekendstaat als Donar, was niet alleen de god van de donder, maar zijn naam betékent ook ‘donder’. Onze donderdag dankt zijn naam ook aan hem.