starnakel


Citaat

“Zo kennen we nu gelukkig geen beelden van een middelbare Dean met bierbuik, die in gezelschap van twee voormalige playmates op zijn jacht aan de Côte d’Azur de gebraden haan uithangt. Evenmin werd hij meerdere keren starnakel en stoned in zijn bolide van de weg geplukt of door een Britse sensatiekrant als rabiaat vrouwenmepper ontmaskerd.”
(Bron: Ooit net zo bekend als Marilyn Monroe, maar nu is James Dean vergeten – Wim Spijkers, Algemeen Dagblad, 6 februari 2021)

Betekenis

totaal; stomdronken

Uitspraak

[star-na-kuhl]

Woordfeit

Starnakel komt bijna altijd voor in combinatie met dronken of zat. Ook een combinatie als starnakel gek komt voor. In al die combinaties betekent starnakel ‘totaal’, ‘in hoge mate’. Daarnaast kan starnakel een opzichzelfstaand woord zijn, zoals in het citaat hierboven. Het drukt dan in z’n eentje de betekenis van starnakel dronken uit: ‘stomdronken’.

De herkomst van starnakel is wat onduidelijk. Misschien is het een verbastering van het Duitse sternhagelvoll, dat ook ‘stomdronken’ betekent. De herkomst daarvan is overigens ook onbekend.